Posmievačik, poludník aj pohonič. Malé rarity Bratislavy

Aj letom vyprahnuté hlavné mesto ponúka možnosti príjemne stráviť voľný čas.

14.07.2014 12:00
debata

Príjemný chládok napríklad poskytnú Bratislavské stredoveké mestské hradby, po 13 rokoch znovu sprístupnené od Katedrály sv. Martina k mostu nad Staromestskou ulicou. Dá sa nimi dostať najkratšou cestou z historického centra na Bratislavský hrad. A na skok je odtiaľ aj k ďalším „malým veľkým“ raritám metropoly.

Roky zanedbaný a nebezpečný priestor hradieb s dvoma vežami a Vtáčou baštou ožil vďaka iniciatíve Bratislavského okrášľovacieho spolku. „Zatiaľ sa nám podarilo otvoriť len krátky úsek, postupne by sme ich však chceli spriechodniť až hore po Kapitulskú ulicu a obnoviť aj ďalšie súčasti,“ hovorí jeho šéf Maroš Mačuha.

Hradby sú otvorené denne od 10. do 20.h. Funguje v nich stredoveký stánok s animátormi, možno si pozrieť kováčsku a kožiarsku dielňu, zastrieľať z luku, ochutnať dobové dobroty a malokarpatské vína. Najzaujímavejšie sú však víkendy, ktoré akčným programom spestrujú skupiny bojových umení. „Veľmi hodnotný program, ktorým si pripomenieme sté výročie začiatku prvej svetovej vojny, chystáme na víkend od 1.augusta,“ pozýva Mačuha. V zime by zase hradby mali prichýliť stredoveké vianočné trhy.

Na dolnom konci hradby vyúsťujú pri majestátnej Katedrále svätého Martina, jednej z najznámejších pamiatok Bratislavy. Po štyri storočia v nej korunovali uhorských kráľov. Poslúžila však aj prešporskému „priekopníkovi letectva“, profesorovi Faustovi Verančičovi, ktorý z nej v roku 1603 skočil na padáku zostrojenom podľa nákresu Leonarda da Vinciho. Zoskoky neskôr predviedol aj v Belehrade a Benátkach. Inak Bratislava má svetový primát aj v prvom úspešnom pokuse s lietajúcim strojom. V roku 1467 tu profesor Academie Istropolitany Johann Müller Regiomontanus na svojom „mechanickom orlovi“ preletel 400 metrov.

Z katedrály je blízko do samého srdca mesta, kde si turisti radi obzerajú populárne sošky Čumila, Schöner Náciho, Napoleonského vojaka a ďalších. Len niektorí si však na fasáde domu na Panskej ulici 29 všimnú podobné, len asi o storočie staršie dielko, postavičku kamenného Posmievačika. Podľa povesti sa sem dostal po tom, čo sa dvaja miestni mladíci zaľúbili do jednej dievčiny. A tá, nevediac si vybrať, rozhodla sa dať slovo tomu, kto jej prvý postaví dom. Víťaz si na ten svoj osadil vyškierajúcu sa figúrku, ktorá prstom ukazuje na dom porazeného.

Neďaleká Michalská veža s Michalskou bránou je ďalšou zachovanou časťou mestského opevnenia. V priestore medzi nimi sa kedysi v 18. storočí pri demolácii hradieb vytvorila prieluka široká len 130 centimetrov. Neskôr ju zastavali najužším domom v Európe na Michalskej 15. Tunajšou zaujímavosťou je aj kruh so smerovníkmi na rôzne svetové metropoly, umiestnený v dlažbe priechodu pod Michalskou vežou.

Dobre padne aj osvieženie pri Dunaji, odkiaľ sa nedá prehliadnuť Most SNP otvorený v roku 1972. Hoci ho vyhlásili za slovenskú Stavbu 20. storočia, dodnes má viac odporcov ako priaznivcov. Jeho výstavbe totiž za obeť padla vzácna časť mestského Podhradia. No zároveň ide o ozajstný stavebný unikát. S rozponom 303 metrov hlavného poľa, bez piliera v rieke, nadimenzovaný bez výpočtovej techniky, pozváraný legendárnymi „čabelkovcami“. Nájsť ho možno v každej lepšej učebnici mostného staviteľstva na svete. Vesmírne UFO na vrchole jeho 85 metrov vysokého pylóna núka najkrajšiu vyhliadku na mesto. Pritom v pôvodných predstavách tvorcov mosta bol terajší „lietajúci tanier“ klobúkom pohoniča, ktorý s konským povozom vchádza do veľkého mesta.

Na prechádzke po ľavom nábreží rieky, od Mosta SNP k bývalému PKO, si možno v asfalte cesty všimnúť zvláštny kamenný pás, vyznačujúci trasu Bratislavského nultého poludníka. Meridiano Posoniensis je ďalším miestnym unikátom, významom sa vyrovná poludníkom prechádzajúcim iba niekoľkými svetovými metropolami: Amsterdamom, Washingtonom, Parížom, Londýnom či Rímom. V stredoveku si totiž vlastné mapy tvorili iba vyspelé krajiny a vytýčené poludníky im pri tom slúžili ako základná súradnica. Náš poludník, prechádzajúci aj severovýchodnou vežou Hradu, určil v roku 1733 legendárny slovenský kartograf Samuel Mikovíni.

Kam na výlet: 6 tipov nadnes

Prechádzka po Bratislavských stredovekých... Foto: Pravda, Ivan Majersky
bratislava, hradby, domkostol, Prechádzka po Bratislavských stredovekých mestských hradbách je opäť možná po 13 rokoch.
Posmievačik sa vyškiera na Panskej 29, smer na... Foto: Pravda, Ivan Majersky
bratislava, posmievacik Posmievačik sa vyškiera na Panskej 29, smer na New York či Tokio možno hľadať pod Michalskou bránou.
Najužší dom v Európe stojí na Michalskej 15. Foto: Pravda, Ivan Majersky
bratislava, najuzsi dom, Najužší dom v Európe stojí na Michalskej 15.
Kontroverzný Most SNP je stavebný unikát.... Foto: Pravda, Ivan Majersky
bratislava, most snp Kontroverzný Most SNP je stavebný unikát. Pristálo na ňom skutočne UFO?
Pod Michalskou vežou je kruh so smerovníkmi na... Foto: Pravda, Ivan Majersky
bratislava, rozcestnik, michalska veza Pod Michalskou vežou je kruh so smerovníkmi na rôzne svetové metropoly.
Nulté poludníky si vytýčilo len zopár vyspelých... Foto: Pravda, Ivan Majersky
bratislava, nabrezie, nulty poludnik Nulté poludníky si vytýčilo len zopár vyspelých krajín sveta. Mohla sa ním pýšiť aj Bratislava.

V utorok si prečítajte: Najkrajší palác pre nevesty stojí v Bytči


NAJ zázraky vody

Oznámkujte 12 vybraných slovenských vodných zázrakov bodmi od 1 do 10.

Hlasovalo 859 ľudí.

Slovenský raj, vodopád, roklina, Veľký Kyseľ
Slovenský raj - vodopád v rokline Veľký Kyseľ.

Vodopády Slovenského raja

Priemerný výsledok: 8,17 b.
Roháče, pleso,
Pleso v Roháčoch.

Roháčske plesá

Priemerný výsledok: 7,62 b.
gejzír, Herľany
Gejzír v Herľanoch.

Gejzír v Herľanoch

Priemerný výsledok: 6,59 b.
Banská Štiavnica, tajch, Klinger, jazero
Jedným z banskoštiavnických tajchov je Klinger.

Banskoštiavnické tajchy

Priemerný výsledok: 6,57 b.
Oravská priehrada
Oravská priehrada.

Oravská priehrada

Priemerný výsledok: 6,23 b.
Liptovská Mara, kostol, kaplnka
Liptovská Mara. Autor: Pravda, Ivan Majerský

Liptovská Mara

Priemerný výsledok: 6,22 b.
Piešťany, kúpele, Piešťanské kúpele, voda
Piešťanské kúpele.

Piešťanské kúpele

Priemerný výsledok: 6,09 b.
rieka, Váh
Rieka Váh.

Váh

Priemerný výsledok: 5,88 b.
vodné dielo, Gabčíkovo
Vodné dielo Gabčíkovo. Autor: Pravda, Ivan Majerský

Vodné dielo Gabčíkovo

Priemerný výsledok: 5,53 b.
Hron, Želiezovce, rieka, voda
Rieka Hron pri moste v Želiezovciach.

Hron

Priemerný výsledok: 5,52 b.
Zemplínska šírava
Zemplínska Šírava.

Zemplínska Šírava

Priemerný výsledok: 4,94 b.
1 Aqua City Poprad, Mayan Pyramid,
Aqua City Poprad.

AquaCity Poprad

Priemerný výsledok: 4,09 b.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Divy Slovenska #Kapitulská ulica #Katedrála svätého Martina #Michalská veža