More a vodopád z kameňa. Pri Šomoške sú lákadlom

Deväť metrov vysoké stĺpy stuhnutého bazaltu sú miestom, kde turisti žeravia svoje digitálne fotoaparáty na maximum. Kamenný vodopád, tak ich totiž volajú, považujú miestni za vstupnú bránu k historickému hradu Šomoška, postavenému v trinástom storočí. Celú túto nádheru možno vidieť kúsok za obcou Šiatorská Bukovinka v okrese Lučenec. Je to miesto, kde sa história snúbi s prírodnými krásami.

29.10.2009 13:21 , aktualizované: 30.10.2009 07:21
Šomoška Foto:
Na hrade Šomoška dýchy tajomno a história na každom kroku.
debata

Hrad Šomoška s okolitými atrakciami, ktoré lemujú asi dvojkilometrový náučný chodník, sa oplatí vidieť v každom ročnom období. Neopakovateľné zážitky pri prechádzke lesom ponúka príroda aj v jeseni. Kvôli stromom zaodetým do farieb jesene. Na púť touto nádherou – ak si ju turisti chcú vychutnať v smere od Šiatorskej Bukovinky však treba mať aj akú-takú kondíciu. Menej fyzicky zdatní sa k hradu dostanú ľahšie od maďarskej obce Somoska. Pešo musia zdolať len niekoľko desiatok metrov terénu. Prvá, náročnejšia trasa je však oveľa atraktívnejšia.

Okrem kamenného vodopádu lokalita ponúka aj ďalší nevšedný unikát. Kamenné more. Tvorí ho kamenná stráň sčasti zvetraných bazaltových skál rozprestierajúca sa na ploche 100 × 40 metrov priamo pod hradom. Zaujímavé sú aj ostatky voľakedajšej časti baníckej osady Mačacia, ktorej obyvatelia ťažili kameň. Tá je síce od trasy k hradu trochu od ruky, no vidieť sa ju oplatí. Starosta Šiatorskej Bukovinky Juraj Badinka (Smer, HZDS) hovorí, že ročne hrad a jeho okolie navštívi okolo 20-tisíc turistov. Veľa našincov, no najmä Maďarov. „Chodia aj Česi, Poliaci či návštevníci z iných krajín, no tých je menej,“ vysvetľuje.

Kamenné more má prirodzený pôvod. Tvoria ho... Foto: Števo Rimaj
Šoroška Kamenné more má prirodzený pôvod. Tvoria ho kúsky bazaltu.

Kamarátky Mária Vákonyová a Margit Raffayová z Budapešti cestu na Šomošku merali včera. A neoľutovali. „Je to tu veľmi pekné. Úchvatné,“ zdôrazňovali obdivujúc kamenný vodopád. V ten istý deň zlanárila Šomoška aj Zoltána Rocskara s rodinou zo Segedína. Pani Agnesa Komorová, ktorá v podhradí predáva turistom lístky a turistických sprievodcov, vysvetľuje, že tento týždeň sú v Maďarsku jesenné školské prázdniny, takže výletníkov z krajiny južných susedov pribudlo. „Hlavne počas jesenných víkendov chodí viac ľudí,“ dodáva.

Lákadlom samým osebe je však samotný hrad. Ponúka úchvatné výhľady na všetky svetové strany. V tomto ročnom období pripomína príroda pod ním rôznofarebné maliarske plátno. Hrad patrí štátu, no obec Šiatorská Bukovinka ho má už viac rokov v prenájme, teraz v užívaní. Badinka by bol rád, keby sa stal majetkom obce. „Už roky sa oň staráme. Vybudovali sme k nemu prístupové cesty, na nebezpečných miestach zábradlie. Jeho okolie pravidelne udržujeme. V tomto kalendárnom roku sme do hradu a okolia investovali okolo 10-tisíc eur,“ dodáva starosta Šiatorskej Bukovinky.

debata chyba