Kostol sv. Margity si pamätá Veľkú Moravu

Komu by sa málilo to, čo ponúka Holíč, môže vyraziť do blízkeho okolia. V susedných Kopčanoch dal František Štefan Lotrinský vybudovať parádny žrebčín, v ktorom chovali kone pre cisársky dvor, na poľovačky, ale aj kone pre armádu. Bol to jeho svadobný dar pre manželku, cisárovnú Máriu Teréziu.

10.12.2009 16:30 , aktualizované: 12.12.2009 08:04
Kostol sv. Margity Antiochijskej Foto:
Kopčiansky kostol sv. Margity Antiochijskej je najstaršou stojacou cirkevnou stavbou v strednej Európe.
debata

Dnes je žrebčín polorozpadnutý, ale nádej na jeho obnovu vďaka rakúsko-slovenskému projektu stále tlie. Chov koní v Kopčanoch udržuje Stanislav Matulík, ktorý má žrebčín prenajatý.

Kopčiansky kostol sv. Margity Antiochijskej je... Foto: wikipedia
Kostol sv. Margity Antiochijskej Kopčiansky kostol sv. Margity Antiochijskej je najstaršou stojacou cirkevnou stavbou v strednej Európe.

Povinnou jazdou každého návštevníka Kopčian je návšteva Kostola sv. Margity Antiochijskej. To, že si pamätá ešte Veľkú Moravu, je známe už niekoľko rokov. Archeológovia po preskúmaní jeho okolia tvrdili, že stál už za čias kniežaťa Rastislava alebo Svätopluka v 9. storočí a je najstarším kostolíkom na Slovensku. Dnes už vďaka najnovším technológiám pripúšťajú, že prinajmenšom rovnako starý je aj Kostol sv. Juraja v Kostoľanoch pod Tríbečom.

Len rieka Morava delí Kopčany od Mikulčíc, ktoré sú známe veľkomoravskou archeologickou lokalitou Valy. Obe obce pracujú na projekte vytvorenia spoločného archeologického parku, v ktorom by boli prezentované pamiatky a nálezy z obdobia Veľkej Moravy.

Holíč bol od vekov hraničným mestom. Dnes, keď už hranice medzi Holíčom a Hodonínom nie sú, návštevníkom Záhoria nič nebráni odskočiť si napríklad do zoologickej záhrady v českom Hodoníne. Len na skok je to aj do Skalice, ktorá dýcha históriou a vonia známymi trdelníkmi.

debata chyba