'Záchodoví agenti' mieria do zahraničia

Kde sa cestou na dovolenku zastaviť na záchod je otázka, ktorá každoročne trápi nejedného cestovateľa. Vďaka Wécko hliadke bude možno tento rok cestovanie príjemnejšie.

11.07.2013 11:54
WC, záchod, toaleta, časopis, čítanie, hemoroid Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aktuálny tretí ročník hodnotenia verejných záchodov sa zameral na zahraničné toalety. „Záchodovým agentom“ navyše pomôže aj nová aplikácia pre smartphony, s ktorou bude zavádzanie záchodov do interaktívnej mapy jednoduchšie.

Wécko hliadka ide do sveta

„Leto je obdobím potuliek svetom a návšteva malých miestností k nim, či chceme alebo nie, neoddeliteľne patrí,“ uviedla skúsená cestovateľka Paulína Böhmerová. Záchody „na turka“ alebo záchody, ktoré upchá toaletný papier, nie sú vo svete ničím výnimočným. Wécko hliadka sa preto tento rok zamerala na toalety za hranicami Slovenska, aby ľudia podobné nepríjemné prekvapenia zažívať nemuseli.

Prostredníctvom interaktívnej mapy na Facebooku si každý človek môže naplánovať zastávky počas cesty podľa hodnotení predchádzajúcich návštevníkov.

Vyše tritisíc dobrovoľníkov doteraz väčšinou na Slovensku fotografovalo a hodnotilo záchody. Pridať sa môže každý. Stačí sa zaregistrovať na Facebooku, byť fanúšikom Wécko hliadky a vyraziť na prázdniny.

Ak dovolenkár vkročí na neprebádané územie, môže záchod odfotiť, zhodnotiť a vložiť do mapy pre nasledovníkov. Odmenou mu bude okrem dobrého pocitu aj desaťtabletkový Urinal Akut Forte v hodnote vyše deväť eur. „Záchodový recenzent“ sa navyše zapojí aj do súťaže o 3 digitálne fotoaparáty a 30 termosiek.

Ceny budú pravidelne žrebovať, poslednýkrát na konci augusta. Hliadka a mapa však budú fungovať aj potom a ľudia si nájdu cestu k čistým toaletám.

Tento rok sa navyše hodnotenie záchodov a prístup do databázy uľahčili, aby sa ľudia mohli do „WC mapy“ dostať vždy a všade. „Mať tieto informácie poruke znamená mať ich v mobile,“ povedal vývojár mobilnej aplikácie Michal Tomčík. Oproti minuloročnému sťahovaniu fotiek do počítača tak teraz stačí WC jednoducho cvaknúť smartphonom cez novú aplikáciu.

Ide tu o zdravie

Verejné záchody sú často rajom baktérií. Infekcie močových ciest sú pritom druhými najbežnejšími infekciami po chorobách dýchacích ciest. „Odhaduje sa, že až 15% antibiotík EÚ lekári predpisujú práve kvôli infekciám močového traktu,“ povedal vedúci lekár jednotky intenzívnej starostlivosti na Urologickej klinike Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Stanislav Žiaran. Ohrozenejšie sú ženy.

Záchody celého sveta

Hovorí sa, že kultúru národa spoznáš aj podľa záchoda. Svoje o tom vie aj Böhmerová. „V Indonézii za dverami záchoda na mňa čakal vyše dvojmetrový jašter zvaný varan komodský,“ spomína cestovateľka. Cestovateľské skúsenosti s toaletami v zahraničí mapuje kniha s bohatými ilustráciami – Záchody celého sveta.

debata chyba