Zámok Esterházy: Veľký poklad v malom meste

Aj keď v rakúskom mestečku Eisenstadt žije asi len 15-tisíc obyvateľov, stojí za návštevu. V hlavnom meste spolkovej krajiny Burgenland sa totiž nachádza pamiatka, ktorá sem ešte pred pandémiou prilákala vyše 200-tisíc turistov ročne. Tou atrakciou je zámok Esterházy. Honosná stavba neslúži len ako múzeum, ale koná sa tam i množstvo kultúrnych podujatí. A to iba hodinu cesty autom z Bratislavy.

01.11.2021 06:00
Zámok Esterházy Foto:
Zámok Esterházy je najväčšou turistickou atrakciou rakúskeho mesta Eisenstadt.
debata (1)

Bývalé sídlo šľachtického rodu Esterházyovcov je dnes jedným z najkrajších barokových zámkov v Rakúsku. Na mieste, kde stojí, sa kedysi týčil stredoveký hrad zo 14. storočia.

Oblasť vtedy ešte patrila Uhorsku a mestečko malo maďarský názov Kismarton (Malý Martin). V polovici 15. storočia ho však zabrali Habsburgovci, ktorí ho pod menom Eisenstadt priradili k Rakúsku.

Sídlo významného rodu

O dvesto rokov neskôr sa región opäť pripojil k Uhorsku a hrad v roku 1622 získali Esterházyovci – najprv ako zálohu, potom do trvalého vlastníctva. Pavol I. Esterházy tak v druhej polovici 17. storočia mohol začať s rozsiahlou prestavbou stredovekej pevnosti na malebný zámok, ktorý bol potom 300 rokov sídlom jeho rodu.

Zrkadlová sála Foto: Andreas Tischler
Zamok Esterházy - Zrkadlová sála Zrkadlová sála

Na stavebných prácach a výzdobe objektu sa podieľali poprední zahraniční architekti, umelci a remeselníci. Dokončeniu prestavby však zabránil turecký vpád v roku 1683.

Ďalšími úpravami v klasicistickom duchu prešiel zámok ešte začiatkom 19. storočia, no aj vtedy sa pre finančné problémy spôsobené napoleonskými vojnami upustilo od jeho rozšírenia. Od tých čias sa vzhľad rezidencie prakticky nezmenil.

Kaštieľ v obci Žíp Čítajte viac Chátrajúce kaštiele: Z najväčšej pýchy hanba

Keďže dedička panstva Melinda Esterházy (1920 – 2014) nemala deti, v roku 1994 sa rozhodla založiť niekoľko nadácií, ktorých úlohou je zachovať kultúrne a historické pamiatky jej rodu a sprístupniť ich verejnosti.

Vďaka tomu sa teraz turisti môžu kochať nielen zámkom Esterházy, ale aj ďalšími majetkami rodu v Burgenlande – oranžériou v zámockom parku v Eisenstadte, Hradom Forchtenstein, zámkom Lackenbach, kameňolomom St. Margarethen, ktorý je na zozname Svetového dedičstva UNESCO, či vychýreným esterházyovským vinohradom.

Pamiatka na Haydna

Zámok Esterházy má takmer 260 miestností, z ktorých je však verejnosti prístupná zhruba tretina. Jedna z hlavných expozícií sa venuje Melinde Esterházy. Návštevníci sa môžu zoznámiť s jej kariérou primabaleríny a herečky, ktorá si prešla i ťažkými skúškami osudu.

Napríklad po druhej svetovej vojne, keď jej manžela v Maďarsku vo vykonštruovanom procese odsúdili na 15 rokov väzenia. Alebo v roku 1956, keď obaja v aute Červeného kríža emigrovali do Švajčiarska.

Múzeum vína v pivniciach zámku. Foto: Lennard Lindner
Zámok Esterházy - Múzeum vína Múzeum vína v pivniciach zámku.

Zaujímavá je tiež výstava, ktorá ponúka pohľad do súkromia šľachtických dám, alebo špeciálna prehliadka umeleckých predmetov z bohatých esterházyovských zbierok. Milovníci vína môžu zase oceniť „poklady“ v pivničných priestoroch, kde sa nachádza vyše 700 exponátov týkajúcich sa vzácneho moku a histórie jeho výroby.

Esterházyovci sa vinohradníctvom zaoberali už od 16. storočia. Svedčia o tom aj niektoré unikátne exempláre – jeden z najstarších prešov v Burgenlande či originál obrovského suda, do ktorého sa zmestilo až 18-tisíc litrov vína.

Od nápojov nie je ďaleko do zámockej kuchyne. Návštevník sa dozvie, že Esterházyovci sluhov vyplácali aj v naturáliách – jedlom a vínom. Ich vernosť a hlavne diskrétnosť si veľmi vážili. Aby personál zostal lojálny aj po odchode zo služby a nikde neklebetil o tom, čo na zámku videl a zažil, kniežacia rodina mu vyplácala skromnú rentu.

Haydnova sála patrí v Európe ku koncertným... Foto: Paul Schimak
Zámok Esterházy - Haydnova sála Haydnova sála patrí v Európe ku koncertným priestorom s najlepšou akustikou.

Prehliadka zámku by však nebola kompletná, keby ľudia vynechali výstavu zasvätenú Josephovi Haydnovi (1732 – 1809). Slávny rakúsky skladateľ pôsobil asi 40 rokov ako dvorný kapelník Esterházyovcov a na zámku je množstvo pamiatok, ktoré ho pripomínajú.

V miestnej kaplnke dodnes opatrujú jeho pôvodný organ, dokonca ho pravidelne kontrolujú a ladia, aby hral ako za čias veľkého majstra.

Stále sa využíva i majestátna Haydnova sála s originálnymi freskami na strope. Ročne sa v nej koná vyše sto koncertov a nie div – po akustickej stránke patrí medzi najlepšie sály na svete.

Zámok Esterházy je aj centrom množstva...
Zamok 3 - Foto - Krcmarik Zámok Esterházy je aj centrom množstva kultúrnych podujatí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #múzeum #Esterháziovci #Eisenstadt #zámky #Zámok Esterházy #Joseph Haydn