Slovensko z neba: Kysucké Nové Mesto z vtáčej perspektívy

Pravda v spolupráci so spoločnosťou CBS pripravila sériu videí. Pozrite si unikátne letecké zábery z Kysuckého Nového Mesta.

24.10.2021 06:00
debata (4)
Video

Kysucké Nové Mesto so svojím okolím leží v otvorenej doline rieky Kysuca, ktorá tu plní úlohu prirodzenej hranice medzi Kysuckou vrchovinou a rozľahlým horstvom Javorníkov. Tento kraj zalesnených kopcov a trávnatých údolí nazývame aj Dolné Kysuce.

A práve Kysucké Nové Mesto bolo šesť storočí oficiálnym centrom tohto legendárneho regiónu a je aj historicky najstarším známym sídlom na celých Kysuciach. Od stredoveku sa v ňom rozmáhali remeselné cechy, usporadúvali jarmoky či trhy a rozvíjal sa čulý obchodný ruch s blízkym Sliezskom aj Poľskom.

Ružomberok z neba Čítajte viac Unikátne letecké video: Krásy Ružomberka a jeho okolia z neba

Popri tom všetkom však tento kút krajiny, ukrytý v prihraničných horách, žil zároveň akoby trochu bokom od „veľkého“ diania, čo prispelo k zachovaniu jeho pôvodnosti a prirodzenosti. Horské chrbty a doliny, skláňajúce sa do širokého údolia Kysuce. Rozvetvené doliny i podmanivé bradlá, dediny s rázovitými uličkami, pôvabne roztrúsené na svažitých stráňach, pospájané ladnými linkami kľukatých ciest.

Malebnosti a pôvaby, ktoré sa prejavia úplne nevídaným spôsobom, keď sa nad nimi vznášate a vidíte Kysucké Nové Mesto a jeho okolie z neba.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Kysucké Nové Mesto #Letecké video #Slovensko z neba