Na strážcov Českej cesty útočil oheň aj zbojníci

V hrebeňoch Malých Karpát sú roztrúsené turistické lahôdky. Hrady.

30.07.2014 12:00
debata

Sú ľahko prístupné a ponúkajú pekný pohľad na najzápadnejší kút Slovenska, kadiaľ kedysi viedla starobylá Česká obchodná cesta. Najkrajším je nepochybne Smolenický zámok, ktorý sa oplatí navštíviť práve teraz cez leto. Len počas prázdnin je totiž prístupný aj pre verejnosť.

Zámok je Kongresovým centrom Slovenskej akadémie vied, počas roka sa tu organizujú rôzne medzinárodné konferencie. A jedine v mesiacoch júl a august si ho môžu zvnútra prezrieť turisti. Je otvorený každý deň od 10. do 18. hodiny a prístupné sú záhrady, nádvorie a niektoré miestnosti. Tento rok sa navyše do zámku nasťahovala architektúra z celého Slovenska. Na výstave papierových modelov môžu návštevníci obdivovať známe aj menej známe pamiatky. Pod zámkom je krásna lúka s mohutnými stromami, ako stvorená na nedeľný piknik.

Smolenický zámok je najmladším na Slovensku. Jeho súčasnú podobu mu vpečatil koncom 19. storočia gróf Jozef Pállfy starší, keď začal stavať na rumoviskách starého stredovekého hradu zo 14. storočia. A práve ten patril k „strážcom“ spomínanej Českej cesty v priesmykoch Malých Karpát. Významná európska magistrála spájala Prahu s Budínom (dnešnou Budapešťou), obchádzala Viedeň a bola vlastne súčasťou oveľa dlhšej obchodnej cesty, ktorá viedla od prielivu v Bospore až k brehom Atlantického oceánu.

Trasa na území dnešného Slovenska viedla cez Štúrovo, kde bol prievoz cez Dunaj, cez brod v Dvoroch nad Žitavou, Nové Zámky, Galantu, Sereď, kde sa dal prebrodiť Váh, Trnavu, Trstín, Bukovú, Jablonicu, Senicu, Holíč a nakoniec cez Kátov, kde bol brod cez Moravu. Po ceste prúdili obchodníci s vyberanými látkami, korením, v čase vojen zas slúžila na vojenské ťaženia. Hoci ju oficiálne uznali za obchodnú magistrálu až v 14. storočí, jej význam siaha až do obdobia pred Veľkou Moravou, keď tvorila spojnicu Moravského a Nitrianskeho kniežatstva.

Cestu v stredoveku strážil aj hrad Korlátko (v niektorých turistických sprievodcoch sa uvádza aj ako Korlátka). Výlet naň je určený aj pre tých najpohodlnejších turistov, pretože sa k nemu dá celkom blízko dostať autom. Vedie k nemu cesta z Rozbehov, čo je časť obce Cerová. Stačí prejsť ešte päť minút pešo cez veľkú lúku a ste tam.

Korlátko vlastnil Matúš Čák Trenčiansky, ale prišiel oň v bitke s uhorským kráľom Karolom I. V roku 1444 sa tu nakrátko usalašil lúpežný rytier Ján Moravanský, ktorý z neho podnikal nájazdy do okolitých dedín. Nemilého pána mal hrad aj na prelome 17. a 18. storočia, k čomu sa viaže aj povesť s názvom Hajdúsi na cerovskom hrade. Podľa nej sem prišiel urobiť poriadky Jánošík aj so svojou družinou a pána pred poddanými zbil na dereši… Od konca 18. storočia na hrade už nik nebýval a začal pustnúť.

Neďaleko Rozbehov v blízkosti veterného parku stojí aj celkom „nová“ a ešte „neokukaná“ rozhľadňa. Otvorili ju v roku 2009 pri jubilejnom 10. ročníku majstrovstiev sveta v púšťaní šarkanov. Je vysoká 7 metrov a z nadmorskej výšky 460 metrov ponúka zaujímavé výhľady na severnú časť Záhorskej nížiny, pri dobrej viditeľnosti vidno Zobor, Tribeč, Považský Inovec, Mohylu Milana Rastislava Štefánika a samozrejme aj najvyšší vrch Malých Karpát – Záruby, pod ktorým je skrytý ďalší strážny hrad Ostrý Kameň.

Výstup naň možno robiť dvojako. Jedna cesta je podľa tabuľky určená pre osoby mladšie ako 5 a staršie ako 55 rokov. Druhá trasa je rýchlejšia, ale strmšia. Hrad má množstvo zákutí a chodníčkov, ktoré sa dajú preskúmať. Je z neho už len ruina, kedysi však určite tvoril dominantu okolia. Často menil majiteľov, vlastnili ho napríklad Keglevičovci, Révaiovci, Turzovci, Forgáčovci. Blízko hradu sa v roku 1704 odohrala bitka medzi povstalcami a cisárskou armádou. Hrad v tom čase už dávno neplnil strážnu funkciu, pretože obchodná cesta viedla cez Bratislavu. Cestu po hradoch v Malých Karpatoch môžete skončiť pri vodnej nádrži Buková, kde sa dá skryť pred horúčavou.

Kam na výlet: 5 tipov nadnes

Zámok v Smoleniciach je prístupný len cez letné... Foto: Andrej Barát, Pravda
smolenice Zámok v Smoleniciach je prístupný len cez letné prázdniny.
Vo vodnej nádrži Buková sa dá okúpať aj rybárčiť. Foto: Andrej Barát, Pravda
buková Vo vodnej nádrži Buková sa dá okúpať aj rybárčiť.
Pri prehliadke zámku sa návštevníci stretnú aj... Foto: Pravda, Andrej Barat
smolenice Pri prehliadke zámku sa návštevníci stretnú aj vecami, svedčiacimi o vinohradníckej tradícii tunajšieho kraja.
Rozhľadňa pri Rozbehoch stojí od roku 2009 a... Foto: Andrej Barát, Pravda
rozbehy, záhorie Rozhľadňa pri Rozbehoch stojí od roku 2009 a ponúka pekný výhľad na severné Záhorie.
História hradu Korlátko siaha až do 11. storočia. Foto: Andrej Barát, Pravda
korlátko História hradu Korlátko siaha až do 11. storočia.

Vo štvrtok si prečítajte: Zelená voda nie je len dobré kúpanie


Naj zázraky prírody

Oznámkujte 12 vybraných slovenských zázrakov prírody od 1 do 10.

Hlasovalo 1512 ľudí.

Vysoké Tatry
Vysoké Tatry

Vysoké Tatry

Priemerný výsledok: 8,55 b.
Slovenský raj
Slovenský raj

Slovenský raj

Priemerný výsledok: 8,54 b.
Nízke Tatry
Nízke Tatry Autor: SHUTTERSTOCK

Nízke Tatry

Priemerný výsledok: 8,20 b.
malá fatra
Malá Fatra

Malá Fatra

Priemerný výsledok: 7,66 b.
Pieniny
Pieniny

Pieniny

Priemerný výsledok: 7,54 b.
Veľká Fatra
Veľká Fatra

Veľká Fatra

Priemerný výsledok: 7,29 b.
Muránska planina
Muránska planina

Muránska planina

Priemerný výsledok: 7,03 b.
Poloniny
Poloniny

Poloniny

Priemerný výsledok: 6,81 b.
vihorlat
Vihorlat Autor: SHUTTERSTOCK

Vihorlat

Priemerný výsledok: 6,74 b.
Slovenský kras
Slovenský kras

Slovenský kras

Priemerný výsledok: 6,59 b.
Malé Karpaty
Malé Karpaty

Malé Karpaty

Priemerný výsledok: 6,20 b.
Dunajské luhy
Dunajské luhy

Dunajské luhy

Priemerný výsledok: 5,67 b.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Smolenice #Divy Slovenska #Jozef Pállfy #Korlátko #Rozbehy #Cerová