Cez kamenné more ku kamennému vodopádu

Pred štyrmi miliónmi rokov pretvárala sopečná činnosť prírodu aj na území juhu stredného Slovenska. Jedna zo sopiek bola vtedy aktívna v Cerovej vrchovine na Šomoške.

03.07.2014 12:00
Hrad Šomoška Foto: ,
Hrad Šomoška je vďačným cieľom turistov.
debata (2)

Vďaka nej vznikol unikátny čadičovo-kamenný útvar, známy ako kamenný vodopád. Plynutím času sa naň najskôr zabudlo, ale v 14. storočí ho náhodne odkryli pri ťažbe bazaltu na výstavbu hradu. Dnes je nevšednou turistickou atrakciou.

Kto túži vidieť toto zaujímavé dielo prírody, musí sa vybrať až k hraniciach s Maďarskom do obce Šiatorská Bukovinka v okrese Lučenec. Tam už každého ku kamennému vodopádu, ale aj majestátnemu hradu Šomoška, vypínajúcemu sa nad ním, privedú informačné tabule. Púť prekrásnou a nedotknutou prírodou sa môže začať vo vstupnom areáli za obcou. Tam sa začína cesta dvoma náučnými chodníkmi, kratší má dĺžku 1,6 kilometra, dlhší 2,5 kilometra. Kratším sa možno dostať k hradu aj k vodopádu.

Blízkosť vodopádu ohlasuje kamenné more. Jeho hladinu tvoria úlomky päť- a šesťbokých bazaltových stĺpov. Vzniklo zvetraním skalných výstupov bazaltu na hradnom vrchu a má prirodzený pôvod. Len niekoľko metrov od kamennej plochy sa týči kamenný vodopád, perla náučného chodníka pod Šomoškou. Vysoký je deväť metrov a radí sa medzi európske unikáty. Aj tento úkaz vytvarovala sopečná činnosť. Pri vyvieraní na zemský povrch láva tuhla. Vylievala sa pritom v pravidelných päť- a šesťbokých stĺpoch, ktoré po stuhnutí pripomínajú vodopád. Obdivovali ho už významní geológovia v 18. storočí.

Výstup sa končí na hrade Šomoška, lepšie povedané v rozvalinách, ktoré z neho zostali. Hrad postavili po tatárskych vpádoch na prelome 13. a 14. storočia z bazaltových stĺpov. V 16. storočí ho obsadili Turci, začiatkom 18. storočia rákocziovské vojská. Definitívne ho zničil požiar v roku 1826. Na rozhraní 19. a 20. storočia ho dali rozboriť. Dnes je vyhľadávanou turistickou atrakciou. Je z neho nádherný výhľad do širokého okolia, aj na stredoveký hrad Šomló v Maďarsku, z ktorého zostali tiež iba ruiny.

Hrad Šomoška je vo vlastníctve štátu, no už viac ako dvadsať rokov ho spravuje, podobne ako náučné chodníky, obec Šiatorská Bukovinka, ktorá ho chce získať do svojho majetku. Podľa starostu Juraja Badinku už do hradu investovali tisícky eur. „Postavili sme vstupný areál, v ktorom sa dajú kúpiť suveníry, oddýchnuť si ľudia môžu pri opekačke a deti sa môžu zabaviť na preliezkach. Na hrade a ceste k nemu sme vybudovali bezpečnostné zábradlia a udržujeme turistické chodníky,“ hovorí Badinka.

Po chodníkoch možno prísť aj k ďalším zaujímavostiam Šomošky. Napríklad ku kameňolomu a osade Mačacia, ktorú postavili pri rozsiahlej ťažbe bazaltu v 20. a 30. rokov minulého storočia. Stálo tam vtedy 48 bytových jednotiek, ale aj škola, obchod, nocľahárne a dve budovy finančnej stráže. Pripomínajú ich už len ruiny. Poplatok za prechádzku oboma náučnými chodníkmi aj so všetkými atrakciami je symbolický. Obec vyberá 1,15 eura od dospelého návštevníka, deti platia 50 centov. Kto má problémy s pohybom, a predsa chce vidieť hrad Šomoška, ale aj kamenný vodopád či more, môže ušetriť chôdzu. Ak sa na Šomošku vydá z maďarskej strany z obce Somoskö, autom zastane priamo pod hradom a do cieľa mu stačí zdolať niekoľko schodov.

Výlet na Šomošku možno spojiť s návštevou ďalších atrakcií a zaujímavostí regiónu. Len niekoľko kilometrov smerom do vnútrozemia je Geopark Belina s belinskými skalami. Ide o jedinečnú prírodnú pamiatku Cerovej vrchoviny s ukážkou skalného mesta vytvoreného na okraji lávového prúdu zvetraním bazaltu. V susednom Fiľakove sa oplatí navštíviť Fiľakovský hrad s Bebekovou vežou s múzeom. Niekoľko kilometrov ďalej je centrum Novohradu Lučenec so vzácnou židovskou synagógou aj množstvom reštaurácií.

Kam na výlet: Päť tipov nadnes

Kamenný vodopád vznikol následkom sopečnej... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Kamenný vodopád Kamenný vodopád vznikol následkom sopečnej činnosti pred štyrmi miliónmi rokov.
Hrad Šomoška je vďačným cieľom turistov.... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Hrad Šomoška Hrad Šomoška je vďačným cieľom turistov. Postavili ho na prelome 13. a 14. storočia, zničil ho požiar v 19. storočí a dnes sú z neho len ruiny.
Hladinu kamenného mora tvoria úlomky päť- a... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
kamenný vodopád Hladinu kamenného mora tvoria úlomky päť- a šesťbokých bazaltových stĺpov.
Historická zvonica v Starej Haliči. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Historická zvonica v Starej Haliči Historická zvonica v Starej Haliči.
Najväčšie múzeum skamenelín je v Ipolytarnóczi.... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Múzeum skamenelín v Ipolytarnóczi Najväčšie múzeum skamenelín je v Ipolytarnóczi. Len kúsok za hranicou so Slovenskom.

V piatok si prečítajte: Múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Divy Slovenska #Šomoška #Šiatorská Bukovinka #osada Mačacia #Fiľakovo