Lacno lyžovať sa bude dať ešte mesiac

Lyžiari si môžu ešte posledné týždne zalyžovať v niektorých vyššie položených strediskách na Slovensku. Vleky a lanovky stále jazdia vo Vysokých, Nízkych či Západných Tatrách. Nižšie položené zjazdovky sú už väčšinou pozatvárané. Na jarnú lyžovačku pre posledných milovníkov snehu pritom strediská znížili ceny od 10 až do 30 percent.

28.03.2011 07:32
sneh, počasie Foto:
Počasie prialo aj lyžiarom v okolí Bratislavy. Na Pezinskej Babe bolo v utorok plno celý deň.
debata

„Plánujeme mať otvorené zjazdovky do konca apríla. Momentálne je priam ideálna lyžovačka – slnko svieti, obloha je modrá. Predpoludním sa dá lyžovať výborne, popoludní je už sneh trochu mokrý,“ opísal Dávid Kupčo z lyžiarskeho strediska Park Snow Štrbské Pleso. Cena denného lístka pre dospelého tu teraz vyjde na 21 eur, kým v hlavnej sezóne to bolo 24 eur.

Lyže ešte neodložili ani v stredisku Relax Center Plejsy. „Zjazdovky sú v prevádzke piatky, soboty a nedele, cez týždeň už máme zatvorené. Tento víkend budeme mať ešte určite otvorené, potom sa rozhodneme podľa počasia,“ vysvetlila Mária Haz zo spomínaného strediska. Lístky tiež zlacnili, z pôvodných 16,5 eura by to malo byť tento víkend už 12 eur.

Pre lyžiarov v ďalších strediskách ako napríklad vo Vrátnej či vo Veľkej Rači bol zase práve skončený víkend zrejme už posledným. „Pokračovali by sme v sezóne jedine, ak by nás prekvapil prírodný sneh,“ povedala Ľudmila Porubčanská zo strediska Vrátna Free Time Zone.

Niektoré strediská pritom už sezónu skončili. „Skončili sme minulý týždeň. Snehu bolo málo, keďže sme južný svah,“ opísal Vladimír Kovalčík zo strediska Ski Park Kubínska hoľa. Vleky zavreli tohto roku približne o dva týždne skôr ako vlani. „Čo sa týka počasia, tohtoročná sezóna bola horšia ako minuloročná. Objavili sa v nej veľké oteplenia,“ dodal Kovalčík. Cez Vianoce sa v stredisku podľa jeho slov nelyžovalo pre dážď a v januári boli vleky na dva týždne tiež zastavené.

Podľa Miroslava Greša zo Záujmového združenia prevádzkovateľov lanoviek a lyžiarskych vlekov Lavex bola na základe predbežných odhadov vo všeobecnosti návštevnosť v strediskách počas tohto roku porovnateľná s tou minuloročnou. „Objavujú sa ojedinelé prípady, kde bola dokonca lepšia, ale to sú skôr výnimky,“ doplnil Grešo.

Jozef Bendžala zo Zväzu hotelov a reštaurácií však upozorňuje, že boli aj zariadenia, ktoré mali podstatne slabšiu sezónu ako minuloročnú. „V Tatrách bol však nárast návštevnosti oproti minulému roku o sedem percent,“ doplnil Bendžala. Výraznejšie polepšiť si podľa neho mohli skôr väčšie zariadenia, ktoré investovali do modernizácie.

Prevádzkovatelia stredísk hlásia, že do hôr prišlo v tomto roku najmä viac Slovákov. Oproti vlaňajšku narástli tiež počty Čechov a Poliakov. Aj keď návštevnosť spred zavedenia eura a krízy ešte zďaleka nedosahujú. „Poliaci majú vo vlastných strediskách poukážky na zľavy a rôzne výhody. Preto ťahali návštevnosť viac Slováci,“ dodala Haz zo strediska na Plejsoch.

debata chyba