Austrálske jaskyne sprevádzajú v jazyku známom zo Star Treku

Skutočne mimozemský zážitkom sa rozhodli spestriť svoju ponuku pre turistov austrálske jaskyne Jenolan Caves. K ôsmim jazykom, v ktorých si návštevníci môžu pri prehliadke vypočuť výklad, pribudne aj umelý jazyk klingončtina známy zo sveta Star Treku. Zmienka o jaskyniach sa totiž v tomto populárnom televíznom sci-fi seriáli kedysi objavila.

13.08.2010 13:43 , aktualizované: 17:01
Jenolan Caves Foto:
Jaskynný systém Jenolan Caves poskytuje turistom až 40 kilometrov jaskynných chodieb.
debata

„Vo svete Star Treku boli Jenolan Caves prvýkrát zvečnené v epizóde Host (Relics) série Novej generácie (Next Generation), v ktorej vesmírnu loď triedy Sydney pomenovali USS Jenolan,“ uviedla vo svojom vyhlásení nadácia, ktorá zmienenú jaskynnú prírodnú rezerváciu spravuje. „Teraz tento vzťah prehĺbime vzhľadomna to, že Jenolan Caves zaradia do prehliadky najpopulárnejšej jaskyni Jenolan Caves jazyk rasy Klingonov,“ dodala nadácia.

Jaskynný systém Jenolan Caves sa nachádza v pohorí Blue Mountains asi 175 kilometrov západne od Sydney a zahŕňa viac ako 40 kilometrov chodieb s jaskyňami, podzemnými riekami a prírodnými bránami.

Prehliadky bez sprievodcu s audiozáznamom v klingočtine budú k dispozícii v jaskyni Nettle Cave, ktorá priťahuje až 200-tisíc návštevníkov ročne. Zvukový záznam nahrali tento mesiac experti na klingočtinu Michael Roney Jr. a Tracy Canfieldová, ktorí kvôli tomuto projektu prileteli zo Spojených štátov. Premiéra je plánovaná na 22. augusta.

„Chceli sme vytvoriť niečo netradičné a teraz budeme prinajmenšom prvou turistickou atrakciou na našej planéte, ktorá bude ponúkať prehliadku v klingočtine,“ povedal sprievodca po jaskyniach Gordon Mills, ktorý je vraj sám vášnivým fanúšikom Star Treku. „Jaskyňa a nadčasová príroda v sebe nesú niečo fantazijného, podobne ako Star Trek, takže nám toto spojenie pripadalo vhodné,“ dodal.

debata chyba