Ako po dovolenke neskolabovať

Po dovolenke sa pocit oddýchnutia rýchlo stratí. Ako si ho uchovať a netopiť sa v práci hneď v strese?

07.09.2013 06:00
po dovolenke Foto:
Aj v práci si vyhraďte čas na premýšľanie, uvoľnenie sa, rozhovory s priateľmi, na partnera.
debata

Počas dovolenky je dobré položiť si otázku, čo je vlastne váš dovolenkový cieľ. Chcete sa skôr utiahnuť pred ostatnými alebo budete vyhľadávať nové kontakty? Chcete vzrušenie či radšej pokoj? Odpoveď môže závisieť od typu človeka alebo od jeho momentálnej situácie. Je fajn naplánovať si aspoň jednu cestu, o ktorej predpokladáte, že vám urobí dobre – pretože to nie je také samozrejmé ako sa zdá.

Do práce až v polovici týždňa

Po návrate z dovolenky využite nadhľad a svieže nápady, ktoré ste tam načerpali a zmeňte svoje zlé návyky, ktorým ste prepadli v práci. Napríklad si môžete pozerať maily len v určitých časových úsekoch, aby ste sa vyhli skákaniu z jednej úlohy do druhej a odstránili rušivé momenty. Skúste si dovolenku naplánovať tak, že váš prvý pracovný deň po dovolenke pripadne na stredu alebo štvrtok, potom je víkend na dohľad. A v práci pomaly štartujte.

Podovolenkový syndróm

Mnoho ľudí po dovolenke prepadne apatia a neschopnosť sústrediť sa. Podovolenkový syndróm znamená, že sme si našu neprítomnosť v práci dostatočne nenaplánovali, a tak teraz stojíme pred hromadou práce. Niektorí dokonca začnú riešiť otázku, prečo vlastne túto prácu robia a či je pre nich tá správna. Ak syndróm po týždni neodoznie sám od seba, treba vyhľadať profesionálnu po­moc.

Kúsok dovolenky aj v práci

Mnohí ľudia si svoje vyčerpanie, stres a nedostatok energie uvedomia až v oddychovej fáze na dovolenke. Keďže návrat do práce je nevyhnutný, myšlienky na prepracovanie radšej bagatelizujú, čo však neodvráti riziko kolapsu. Pomôže len jedno: aj po návrate z dovolenky stále dbajte na to, čo potrebujete, počúvajte signály svojho tela. Mali by ste si aj počas všedných dní nájsť čas na oddych. Denne máme k dispozícii 1140 minút. ale z nich do životného šťastia investujeme len jedno až štyri percentá. Vyhraďte si čas na premýšľanie, uvoľnenie sa, rozhovory s priateľmi, na partnera. Oplatí sa to.

Jedna dlhšia dovolenka či viac krátkych?

Pri viacerých krátkych dovolenkách sa vyhnete podovolenkovému syndrómu, keďže odstup od všedného dňa v práci nie je až taký veľký. Dôležité – či už pri krátkom alebo dlhom výlete – je vnímať sám seba a robiť to, čo vám robí dobre. Venujte pozornosť aktivitám, ktoré sú zdravé a napĺňajú vás šťastím – to je tajomstvo suverénneho a spokojného života.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #dovolenka #oddych #návrat #stres