Prežiť život od kolísky až po hrob vás pozývajú v Thurzovom dome

Cesta životom – aj tak môžeme premenovať obrazovo veľmi pútavú výstavu s názvom Od kolísky až po hrob, ktorú sprístupnili v Stredoslovenskom múzeu Thurzovom dome na Námestí SNP v Banskej Bystrici.

15.11.2018 16:47
Od kolisky po hrob, etnografická výstava Foto:
Súčasťou obradov bolo aj čepčenie nevesty.
debata

Zvyky našich predkov v nás zanechávajú hlbokú stopu či už si to uvedomujeme alebo nie. Výstava Od kolísky až po hrob vizuálne aj verbálne pozýva návštevníkov Thurzovho domu na obsahovo bohatú cestu životom so zvykmi, ktoré sprevádzali svadbu, narodenie dieťatka až po cestu na cintorín. Výstava odhaľuje tajomné i prekvapivé tradície, ktoré sa v minulosti dodržiavali na slovenskej dedine.

Narodenie, svadba a smrť patria medzi rodinné obyčaje, ktoré sú súčasťou tzv. obradov prechodu. Človek nimi prechádza v priebehu svojho života, keď sa mení jeho doterajší stav a sú jednou z najstarších zložiek kultúry.

V patriarchálnej roľníckej rodine sprevádzali narodenie dieťaťa mnohé obrady, povery, veštby a spoločenské aktivity, ktoré boli prejavom prirodzenej ľudskej túžby zabezpečiť pokračovanie rodu. Podľa povier bolo napríklad možné ovplyvniť aj pohlavie dieťaťa, preto naši prastarí rodičia už pri počatí kládli pod posteľ sekeru či kosu alebo ihlu či žehličku.

Svadobné obrady zas vyjadrovali a potvrdzovali zmenu rodinného a sociálneho stavu osôb, ktoré vstupovali do manželstva. Jedna z najdôležitejších udalostí v živote človeka sa na slovenskej dedine pripravovala už celé mesiace dopredu a práve zážitky spojené so spevom, hudbou, tancom a typickými obradmi robili svadbu svadbou.. Na výstave sa napríklad dozviete prečo sa v minulosti svadby konali najčastejšie v pondelok, utorok a štvrtok?

Takto vyzerali upíri, ktorí sa vracali zo... Foto: Archív Stredoslovenského múzea
Od kolisky po hrob, etnografická výstava Takto vyzerali upíri, ktorí sa vracali zo záhrobia.

Posledný z obradov prechodu sa spája so smrťou. Nevyhnutný koniec ľudského bytia bol už od najstarších čias sprevádzaný množstvom obyčajov a predstáv. Cieľom bolo dosiahnuť harmóniu živých s mŕtvymi, ktorí boli následne prijatí do záhrobia. Predstavy o bytosti, ktorá nenašla po smrti svoj pokoj a vracala sa do sveta živých, sa premietli do mnohých zvykov spojených so smrťou. Za veľmi nebezpečných sa pokladali najmä mŕtvi, ktorí sa mohli vrátiť z hrobu ako upíri.

Unikátnu etnografickú výstavu, ktorá približuje najšťastnejšie ale i najťažšie chvíle v živote človeka, si môžu návštevníci pozrieť v Thurzovom dome do 3. marca 2019 – pozýva etnologička Mgr. Jana Koltonová. V programe Stredoslovenského múzea sú aj komentované prehliadky 29. novembra a 13. decembra o 16.00 h. a v novom roku 17. januára a 21. februára o 16.00 h. Súčasťou prehliadok bude aj ukážka čepčenia nevesty s členkami speváckej skupiny Hojana.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stredoslovenské múzeum