Ako sa beží so 60 kilami piva po Tatrách? Nosiči siahli na dno svojich síl

Trocha sa obávam, ale teším sa, zahlásil hneď na úvod turista Janko. Nakoniec sa z toho vykľul skvelý deň plný prekonávania vlastných hraníc, ale aj skutočnej horkosti – tej lahodnej, pivnej. Janko z dvojice "Chalani z hôr" sa totiž odhodlal zmerať si sily s horskými nosičmi v pretekoch Radegast Sherpa Rallye vo Vysokých Tatrách a jeho parťák Tomi ho pri tom nakrúcal. Janko si na chrbát naložil 50-kilový náklad piva a spolu s ostatnými nosičmi vyrazil z Hrebienka na Zbojnícku chatu do výšky 1 960 metrov.

11.11.2021 00:00
radegast, PR, nepouzivat

Medzi 73 účastníkmi na štarte 37. ročníka populárnej akcie, ktorá sa konala v sobotu 23. októbra, nechýbali ani nosičské legendy Viktor Beránek a Ladislav Chudík. Jeden je nosičom na najvyššie položenej horskej chate na Slovensku – Chate pod Rysmi, druhý vynáša náklady na Zamkovského chatu a zároveň bol najstarším účastníkom súťaže.

Dvaja ostrieľaní horskí vlci zdolali náročnú vysokohorskú trasu dlhú 6,4 kilometra s prevýšením 750 metrov za takmer 3 hodiny, čo je vzhľadom na ich vek vynikajúci výsledok.

Braňo Karafa, horský nosič z Téryho chaty
radegast, PR, nepouzivat Braňo Karafa, horský nosič z Téryho chaty

Najrýchlejšie vyšliapal so 60 kilogramami piva na Zbojnícku chatu Braňo Karafa, horský nosič z Téryho chaty, ktorý trať zdolal za skvelých 91 minút. Zaslúžene na neho čakala odmena v podobe piva Radegast na rok zadarmo, no on sa o zlatý nápoj veľkodušne podelil aj so súpermi z 2. a 3. miesta. Medzi ženami bola prvá Aďa Matuliková s časom 1,17 hodiny.

Janko, ktorý má inak skvelú kondíciu, si najprv trúfal len na polovičný náklad, ale potom sa odhodlal na takmer celú váhu. V polovici trasy sa musel poriadne vydýchať a obzeral sa, komu by Radegast zo svojej krošne rozdal. Navôkol nebolo nikoho, keďže chlapi aj takmer všetky ženy ho už predbehli, a tak so svojou záťažou pokračoval ďalej. Nakoniec trasu zvládol za 2 a pol hodiny.

„Tí pretekári boli riadni makači,“ obdivne zhodnotil výkony horských nosičov zadýchaný Janko. „Najlepší tatranskí nosiči niektoré úseky trate doslova bežia a mnohí z nich siahnu až na dno svojich fyzických síl,“ vysvetlil Pavol Barabáš, významný slovenský dokumentarista, cestovateľ, dobrodruh a bývalý nosič na Zbojnícku chatu.

radegast, PR, nepouzivat

Tatranskí nosiči – poslední šerpovia v Európe

Práca nosičov v Tatrách je skutočne náročná a sú nenahraditeľní, niektoré tatranské chaty sú od nich dodnes úplne závislé. Jednou z nich je práve Zbojnícka chata, kam mierili účastníci tohtoročných pretekov Radegast Sherpa Rallye.

Radegast, PR, nepouzivat

Akcia, na ktorej si každoročne merajú sily títo muži a ženy z ocele, je veľmi obľúbená a má dlhú tradíciu. Prvý ročník štartoval 11. októbra 1985 z Popradského plesa na Chatu pod Rysmi, v priebehu rokov sa nosičské trasy obmieňali. „Horskí nosiči sú stelesnením nezdolnosti a odhodlanosti, neboja sa výziev a vedia, že horkosť patrí k životu. Rovnako ako patrí k nášmu pivu,“ hovorí Mária Dzureková, manažérka značky Radegast na Slovensku, ktorá je hlavným partnerom tradičnej nosičskej akcie. V cieli na každého dospelého súťažiaceho čakala za výkon horká pivná odmena.

Pozrite si video, ktoré na Radegast Sherpa Rallye nakrútili Chalani z hôr. Uvidíte, ako sa chodí so 60 kilogramami piva naloženými na chrbte a ako Janko a ostatní nosičskí profesionáli zvládli náročnú trasu.

chyba