Výnimočné letecké zábery na mesto módy. Pozrite si Trenčín z vtáčej perspektívy

Pravda v spolupráci so spoločnosťou CBS pripravila novú sériu videí. Pozrite si unikátne letecké zábery z mesta Trenčín.

08.08.2021 06:00
debata
Video

Trenčín patrí medzi najstaršie a najvýznamnejšie slovenské mestá. Už legendárny rímsky nápis na trenčianskej hradnej skale hovorí o tom, ako sa týchto miest priamo dotkli dejiny jednej z najpovestnejších ľudských ríš.

Kroniky spomínajú mesto Trenčín už v 11. storočí. Jeho strategická poloha v blízkosti troch karpatských priesmykov na križovatke obchodných ciest z neho vždy robila významné centrum celého stredného Považia.

Bojnice zámok CBS Čítajte viac Bojnice ako na dlani. Pozrite si unikátne letecké zábery

Najstaršie archeologické nálezy dokladajú prítomnosť človeka v Trenčíne a okolí už v praveku pred 200 000 rokmi. V druhom a prvom storočí na tomto území existovalo opevnené sídelné a obchodné stredisko z obdobia Laténu, ktorého keltské obyvateľstvo udržiavalo obchodné vzťahy s Keltami na strednom Dunaji.

Už v storočiach pred príchodom Keltov však viedla územím Trenčína cez Vlársky priesmyk a ďalej povodím Moravy jedna z vetiev slávnej Jantárovej cesty. Tou putovali etruskí, grécki a neskôr rímski obchodníci zo stredomorskej oblasti na Pobaltie. Zo severu privážali vzácny jantár, za ktorý platili luxusnými výrobkami antických remeselníkov a vínom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #CBS #Letecké video #Slovensko z neba