Medzi ohrozené pamiatky patrí aj pevnosť Machu Picchu

Pevnosť Inkov Machu Picchu v Peru, ale aj ďalších 93 objektov, volajú o pomoc. Tohtoročný zoznam Svetového pamiatkového fondu je opäť o čosi dlhší, i keď mnohé objekty z neho vymizli vďaka starostlivosti ľudí.

08.10.2009 10:36 , aktualizované: 11.10.2009 12:18
Machu Picchu
Inská pevnosť Machu Picchu.
debata

České pamiatky na zozname už nefigurujú vôbec (pražský Kostol svätej Anny, kláštor v Chotešove pri Plzni, Kvetná či Podzámocká záhrada v Kroměříži), podľa fondu sú však stále ohrozené stavby a pozoruhodné krajinné oblasti v 47 krajinách sve­ta.

„Nový zoznam ozrejmuje kritický význam sústavnej starostlivosti o pamiatky a nevyhnutnosť spolupráce fondu s miestnymi úradmi s cieľom pokročiť v tomto smere vpred,“ povedala v súvislosti s uverejnením dokumentu Bonnie Burnhamová, prezidentka fondu.

Zo Španielska je na zozname napríklad svetoznámy barcelonský chrám Svätej rodiny, ohrozený výstavbou podzemnej dráhy či andalúzska Sevilla, ktorej panorámu naruší plánovaná výstavba vežovitej kancelárskej budovy. Pre nekontrolovanú výstavbu sa v spise ocitlo aj historické centrum Buenos Aires a stará časť afganského mesta Herát.

Svetový pamiatkový fond (World monument Fund) založili ešte v roku 1965 s cieľom chrániť svetové kultúrne dedičstvo. So zápisom pamiatky do zoznamu býva spojený aj finančný príspevok na jej obnovu. Zoznam fondu však vychádza až od roku 1996.

Vždy s platnosťou na dva roky. Zahŕňa budovy, sochárske diela, mestské centrá aj krajinné celky. Bola na ňom napríklad už aj časť Veľkého čínskeho múru či jaskynné maľby. Žiadosti o zaradenie do zoznamu zasielajú ministerstvá kultúry po celom svete, veľvyslanectvá USA aj skupiny ochranárov.

debata chyba