Luxemburčania pijú víno starých Rimanov

Boh mal veľký deň, keď modeloval údolie rieky Mosely. Rieka prameniaca vo francúzskom pohorí Vogézy sa ako pružná tanečnica vlní medzi strmými svahmi, na ktorých sa dvetisíc rokov rodí Elbling, jedno z najstarších vín sveta.

12.09.2010 13:56
Luxembursko, vinice
Vinice.
debata

Tisíc rokov pred Kristom si na Elblingu pochutnávali Gréci. Rimania, ktorí si nevedeli predstaviť život bez vína, vysadili Elblingom prudké stráne Mosely a položili základy vari najkrajším európskym vinohradom.

Zhruba štyridsať kilometrov meandrujúcej Mosely preteká Luxemburskom. Miniatúrnemu európskemu štátu patrí vlastne len polovica rieky, jej ľavý breh. Od prvého po posledný luxemburský kilometer je posiaty vinicami. Dvíhajú sa takmer od brehov rieky a bežia 300 až 400 metrov na vrchol stráne. Druhý nemecký breh je zrkadlovým odrazom luxemburského.

Milšiu pravdu má sud a nie súd

"Naše svahy sú však lepšie ako nemecké, ležia na juh od osi rieky, preto sa bobule hrozna napijú viac slnka ako u susedov,“ chváli sa vinohradník Karl Bernd, predseda Caves Cooperatives des Vignerons Wellenstein, jedného zo šiestich vinoh­radníckych družstiev v Luxembursku.

Luxembursko takmer nevidno na mape Európy, ale jeho hlavné mesto pozná vari každý Európan. Aj Slováci – kedysi všetci milovníci pop music počúvali Rádio Luxembourg a dnes, keď sa niektorí nebodaj súdia so štátom, končia ich žaloby na Európskom súdnom dvore v Luxemburgu.

Kto hľadá pravdu, nemusí ju však hľadať na súde, nech radšej okúsi vynikajúce luxemburské víno.

Víno určite nie je voda, ale za luxemburským vínom sa oplatí vydať po vode. Mosela od Wasserbilligu, prvej luxemburskej vinárskej obce až po poslednú z nich v Schengene ponúka z paluby vyhliadkovej lode prekrásne pohľady na zelený amfiteáter viníc.

Ochutnávka vína sa odohráva vo vinárskych...
Luxembursko, vinice Ochutnávka vína sa odohráva vo vinárskych "pevnostiach" priamo na brehu Mosely.

Od čias Rimanov akoby sa nič nezmenilo. Na vrcholkoch svahov možno občas zazrieť vilky, priečelia ktorých nostalgicky kopírujú stavby, ktoré tu budovali za čias rímskych cisárov Diokleciána a Próba. Ale sú tu aj honosné futuristické vily pripomínajúce, že Luxembursko je jednou z najbohatších európskych krajín.

Kochať sa krajinou a vychutnávať pri skvelom jedle lahodné víno, to ponúkajú Luxemburčania pri plavbe loďou. Mosela je miestami plytká a tak plavbe musia pomáhať plavebné komory. Krásne stavebné diela sú harmonicky zakomponované do malebnej krajiny, ktorá len čo vystúpite na breh pozýva na pohár vína.

Plodnosť, hojnosť, rozkoš

Wellensteinské pivnice majú vyše sto rokov a ukrývajú tri a pol milióna litrov vína. Drevené sudy sú len v historickej časti pivnice, inak sa víno vyrába a skladuje v obrovských antikorových nádobách. Spomienkou na Rimanov sú dve umelecké diela.

Prvým je jeseň čo jeseň sa obnovujúci svieži Elbling v pohári a druhým takmer dvetisíc rokov pamätajúci reliéf so sporo odetou Rimankou.

Karl Bernd ponúkne vínom a vyzve publikum na súťaž o najlepší komentár k Rimanke na reliéfe. "Plodnosť, hojnosť, rozkoš,“ zaznie z prítmia pivnice veselý hlas. Bernd sa usmeje a odmení výrok ďalším pohárom vína s dôvetkom, že krásna Rimanka už dvetisíc rokov motivuje miestnych vinárov k ťažkej práci vo vinici. Bez nej by nebolo luxemburského vína ani malebnej krajiny.

Elblingom roztopašne vzrušujúcim zmysly sa degustácia začína. Pokračuje telnatým Pinot gris, subtílnym Pintom Blanc a vzápätí prichádza do pohára víno, ktoré Stredoeurópan nepozná – Auxerrois.

Malí luxemburskí vinohradníci sa spojili do...
Luxembursko, vinice Malí luxemburskí vinohradníci sa spojili do družstiev. To vo Wellensteine patrí k najprosperujúcejším.

"Je ako naša Mosela – má nádherné pružné telo rozpaľujúce zmysly a jemnú atraktívnu chuť citrusového ovocia,“ opíše Bernd moselskú špecialitu a pýchu.

Špičkovým vínom z údolia Mosely je však Riesling. Luxemburčania práve tak ako Nemci sa zaobídu bez prívlastku rýnsky. Na moselských svahoch sa nájdu stodvadsaťročné vinice, ktoré rodia víno Bohov. Len kúsok odtiaľto má vinicu Nemec Egon Müller svetová jednotka medzi výrobcami rizlingov.

Aký je luxemburský rizling? "Francúzsky elegantný, nemecky rezký, s minerálnou príchuťou a luxembursky rozkošný vďaka intenzívnemu buketu.“ Bernd nezveličuje, ponúkol vínom, ktoré vznáša a ľahučko opantáva.

Malá krajina veľkých vín, vravia o sebe Luxemburčania. Tento trefný slogan používajú aj českí vinári. V čej hlave sa zrodil skôr, alebo že by naň prišli nezávisle jedni aj druhí, keďže otcom českého kráľa Karola IV. bol Ján Luxemburský? Jedno je isté: rozlohou viníc 1 283 hektárov síce patrí Luxembursko k najmenším pestovateľom vína v Európe, zato kvalitou sa radí k špičke.

Výsadby Rizlingu rýnskeho majú niektoré 100 až...
Luxembursko, vinice Výsadby Rizlingu rýnskeho majú niektoré 100 až 120 rokov.

Takmer tisíckilometrová cesta k brehom Mosely nie je márna. Odmenou je krajina s romantickou riekou a vinohradmi, ktoré ponúkajú úžasný výlet prítomnosťou koreniacou vo vinárskej antike.

Inak po Mosele sa oplatí plaviť ďalej do Nemecka. Rieka zavedie do starobylého Rimanmi založeného Trevíru a prekvapí novými cestovateľskými a vinárskymi zážitkami.

Babie leto v povodí Mosely vyrazí dych scenériou dozrievajúcich vinohradov a neodolateľnou zmyselnosťou tunajšieho vína podávaného v historických pivniciach. Kto prejde týmto krajom, pochopí, prečo navždy zostali Nemci i Luxemburčania žiť na brehoch Mosely. Zaujímavosti o luxemburskom vinárstve

Bez Mosely by nebolo luxemburského vinárstva. Rieka s vynikajúcou mikroklímou na pestovanie viniča prispela k splynutiu dvoch vinárskych kultúr – francúzskej a nemeckej.

Mosela má dĺžku 545 kilometrov a je najväčším prítokom Rýna. Vinice sa tiahnu ako stuha od hornej Mosely vo Francúzsku až k jej ústiu v nemeckom Koblenzi. Za každým ohybom rieky očakáva návštevníka iný krajinný ráz s vlastnou identitou.
Veľkovojvodstvo je uznávaným výrobcom sektov. Na trhu sa presadil vlastný Crémant de Luxembourg, ktorý je od roku 1991 uznávaný ako jediná apelácia mimo Francúzska.

Či ide o crémant alebo tiché vína, Luxemburčania sú si najlepšími zákazníkmi a so spotrebou 55 litrov na osobu za rok patria medzi najväčších milovníkov vína na svete.

Najpopulárnejším vínom je rizling a z jedál riečne ryby. V kaviarňach sa víno podáva v pohároch so zelenou stopkou a pije sa všeobecne veľmi studené s teplotou okolo 8 stupňov Celzia.

Typický luxemburský vinohradník je vlastník hektárovej vinice a je členom jedného zo šiestich vinohradníckych družstiev. Tie ešte v roku 1966 vytvorili skupinu Domaines de Vinsmoselle. Jej 800 členov vyrobí takmer 100-tisíc hektolitrov vína.

debata chyba