Tip na víkend: Rande zaľúbených v Bojniciach

Bojnice sú momentálne hlavným mestom zaľúbených. Na čarokrásnom Bojnickom zámku sa ukutočnil Valentínsky víkend, počas ktorého mohli dvojice získať certifikát vernosti. Toto podujatie organizujú na zámku už pätnásť rokov, ale vždy je niečím výnimočný.

17.02.2013 13:03
víkend, Valentín, Bojnice Foto:
Bojnic sa stali hlavným mestom zaľúbených.
debata

Novinkou tohtoročného Valentínskeho víkendu je netradičná prehliadka, založená na troch príbehoch o láske, ktoré sa viažu k Bojnickému zámku. Ani jednému z nich nechýbajú dramatické prvky.

Prvým je príbeh o Čiernej pani a jej manželovi. Pán Bojnického zámku išiel do vojny a manželku nechal doma. Aby na zámku nezostala sama, zavolal k nej príbuzných. Mali jej pomáhať, ale tí jej závideli šťastie. A tak, keď sa manžel vrátil z vojny, ohovorili ju, že počas jeho neprítomnosti hýrila a veselo sa zabávala so zbrojnošmi. On zapochyboval o jej láske a usporiadal Boží súd.

Podľa neho mala vyskočiť z najvyššej veže Bojnického zámku, a ak bola nevinná, nemalo sa jej nič stať. Obyvatelia Bojníc sa zhromaždili okolo zámku a s napätím sledovali, ako to dopadne. Pani si priviazala k sebe svoje dieťa a vyskočila z veže do priepasti. Ale namiesto toho, aby padala, vznášala sa hore k oblohe. Potom zahrmelo, niečo dole zahučalo, a keď sa tam išli ľudia pozrieť, tak tam našli rozbité hlavy závistlivých príbuzných.

„Legenda hovorí, že Čierna pani dodnes hľadá svojho manžela po Bojnickom zámku a tým ako tu chodí, vznikajú rôzne zvuky, ktoré v zámockých priestoroch počuť,“ dodal Ján Papco, riaditeľ Bojnického múzea.

Druhý príbeh sa odohral v 15. storočí a rozpráva o Jánovi Korvínovi a jeho mladej manželke. Ján Korvín bol nemanželským synom kráľa Mateja Korvína, ktorý z neho chcel mať svojho nasledovníka. Mladej dvojici kráľ pridelil Bojnický zámok.

Tamojší kastelán však začal Korvína okrádať a peniaze vybraté z daní schovával pre seba. Keď cítil, že sa to prevalí, pokúsil sa Korvína zavraždiť. To sa mu však nepodarilo, a tak utekal do veže, kde mal ukryté truhlice s nakradnutými dukátmi. Otvoril ich a zistil, že sa mu premenili na kamenné ploskáčiky. So zúrivým revom ich vysypal z okna a v okolí zámku bojnické deti dodnes zbierajú ploskáčiky, čo boli kedysi zlatými dukátmi.

„Trojicu príbehov uzatvára uhorský palatín Pavol Pálfy a jeho manželka. Je to príbeh o láske, o tom, ako sa mali radi, ale aj o tom, ako jeho manželka strádala, keď tu nebol. Trpela aj materiálnou núdzou. Napríklad v zime tak mrzla, že sa musela obrátiť na mníšky v Trnave, aby sa nad ňou zľutovali a poskytli jej periny. Aj takéto problémy mali manželky veľkých manželov,“ hovorí Ján Papco.

Tieto príbehy sprevádzajú rôzné súťaže, v ktorých môžu zamilované dvojice získať certifikát vernosti. Ten ich zaväzuje, aby si navzájom po celý rok boli verní. Tí, ktorí si certifikát nevysúťažia, môžu ho získať iným spôsobom. Na záver prehliadky môžu dvojice spečatiť svoj vzťah v altánku pod imelom. Táto večne zelená rastlina má zázračnú moc, keď sa pod ním dvaja pobozkajú, ich vzťahy sa utužia a láska bude stále svieža, až kým nepomrú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba