Prešovský kraj láka turistov na všetky štyri živly

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že turistiku celého Prešovského kraja prekryje tieň najnavštevovanejších Vysokých Tatier. Severovýchodná časť Slovenska však ponúka oveľa viac. Jej atrakcie sú vyskladané zo všetkých živlov.

07.07.2009 12:51
Pltníci, Dunajec, plť, plte Foto: ,
Na Dunajec v sobotu po prvý raz v tomto roku vyplávali pltníci s turistami.
debata

V lete je určite najobľúbenejším zo živlov ten vodný. Krásny výhľad na slovenské veľhory, športový zážitok i lahodný relax nájdu ľudia v stredisku AquaCity v Poprade. Najlacnejší celodenný lístok do podtatranského strediska vyhrievaného termálnym prameňom stojí 14 eur. Ďalšie podobné vodné stredisko v kraji sa nachádza neďaleko Starej Ľubovne. Dvojhodinový vstup na termálne kúpalisko Izabela vo Vyšných Ružbachoch stojí 10,5 eura.

Divokú krásu vodného živlu možno obdivovať v Pieninskom národnom parku. Pltníctvo na Dunajci má dlhú tradíciu, prvé zmienky o pltníkoch sú už z 11. storočia. Dnes sa na plti môžu skupinky zvedavcov po rieke spustiť približne za 10 eur, záleží na trase a spoločnosti.

Hľadáme najkrajšie miesta Slovenska.
Hľadáme najkrajšie miesta Slovenska Hľadáme najkrajšie miesta Slovenska.

Vodný živel ruka v ruke s ohnivým úraduje na „ďalekom“ východe, v rekreačnej oblasti pri vodnej nádrži Domaša. Na jej brehoch sa nachádza päť rekreačných stredísk – Dobrá, Poľany, Holčíkovce, Nová Keľča a Vaľkov. Slnko vyhrieva vodu tak poctivo, že nádrž patrí k najteplejším na Slovensku. Každé leto tu turistov však okrem ohnivej gule rozhorúči aj obľúbená súťaž Miss Domaša.

Živel zeme vie byť niekedy poriadne tvrdý. Presvedčiť sa o tom môžu odvážlivci, ktorí sa rozhodnú vyskúšať si šialenú jazdu z tatranského Hrebienka na kolobežke. Na takmer trojkilometrovú asfaltovú cestu so štvrťkilometrovým prevýšením sa možno vybrať za 6,5 eura. V cene je aj lístok na lanovku na Hrebienok.

V Tatrách však vládne najmä vzdušný živel. A to nielen preto, že túry na vrcholky hôr ľudí priblížia k oblakom. Vzduch sa tu dá veľmi intenzívne cítiť aj vďaka ďalšej adrenalínovej atrakcii. Kto má 30 eur a hromadu guráže, môže tu vyskúšať bungee jumping z mostíka na Štrbskom Plese. Svištiaci vzduch si skokan bude vychutnávať počas pádu zo 63-metrovej výšky.

Z nárečí Prešovského kraja

ambrela – dáždnik
bandurky – zemiaky
bars – veľmi
bodvanka – vaňa
bralta – nevesta
bundaš – pes
dzifče – dievča
gardiče – schody
gerok – kabát
guta – nepríjemnosť
kidľa – sukňa
korheľ – alkoholik
kosmatky – egreše
ľapča – ukecaná žena
ľubic – milovať
motor – auto
parobek – mládenec
pľeban – farár
pudiľár – peňaženka
puľak – moriak
skľep – obchod
šmerc – smrť
tureň – kostolná veža
valal – dedina
varoš – námestie
vešeľe – svadba

debata chyba