Chuť indického čaju sa mení. Pre klimatické zmeny

Pestovatelia čaju v severovýchodnej Indii hovoria, že klimatické zmeny poškodzujú úrodu a negatívne sa odrážajú aj na chuti tohto nápoja. Indická produkcia čaju tvorí 31 percent celosvetovej. Takmer 55 percent produkcie indického čaju pripadá na tropický štát Ásám. Ten sa vyznačuje vysokou vlhkosťou a bujnou zeleňou. V posledných rokoch však úroda pre postupné zvyšovanie teploty a zmeny v schéme dažďových zrážok klesá.

18.01.2011 14:53 , aktualizované: 22.01.2011 08:00
India, čaj, plantáž Foto:
V indickom Ásáme, ktorý je hlavným producentom čaju, klesá úroda tohto "zeleného zlata".
debata

Radžíb Barúah, pestovateľ z Džorhátu, hlavnej pestovateľskej oblasti Ásámu, hovorí, že zoslabla aj silná chuť tunajšieho čaju. „Sme veľmi znepokojení. Silná chuť je vývoznou značkou ásámskeho čaju.“

Čísla sú naozaj znepokojujúce. V roku 2007 Ásám vyprodukoval 564-tisíc ton čaju. O dva roky neskôr to už bolo iba 487-tisíc ton. A tohtoročná úroda sa odhaduje len na 460-tisíc ton, vyratúva Dhirádž Kakaty, šéf ásámskej pobočky asociácie indického času, organizácie zastrešujúcej približne 400 plantážníkov

Podľa riaditeľa indickej spoločnosti na výskum čaju, najväčšieho centra na svete, vinu na poklese produkcie majú klimatické zmeny. Za posledných osemdesiat rokov v Ásáme stúpli teploty o dva stupne Celzia. Vedci z výskumného centra analyzujú štatistiky teplôt na určenie vzťahu medzi nárastom teplôt, následnými výkyvmi v dažďových zrážkach a ich vplyvom na čajovníkové plantáže.

„Počas tohtoročného obdobia monzúnových dažďov bolo slnečných dní oveľa menej a produkcia sa znížila aj pre veľmi vlhké počasie,“ vysvetľuje Kakaty. Pre priveľké vlhko sa viac vyskytuje škodlivý hmyz. „Škodci, nazývaní tiež čajové komáre, sa vo vlhkom a zamračenom počasí množia rýchlejšie a viac napádajú čerstvé výhonky čajových kríkov, ktoré sa potom nedokážu zregenerovať,“ do­dal.

Za najhoršie však pestovatelia označujú zmenu chuti nápoja. Chcú, aby sa vláda finančne podieľala na vedeckej štúdii, ktorá by preskúmala spojitosti medzi zhoršením chuti a klimatickými zmenami. „Kedysi sme boli zvyknutí mať v šálke žiarivý silný čaj. Teraz to už tak nie je,“ tvrdí profesionálny ochutnávač čaju L. P. Čaliha.

debata chyba