Gelnica z neba. Pozrite si krásy Spišsko-gemerského rudohoria

Pravda v spolupráci so spoločnosťou CBS pripravila sériu videí. Pozrite si unikátne letecké zábery z mesta Gelnica.

31.10.2021 06:00
debata
Video

V nádhernom prostredí Spišsko-gemerského Rudohoria tiahne sa priam až romantické údolie rieky, ktorú kedysi pradávno nazvali Gnilec. Príroda tento kút sveta obdarovala nielen malebnosťou, ale aj štedrosťou nerastného bohatstva v podzemí. Našim slovanským predkom ho začiatkom stredoveku prišli pomôcť dolovať šikovní nemeckí ťažiari a práve oni podľa rieky nazvali mesto, čo tu vyrástlo. Gelnica.

Mesto vystupuje z Hnileckej doliny na ľavom brehu rieky a terasovito stúpa k severným svahom vrchov. Zhluk typických baníckych domčekov a krivoľakých uličiek sa rozširuje v malebné námestie. Je dedičstvom z epochy rozkvetu slobodného kráľovského banského mesta, keď bola Gelnica významným strediskom rudného baníctva.

nizny Slavkov cbs Čítajte viac Čarokrásny Nižný Slavkov. Pozrite si západný okraj Šariša priamo z neba

V mestečku aj okolitých baníckych dedinkách je históriu cítiť dodnes. Atmosféra starobylosti čarovne obohacuje túto jedinečnú krajinu a provokuje k objavovaniu jej krás. Či už kráčaním cestičkami k vzácnym kultúrnym pamiatkam, chodníčkami na šumiace stráne hôr a do tichých zákutí jazerných brehov, alebo stúpaním až nad svahy charizmatickej Kojšovskej hole za výhľadmi akoby z neba na šíru krajinu Gelnice a jej okolia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #CBS #Letecké video #Slovensko z neba