Výnimočné zábery na naše veľhory. Pozrite si Štrbu a jej okolie z neba

Podtatranská obec Štrba, ležiaca na južnom úpätí Vysokých Tatier v nadmorskej výške 829 metrov, je jednou z najvyššie položených obcí na Slovensku. Z obce sa vám naskytne jedinečný pohľad na panorámu Vysokých Tatier na severe i hrebene a hlboké lesy Nízkych Tatier na južnom horizonte. Jej územím prechádza hranica európskeho rozvodia – do Čierneho mora tečú vody rieky Váh, do Baltického mora zas vody rieky Poprad.

29.08.2021 06:00
debata
VIDEO: Pravda v spolupráci so spoločnosťou CBS pripravila sériu videí. Pozrite si unikátne letecké zábery zo Štrby a jej okolia.
Video

Osada Tatranská Štrba vznikla v chotári a na území obce Štrba (známa len pod označením Štrba-stanica). Do katastra patrí aj Štrbské pleso. Vznik Štrbského Plesa rozhodujúcou mierou ovplyvnila výstavba podtatranského úseku Košicko-bohumínskej železnice v roku 1871. O rok neskôr dal Jozef Szentiványi postaviť liptovským tesárom pod vedením Jána Zuskina zo Štrby na južnom brehu plesa malú poľovnú chatku, kde by sa mohol uchýliť pri svojich potulkách a dal tak základ najvyššie položenej osady vo vtedajšom Uhorsku, ktorú vlastnil a spravoval až do roku 1901, kedy ju odpredal uhorskému štátu.

Banská Štiavnica z neba Čítajte viac Banská Štiavnica tak, ako ste ju ešte nevideli. Pozrite si banícke mesto z neba

Začiatky budúcej osady Štrbské Pleso boli skromné. Železnica vytvorila priaznivé podmienky na rozvoj cestovného ruchu aj v tejto, predtým len ťažko prístupnej oblasti. Dopravu hostí zo štrbskej stanice k plesu a chatám na jeho brehoch vykonávali štrbskí fiakristi. Cesta zo Štrbského Plesa bola využívaná aj na prevoz ľadu na chladenie nápojov. Štrbské Pleso bolo až do r. 1904 odkázané na Poštový úrad v Štrbe. Transport zásielok obidvoma smermi zaobstarával lesník Ján Sýkora zo Štrby. V zime ako prvý štrbskopleský lyžiar – na vlastnoručne zhotovených lyžiach.

V roku 1896 bola vybudovaná medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom parná ozubnicová železnica, ktorá prispela k urýchleniu rozvoja cestovného ruchu na štrbskom území. Obec Štrba zabezpečila vybudovanie komunikácií, vodovodu a ďalšej infraštruktúry. Veľký rozmach zaznamenalo Štrbské Pleso v r. 1970, kedy sa tu konali Majstrovská sveta FIS v klasických lyžiarskych disciplínach. V tomto období zrušenú parnú ozubnicovú železnicu nahradila nová elektrická. Po prvých jednoduchých ubytovniach vyrástli postupne luxusné budovy na brehu jazera, ktoré sa neskôr stali súčasťou kúpeľov. Boli postavené hotely FIS, Panoráma, Baník, Patria a ďalšie. Štrbské Pleso je významné centrum turizmu a zimných športov, najvyššie položená turisticko-liečebná osada, nachádzajúca sa vo Vysokých Tatrách. Rozkladá sa na južnom brehu jazera Štrbské pleso v nadmorskej výške 1346 m n. m..

Čarovné Slovensko Čítajte viac Čarovné Slovensko: Pozrite si najkrajšie zábery našej krajiny

Štrbské Pleso bolo vždy integrálnou súčasťou obce Štrba a podstatná časť jeho územia aj vlastníctvom obyvateľov obce Štrba.

Po druhej svetovej vojne sa však začali presadzovať snahy o násilné odčlenenie území podtatranských obcí a vytvorenie mesta Vysoké Tatry. To sa aj podarilo a po r. 1949 vzniklo mesto Vysoké Tatry. Obec Štrba sa od r. 1990 usilovala o nápravu tejto krivdy a uplatnila si nárok na vrátenie pôvodného historického katastrálneho územia Štrbského Plesa. 3. mája 2007 bol úspešne ukončený dlhoročný spor o jeho navrátenie priaznivým rozhodnutím Najvyššieho súdu SR v prospech obce Štrba. Týmto rozhodnutím bolo zavŕšené 17-ročné úsilie o odstránenie historickej krivdy.

Štrbské Pleso sa tak stalo miestnou časťou obce a jeho rozvoj prebieha v kontinuite prepojenia vysokohorského strediska s podhorím.

zdroj: CBS

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #CBS #Slovensko z neba