Sedem divov kraja podporí turizmus

Zrúcaniny Pustého hradu vo Zvolene, benediktínsky kláštor v Hronskom Beňadiku a historické mesto Banská Štiavnica otvárajú rebríček najúspešnejších siedmich divov Banskobystrického kraja. Medzi ne ľudia v ankete zaradili tiež Čiernohronskú železničku, historickú banícku obec Špania Dolina, Kremnickú mincovňu a drevený kostol v Hronseku.

13.01.2011 07:35
Banská Štiavnica
Medzi siedmimi divmi Banskobystrického kraja je aj historické mesto Banská Štiavnica.
debata

„Cestovný ruch je jednou z oblastí, ktoré môže výrazne pomôcť rozvoju kraja. Pri nedostatku financií na projekty zamerané na jeho podporu je táto anketa jedným z konkrétnych príspevkov ako pomôcť pri propagácii toho, čo náš región ponúka,“ povedal hovorca župy Peter Hajnala.

Vybrané pamiatky či lokality chce župa využiť pri propagačných aktivitách, vrátane rôznych veľtrhov a predstaviť ich chce aj prostredníctvom propagačných publikácií a predmetov. Na prípadnú finančnú pomoc sa sedem víťazných divov spoliehať nemôže. „Samosprávny kraj nemá dostatok finančných zdrojov na podporu týchto lokalít, ale vieme pomôcť pri propagácii,“ dodal Hajnala.

Podľa odborníka na cestovný ruch Ľubomíra Motyčku pozitívom ankety je už len to, že ľudí donútila viac si všímať zaujímavé miesta a pamiatky vo svojom okolí. Dlhodobejším prínosom pre rozvoj cestovného ruchu sa však môže stať iba veľmi silnou a nepretržitou propagáciou. „Vyžaduje si to systematickú prácu v oblasti propagovania navonok a nezastať len pri tom, že to máme. Pri podobných aktivitách sa totiž stáva, že časom sa na ne úplne zabudne,“ povedal.

debata chyba