Tajomstvá Košíc sa skrývajú aj v podzemí

V Košiciach turistom nuda nehrozí. Druhé najväčšie mesto krajiny má toto postavenie s prestávkami už celé stáročia.

18.08.2014 12:00
debata

Dokonca od roku 1347 do začiatku 18. storočia si po Budíne zachovalo postavenie druhého mesta Uhorska. Od roku 1347 majú Košice vlastný erb a od začiatku 15. storočia stáli na čele Pentapolitany, čo bol zväzok piatich najdôležitejších východoslovenských miest. Patrili sem okrem Košíc aj Prešov, Levoča, Sabinov a Bardejov.

História mesta sa skrýva aj pod povrchom. Unikátny výlet do minulosti ponúka komplex podzemného múzea Dolná brána. Vzniklo v 90. rokoch minulého storočia počas veľkej rekonštrukcie Hlavnej ulice, od roku 1998 je múzeum prístupné verejnosti. Návštevník si tu môže pozrieť skutočné časti stredovekého opevnenia, ktoré vznikalo od 13. storočia. Jednotlivé stavebné etapy sú pomenované podľa vládnucich dynastií. Prvou je Arpádovská z 13. storočia, druhou Luxemburská z prelomu 14. a 15. storočia a treťou Korvínovská z druhej polovice 15. storočia.

„Zaujímavé je práve to, že ľudia môžu vidieť postupný vývoj mestského opevnenia až do 16. a 17. storočia. Pre turistov je tu navigácia, vchádza sa cez bývalý kanál a tu vidno, že pôvodná úroveň mesta bola nižšia ako dnes. Postupne je zjavné, ako sa zvyšovala k bráne, vznikol most a priekopa. Dnes už vieme, že luxemburské hradby boli vyššie ako arpádovské, merali osem metrov. Cez priekopu viedol najprv drevený, neskôr kamenný most,“ vysvetľuje sprievodkyňa Patrícia Lakatošová. Od roku 1783 sa začal zložitý systém hradieb búrať. V súčasnosti sa zachovalo 26 fragmentov hradieb, ktoré sú roztrúsené po historickom centre mesta. Práve areál niekdajšej Dolnej brány je najväčší a ako sa časom ukázalo, aj najzaujímavejší.

V ďalšej časti trasy možno vidieť ďalší vývoj, za priekopou pribudol barbakan podkovovitého tvaru, za ním bola ďalšia priekopa, slúžil na obranu mesta, boli v ňom strieľne, ktoré používali obrancovia pri prípadnom útoku na mesto. „Dole v bývalej priekope vidno zvyšky bývalého dreveného aj oblúky neskoršieho kamenného mosta. Z neho videli ďalšie oblúky kanálov, ktoré privádzali vodu a jeden kanál, ktorý odvádzal vodu z priekopy,“ dodala Lakatošová. Podľa jej slov je o múzeum veľký záujem, chodia doň nielen našinci, ale aj hostia z okolitých krajín, ba aj Briti či Američania. Múzeum bude otvorené do polovice septembra.

Ďalší výlet do minulosti možno absolvovať v Miklušovej väznici, kde je zrekonštruovaný katov byt. Silnejšie povahy si môžu pozrieť aj mučiareň, cely a kobky, v ktorých pred stáročiami väzni často pobyt nevydržali a skončil sa smrťou. Budovy, v ktorých je Miklušova väznica, patria k najstarším v meste, pochádzajú z prvej polovice 15. storočia, no možno tu stáli už skôr, podobne ako Levočský dom na Hlavnej ulici z 15. storočia, v ktorom sa v roku 1626 konala svadba sedmohradského kniežaťa Gabriela Bethlena s Katarínou Brandeburskou. Nesklame ani Ulička remesiel s malými domčekmi a dobovou dlažbou, kde možno nájsť kováča, hrnčiara, pekára, brašnára alebo bylinkára.

Košice však ponúkajú aj iné múzeá či galérie, spomenúť možno Slovenské technické múzeum, ktoré má zaujímavé expozície hutníctva a metalurgie, sieň elektrických výbojov, či vedecko-technické centrum. Pod technické múzeum patrí aj planetárium, Múzeum kinematografie rodiny Schusterovej v Medzeve či Múzeum letectva v Košiciach. Zaujímavé expozície sú aj vo vynovenom Východoslovenskom múzeu, kde je najväčším ťahákom Košický zlatý poklad, ktorý obsahuje 2¤920 zlatých mincí, tri zlaté medaily a zlatú renesančnú reťaz. Ide o unikátnu zbierku mincí a cenností z obdobia 15. až 17. storočia, ktorú našli v Košiciach v roku 1935 pri kopaní základov budovy finančného riaditeľstva na Hlavnej 68.

Košice dýchajú históriou dodnes, veď v strede Hlavnej ulice sa vyníma gotický Dóm svätej Alžbety, ktorý je údajne najvýchodnejšou katedrálou v Európe a zároveň najväčšou na Slovensku, hneď vedľa je kaplnka svätého Michala a z druhej strany Urbanova veža. Príjemnú atmosféru dotvára spievajúca fontána a budova divadla, obyvatelia a návštevníci mesta sa navyše môžu prejsť takmer kilometer dlhou pešou zónou.

V Košiciach treba určite navštíviť aj najväčšiu slovenskú botanickú záhradu so zbierkou kaktusov, podobne aj rozlohou najväčšiu zoo na Slovensku v mestskej časti Kavečany. Ak má toho návštevník mesta dosť, stačí si sadnúť do parku na Hlavnej ulici pri hrajúcej fontáne so zvonkohrou medzi budovou divadla a Urbanovou vežou. Mnoho obyvateľov i turistov si tam na chvíľu sadne a vychutná si oddych na ostrovčeku pokoja uprostred zhonu v centre mesta.

Kam na výlet: 5 tipov nadnes

Dóm svätej Alžbety je údajne najvýchodnejšou... Foto: Boris Macko, Pravda
Divy Kosice 046 Dóm svätej Alžbety je údajne najvýchodnejšou katedrálou v Európe, okrem iného je unikátny aj nedostavanou Matejovou vežou.
Popri Dóme svätej Alžbety je dominantou Hlavnej... Foto: Boris Macko, Pravda
Divy Kosice 005 Popri Dóme svätej Alžbety je dominantou Hlavnej ulice v historickom centre Košíc aj Urbanova veža.
Podzemné archeologické múzeum môže pôsobiť... Foto: Boris Macko, Pravda
NE-08-09-kosice6 Podzemné archeologické múzeum môže pôsobiť strašidelne, ale vďaka nemu je možný výlet do časti stredovekého opevnenia Košíc, ktoré sa zachovalo pod úrovňou dnešnej Hlavnej ulice.
Ulička remesiel je verná svojmu názvu, možno tu... Foto: Boris Macko, Pravda
NE-08-09-kosice4 Ulička remesiel je verná svojmu názvu, možno tu nájsť brašnára, hrnčiara, pekára či kováča.
Miklušova väznica patrí medzi najstaršie budovy... Foto: Boris Macko, Pravda
NE-08-09-kosice3 Miklušova väznica patrí medzi najstaršie budovy v Košiciach, dnes je v nej múzeum, kde nechýba ani stredoveká mučiareň.

V utorok si prečítajte: Hrdý strážca Považia, tajomný Beckov hrad


NAJ vrchy a kopce

Oznámkujte 12 vybraných NAJ vrchov a kopcov Slovenska bodmi od 1 do 10.

Hlasovalo 1921 ľudí.

Kriváň
Kriváň Autor: SHUTTERSTOCK

Kriváň

Priemerný výsledok: 8,77 b.
Veľký a Malý Rozsutec
Veľký a Malý Rozsutec

Veľký a Malý Rozsutec

Priemerný výsledok: 7,88 b.
Gerlachovský štít
Gerlachovský štít Autor: SHUTTERSTOCK

Gerlachovský štít

Priemerný výsledok: 7,70 b.
Lomnický štít
Lomnický štít Autor: Ľuboš Pilc, Pravda

Lomnický štít

Priemerný výsledok: 7,70 b.
Ďumbier
Ďumbier

Ďumbier

Priemerný výsledok: 7,04 b.
Veľký Choč
Veľký Choč Autor: SHUTTERSTOCK

Veľký Choč

Priemerný výsledok: 6,99 b.
Kráľova hoľa
Kráľova hoľa

Kráľova hoľa

Priemerný výsledok: 6,86 b.
Poľana
Poľana

Poľana

Priemerný výsledok: 6,32 b.
Sitno
Sitno

Sitno

Priemerný výsledok: 5,88 b.
Zobor
Zobor

Zobor

Priemerný výsledok: 5,09 b.
Veľká Javorina
Veľká Javorina

Veľká Javorina

Priemerný výsledok: 5,03 b.
Kojšovská hoľa
Kojšovská hoľa

Kojšovská hoľa

Priemerný výsledok: 4,89 b.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Slovenské technické múzeum #Divy Slovenska #Dolná brána #Miklušova väznica