Inkovia navštívili Nitru

Pohľad na život jednej z najvyspelejších predkolumbovských civilizácií Ameriky prvej polovice druhého tisícročia nášho letopočtu približuje výstava Inkovia - deti Slnka, ktorú v týchto dňoch sprístupnili v Ponitrianskom múzeu v Nitre.

17.03.2006 16:59
debata

„Výstavu sme pripravili s poslucháčmi 5. ročníka muzeológie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa. Zameraná je na priblíženie bežného života Inkov a ich duchovného života. Návštevníci sa dozvedia základné veci o ríši Inkov a ich kultúre,“ informoval riaditeľ múzea Anton Števko.

Organizátori pripravili expozíciu ako inscenovaný príbeh o rodine  starých Inkov, ktorí spoločne obrábajú pôdu, venujú sa tradičným remeslám, výrobe keramiky, látok, vecí každodennej potreby, ale i zlatých a strieborných šperkov a tajuplných predmetov používaných pri tradičných obradoch a duchovných slávnostiach. Exotickú prírodu a  pamiatky na ríšu Inkov predstavuje aj filmový dokument premietaný počas prehliadky. 

Najmä pre žiakov základných a študentov stredných škôl je  výstava vítanou príležitosťou získať nové informácie o civilizácii, ktorá na dnešnom území Peru vytvorila od dvanásteho do šestnásteho storočia n.l. hodnoty, patriace do klenotnice kultúrneho bohatstva ľudských dejín. Výstava potrvá do 30. marca.

debata chyba