Čaro kúpeľného mesta pomáha človeku dobiť batérie

Na počiatku bolo jazierko s teplou vodou, čo páchlo po síre. A okolo neho krásna prírodná scenéria.

02.07.2014 12:00
Trenčianske Teplice Foto: ,
Kúpeľné mesto Trenčianske Teplice.
debata

Dnes sa tu namiesto jazierka rozprestiera mestečko Trenčianske Teplice, známe svojimi liečebnými kúpeľmi. A okolo nich krásna prírodná scenéria.

Podľa povesti pramene liečivej vody v údolí potoka Teplička objavil chromý pastier, ktorý tu pásol ovečky. Hľadal zatúlanú ovečku a našiel jazierko s teplou vodou. Vykúpal sa v ňom a po niekoľkých kúpeľoch vyzdravel. Ešte pred pastierikom si liečivé účinky horúceho žriedla zrejme vyskúšali aj rímski vojaci. Tí roku 179 táborili v neďalekej osade Laugaricio (dnešnom Trenčíne), kde po sebe zanechali známy nápis vytesaný do skalného masívu. A ešte pred nimi sa tu pravdepodobne liečili bojovní Kvádi. Tak či tak, ovečka zostala v erbe Trenčianskych Teplíc dodnes.

Do kúpeľného mesta kedysi jazdila úzkokoľajová elektrická železnička. Tú zrušili, lebo nebola rentabilná. Teraz ju udržiava pri živote skupina nadšencov, jazdí raz za mesiac. Najbližšia jazda historickou električkou z Trenčianskej Teplej do Trenčianskych Teplíc je naplánovaná na 5. a 6. júla, vtedy si pripomenie 105. výročie svojej existencie.

Vojdete do mesta a zrazu akoby ste sa ocitli v inom svete. Žiaden zhon, nikto sa nikam neponáhľa, ľudia posedávajú na lavičkách, terasách, v kaviarničkách, debatujú, vychutnávajú si život. Pravda, sú to väčšinou kúpeľní hostia, ale tej neskutočne uvoľnenej atmosfére podľahnete o chvíľu aj vy. A o chvíľu cítite, ako sa vám dobili batérie.

Pri prechádzke po kolonáde miniete kúpeľný hotel Krym, najväčší v meste, a prídete k bazénu Grand. Otvorili ho len pred piatimi rokmi a je prístupný každému návštevníkovi, nielen kúpeľným hosťom. Pri zrekonštruovanom hoteli Pax sa nachádza najznámejšia historická pamiatka mesta, kúpeľ Hammam, vybudovaný v originálnom maurskom štýle. V roku 1888 ho dala postaviť grófka Ifigénia, ktorá má zásluhu aj na vybudovaní Kúpeľnej dvorany. Jej priestory dôverne poznajú najmä návštevníci festivalov Art Film a Hudobné leto.

Máloktorý návštevník Trenčianskych Teplíc obíde Most slávy, na ktorom sú upevnené tabuľky s menami slávnych hercov. Teraz sú vlastne dva mosty slávy. Jeden pred hotelom, ktorý prijal meno Most slávy, druhý je od roku 2009 v kúpeľnom par­ku.

Samotný kúpeľný park je kultúrnou pamiatkou. Rozprestiera sa na 18 hektároch a nachádza sa v ňom množstvo čarovných zákutí a vzácnych stromov. Ozdobou parku je Labutie jazero s malým ostrovčekom uprostred. Pochádza ešte z čias Rakúsko-Uhorska a pôvodne bolo určené na kúpanie. V jeho blízkosti je zázemie pre tenistov, minigolf a o kúsok ďalej aj detské ihrisko.

Mestečko leží uprostred lesov. Vedie nimi množstvo turistických chodníkov, na každom vyššom kopci je vyhliadka alebo altánok, kde môžu turisti odpočívať a vidieť panorámu Trenčianskych Teplíc. „Špecialitou je určite vrch Klepáč nad kúpeľným parkom, kde je inštalovaný aj panoramatický ďalekohľad. Odtiaľto má návštevník mesto ako na dlani. Je tu pripravený aj altánok, kde si turisti môžu rozložiť oheň a opekať. Z kúpeľného parku je to nenáročná prechádzka,“ vraví trenčianskoteplický primátor Štefan Škultéty.

Nenáročný je aj výstup na vyhliadku Jeleň, ten zvládnu aj ľudia, čo turistiku príliš neobľubujú. Počas výstupu budú prechádzať okolo dvoch studničiek a jaskyne. Pre náročnejších turistov je určený výstup na vrch Baske, kam sa dá vyjsť nielen peši, ale aj na bicykli. Trenčianske Teplice si väčšina návštevníkov spája s kúpeľmi. Vyskúšať si ich môžu aj návštevníci, čo do mesta prišli len na jeden deň alebo na víkend. „Máme vytvorené balíčky nazvané Kúpele na jeden deň, čo sú kombinácie rôznych procedúr. Procedúry na seba nadväzujú, človek vojde a za hodinu a pol absolvuje dve alebo tri procedúry po sebe. Nemusí teda strácať čas, že absolvuje jednu procedúru, potom odíde a neskôr sa vráti na ďalšiu,“ vraví Andrej Puček, obchodný riaditeľ spoločnosti Kúpele Trenčianske Teplice.

Kúpele ponúkajú spolu vyše 80 druhov rôznych procedúr. Všetky kúpeľné bazény okrem Grandu sú zrkadliskové, to znamená, že voda vyviera priamo pod nimi, postavené sú na prameňoch. Voda teda bez zohrievania či ochladzovania tečie priamo do bazénov.

Kam na výlet: 5 tipov nadnes

Železničná stanica v Trenčianskych Tepliciach... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Železničná stanica v Trenčianskych Tepliciach Železničná stanica v Trenčianskych Tepliciach privíta historickú električku raz za mesiac. Sto rokov sem jazdila niekoľkokrát denne.
V parku rastú vzácne stromy, pred každým je... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Trenčianske Teplice V parku rastú vzácne stromy, pred každým je tabuľka, z ktorej sa človek dozvie podrobnosti.
V uliciach Trenčianskych Teplíc vidno... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Trenčianske Teplice V uliciach Trenčianskych Teplíc vidno architektúru rôznych období.
Kúpeľ Hammam postavený v maurskom slohu je... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Hammam, Trenčianske Teplice Kúpeľ Hammam postavený v maurskom slohu je najznámejšou budovou v meste.
Nový Most slávy v blízkosti Kúpeľnej dvorany. Foto: Milan Kráľ, Pravda
Most slávy, Trenčianske Teplice Nový Most slávy v blízkosti Kúpeľnej dvorany.

Vo štvrtok si prečítajte: Kamenný vodopád a hrad Šomoška

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #trenčianske teplice #Divy Slovenska