Žobrák vo Vinici je plný vôní zlatého moku

Vo Vinici v okrese Veľký Krtíš má slovo žobrák celkom iný význam ako v slovníku.

26.08.2014 12:00
debata

Takto, ale s veľkým Ž, nazvali miestnu časť, ktorá je široko-ďaleko známa ako vinárska oblasť. Za kvalitným vínom chodia na Žobrák turisti zo Slovenska i zahraničia, ktorí radi ochutnávajú zlatý mok, navyše v historických pivniciach, z ktorých mnohé majú aj 150 a viac rokov.

Dedina Vinica s 1¤850 obyvateľmi leží v južnej časti okresu Veľký Krtíš, kde sa od nepamäti darí viniču. Starosta Béla Hrubík hovorí, že s vínom bola obec spätá už od stredoveku. „Vinári od nás vozievali už v stredoveku víno do biskupstiev vo Váci a v Ostrihome v Maďarsku. Už vtedy patrilo u nás vyrobené víno k najžiadanejším v okolí,“ tvrdí Hrubík. Vinárske tradície vo Vinici pretrvali až do súčasnosti. Pestovaním hrozna a výrobou vína si spestruje voľný čas, privyrába, alebo sa dokonca živí takmer každá vinická domácnosť. „V obci je evidovaných okolo štyristo pivníc. Sú vo viacerých lokalitách, no najväčšou a najznámejšou je Žobrák,“ zdôrazňuje starosta.

Prečo nesie úrodná pôda s viničom meno po človeku, ktorý založil svoju existenciu na žobraní? To vo Vinici netušia. „Neuvádza sa to v žiadnej kronike či historickom dokumente. Miestny už zosnulý učiteľ Ladislav Korscok sa to snažil vypátrať, no nepodarilo sa to ani jemu. Dopracoval sa len k údaju, že voľakedy túto lokalitu volali aj Žibrid. Odkedy a prečo je však Žobrákom, nevedno,“ zdôrazňuje starosta Vinice. Žobrák sa nachádza na kopci nad obcou a je z neho nádherný výhľad. Vínne pivnice existujú už desiatky, ba stovky rokov. Mladé nie sú ani pivničné domčeky nad nimi, ktoré sú využívané nielen na výrobu vína, ale aj na ubytovanie. Niektoré majú aj 150 a viac rokov, no pribúdajú k nim aj nové. Stavia sa tam aj v súčasnosti.

Žobráku dominuje socha svätého Urbana, patróna vinárov. Každý rok sa na Žobráku konajú oberačkové slávnosti, Dni pivníc, a počas nich sa pri soche koná omša. Vinári sa počas nej modlia za dobrú úrodu a sv. Urbana prosia, aby ich vinice ochránil pred mrazmi a krupobitím. Fotografia pri soche nesmie chýbať ani v archíve turistov, ktorí na Žobrák putujú za ochutnávkou vín. Niektorí vinári pre nich pripravujú degustácie spojené s ochutnávkou miestnych gastronomických špecialít.

Plný servis pre turistov ponúka aj rodina Zsigmondovcov. Jej členovia sa pestovaním hrozna a výrobou vína zaoberajú už dlhé roky, no od roku 1994 povýšili túto činnosť na svoj plný pracovný úväzok. Ladislav Zsigmond starší, jeho syn Ladislav a aj 33-ročný vnuk Gabriel trávia vo vinohradoch všetok svoj čas. Najmladší z vinárskej rodiny Gabriel Zsigmond poznamenáva, že v prístavbe nad pivnicou dokončujú ubytovanie s dvanástimi lôžkami, ich ubytovňa s rovnakým počtom lôžok už funguje aj v obci. Zsigmondovci obhospodarujú vinohrady na ploche 70 hektárov a ročne produkujú okolo 60-tisíc fliaš vína. Najmladší z rodiny vinárov konštatuje, že vzhľadom na klimatické podmienky sa u nich darí najmä bielym odrodám. „Vyrábame najmä rizling rýnsky, rulandské šedé a biele, ale aj iné druhy vín. Sú medzi nimi aj červené odrody, a to svätovavrinecké či frankovka modrá,“ podčiarkuje vinár.

Pivnice vo Vinici sú často cieľom turistických skupín. Okrem našincov objavujú ich čaro aj turisti z Maďarska, Čiech, Poľska, Nemecka, no aj ďalších krajín. Obec im dokáže zabezpečiť aj sprievodcu. Starosta Vinice Hrubík odporúča, že návštevu ich obce môžu návštevníci spojiť aj s prehliadkou miestnych zaujímavostí a turistických produktov. Spoznať ich môžu počas púte po osem a pol kilometra dlhom náučnom chodníku s názvom Stráž, ktorý obec v rámci cezhraničnej spolupráce vybudovala pred rokom. Získala na to dotáciu vo výške 78-tisíc eur. Chodník má osem zastávok a turistom predstavuje prírodné a historické zaujímavosti Vinice. Na chodníku si možno oddýchnuť, načerpať energiu aj opiecť klobásku. Putovanie turistov sa zväčša aj tak končí pri pohári dobrého vína v niektorej z vinických pivníc.

Kam na výlet: Päť tipov nadnes

Strážna veža je súčasťou náučného chodníka a je... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
vinica Strážna veža je súčasťou náučného chodníka a je z nej krásny výhľad do okolia. Chodník je dlhý 8,5 kilometra a obec Vinica ho sprevádzkovala vlani.
Priamo v obci Vinica sa nachádza Dom ľudovej... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
vinica Priamo v obci Vinica sa nachádza Dom ľudovej kultúry, ktorý je zároveň etnografickým múzeom. Viničania v ňom predstavujú svoju históriu a zvyky predkov.
Park svätého Štefana s dominantnou sochou... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
vinica Park svätého Štefana s dominantnou sochou svätca rovnakého mena. Pre Viničanov je miestom oddychu, kam si chodia radi posedieť.
Zátišie vinických pivníc je aj dobrým miestom... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
vinica Zátišie vinických pivníc je aj dobrým miestom na oddych.
Skupiny turistov chodia do vinických pivníc... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Vinica Skupiny turistov chodia do vinických pivníc pravidelne.

V utorok si prečítajte: V sídle bohov a démonov stavili na opravu pamiatok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vinica #Veľký Krtíš #žobrák #Divy Slovenska