Objavte Kysuce, kraj drotárov

Meno dostal kraj po rieke Kysuca, ktorá tu vyviera. Drotária mu hovoria preto, že v čase konjunktúry drotárstva tvorili Drotáriu celé Kysuce. Venovali sa mu výlučne muži a venujú sa mu dodnes. Môžete sa poprechádzať po Drotárskych chodníkoch, v júni sa tu koná Festival drotárstva, ale aj cyklistická súťaž O cyklokráľa Drotárie.

19.09.2005 10:31
debata

A čo ponúkajú Kysuce? Dominantou je v posledných rokoch Veľká Rača Oščadnica. Ďalšie centrum je Makov. Nájdete tu aj zaujímavé lesné, rastlinné a živočíšne spoločenstvá či kamenné gule, o ktorých sa dodnes nevie, ako vznikli. Len na Kysuciach môžete vidieť voľne vytekať ropu. A ak si chcete pozrieť históriu v prírode, stačí zájsť do skanzenu v Novej Bystrici.

Múzeum kysuckej dediny
Situované je vo Vychylovke. Expozícia ľudovej architektúry v prírode je jedna z najväčších na Slovensku. V areáli múzea je v súčasnosti 34 stavieb. Počas víkendov sa tu konajú rôzne akcie. Už túto nedeľu súbor Jedľovina priblíži návštevníkom spomienku regrútov, ktorí odchádzali na vojnu. Program sa začne o 13.30 h a nesie názov Regrúti.
Lákadlom je Kysucká lesná úvraťová železnica. Pre turistov je zážitok povoziť sa areálom skanzenu v malom vagóniku, ktorý ťahá malá lokomotíva. Prevezie vás celým areálom, pričom zastaví pri každej skupinke dreveníc.

Obec Makov
Makov je rázovitá kysucká obec. Môže sa pochváliť hneď niekoľkými prírodnými výtvormi – prírodné rezervácie Hričovec (zvyšky pôvodných pralesov), kopec Veľký Javorník (1 071 m n. m.), alebo prameň rieky Kysuce. Makov je aj stredisko cestovného ruchu. Známe sú strediská Veľký Javorník-Kasárne, Bumbálka, Makov-Čierne. Okrem turistiky ponúka aj vyžitie pre lyžiarov. Ak sa tam vyberiete teraz, mali by ste sa prejsť aj Drotárskymi chodníkmi.

Kaštieľ v Oščadnici
Pochádza zo začiatku 20. storočia. Od roku 1981 sú v ňom dve stále expozície Kysuckej galérie. Ak sem zavítate v nedeľu 18. septembra, čaká na vás Deň svätého Huberta. V kaštieli a parku sa začne sviatok poľovníkov o 10. h, pokračovať bude o 13. h svätohubertskou omšou. Podujatie spestria súbory v hraní na lesné rohy, sokoliari, deti poteší jazda na koňoch a rebriniakoch. Chýbať nebude ani poľovačka na diviačiu zver.

Korňanský ropný prameň
V roku 1984 bol vyhlásený za prírodnú pamiatku. Dokumentuje jednu z vlastností flyšového pásma – roponosnosť. Vidieť tu možno prirodzený výver ľahkej ropy s vysokým obsahom olejov s občasnými výronmi metánu. V okolí sa už v roku 1898 a potom až po obdobie druhej svetovej vojny odvŕtalo niekoľko vrtov. Ložiská sú však neperspektívne.

Klokočovské skálie
Atrakcia v podobe kamenných pieskovcových gúľ, starých 30 až 40 miliónov rokov. Najväčšia z nich s priemerom až 2,6 metra je ukotvená v stene bývalého lomu. Ďalšie gule treba hľadať po jeho vonkajšom obvode. Ich pôvod zostáva zatiaľ neobjasnený. Kamenné gule sa u nás nenachádzajú iba tu. Ku skáliu sa dá dostať po modro značkovanej turistickej značke križujúcej hlavnú cestu medzi Klokočovom a Olešnou.

Veľká Rača
Je najvyšším vrchom Kysúc (1 236 m n. m.). Je nielen vyhľadávaným miestom peších turistov či cykloturistov, ale najmä lyžiarskym strediskom. Kým nasneží, môžete sa tu venovať iným atrakciám. Hlavná je bobová horská dráha. Dlhá je 1 300 m, počas jazdy prejdete 15 zákrut a 12 skokov. Mnohí až 40-kilometrovou rýchlosťou za hodinu. V prevádzke bude aj v zime. Tí, ktorí by si chceli otestovať svoje fyzické schopnosti, môžu tak urobiť v lanovom parku Monkey way alebo radšej na Opičej dráhe. Dráha má 29 prekážok vo výške od 2 do 4 m nad zemou. Pre deti je určený detský lanový park. Sú tu však aj trampolíny X-Jump, trampolíny pre menších skokanov, štvorkolky, letný snoubord, kolobežky či trojkolky.

debata chyba