Brazília sa nespútane zabávala a tancovala sambu až do svitania

Nadpozemsky krásne vtáky tukany, neónovo zelení kozmonauti mávajúcimi brazílskymi vlajkami a húfy sporo odetých žien aj mužov tancujúcich nespútanú sambu - tak vyzeralo v noci utorok posledné kolo extravagantných sprievodov počas svetoznámeho karnevalu v brazílskom Riu de Janeiro. Zábava trvala až do svitania, napísala agentúra AP.

04.03.2014 16:30
Brazília, Rio de Janeiro, karneval Foto: ,
Krásna Sabrina Sato zo školy samby Vila Isabel.
debata (1)

Každý rok sa na veľkolepých prehliadkach predstaví 12 najlepších škôl samby z mesta, ktoré medzi sebou súťažia. Každá prehliadka má vyše 2500 súťažiacich účastníkov a jej produkcia stojí viac ako tri milióny dolárov. Výkony sa posudzujú v desiatich kategóriách, pričom víťaza oznámia ešte tento týždeň. Je to vyvrcholenie takmer celoročného úsilia tanečníkov.

Obrovskú snahu vynakladajú prevažne najchudobnejší obyvatelia Ria de Janeiro – školy samby sú totiž väčšinou v chudobných štvrtiach mesta a armády dobrovoľníkov z neďalekých slumov strávia aj deväť mesiacov šitím pompéznych kostýmov a namáhavým trénovaním pesničiek i tanečných pohybov samby. Výsledok úsilia musia predviesť v sprievode počas 80 minút, pred divákmi potúženými alkoholom.

Účinkujúci školy samby Imperatriz Leopoldinense.
Účinkujúci zo školy samby Unidos da Tijuca.
+21Účinkujúci školy samby Unidos da Tijuca.

„Samba je koreň, ktorý je spojivkom celej brazílskej kultúry,“ povedala 35-ročná učiteľka materskej školy a matka, ktorá sa premenila na tanečnicu samby. „Vzdávame tu poctu tejto kultúre, našim koreňom. Je naša, je brazílska,“ dodala krátko predtým, ako mala jej tanečná škola začať prehliadku v sprievode.

Ulica lemovaná tribúnami pre dychtivých divákov je dlhá 700 metrov a nazýva sa sambadróm. Brazílčania ochotne vysvetľujú cudzincom, prečo si dajú toľkú námahu s organizovaním karnevalu a neľutujú ani vysoké náklady na túto veľkú udalosť.

„Je to čistá radosť, väčšinou pre nás, čo pochádzame zo skromného prostredia. Je to pre nás zdroj pýchy, radi fandíme obľúbeným školám samby,“ uviedla 48-ročná sekretárka. „Možno je to pre pozorovateľov zvonku nepochopiteľné, ale pre chudobných, ktorí zvyšok roka čelia každodennej realite, to veľa znamená. Dnes všetko hodím za plece a úplne sa ponorím do tejto fantázie,“ dodala.

Karneval sa končí dnes, keď už Rio de Janeiro pomaly kolabuje od vyčerpania. Príde Popolcová streda a potom pôst pred Veľkou nocou. Okrem pestrofarebných sprievodov sa od piatka 28. februára uskutočnilo po celom meste takmer 500 pouličných párty. Predstavitelia turistického priemyslu predpovedali, že na tohtoročný karneval príde do mesta vyše 900-tisíc turistov. Je to posledné obrovské podujatie pred majstrovstvami sveta vo futbale, ktoré sa v júni začnú v 12 mestách po celej Brazílii.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Rio de Janeiro #karneval #samba