Kvalitné ubytovanie za menej peňazí - skúste náš tip

Pri výbere dovolenky sa mnoho ľudí obáva aký hotel asi bude a najmä na koľko rodinu vyjde. Často je problém nájsť hotelové ubytovanie, ktoré spĺňa všetky kritéria turistov a pritom nezničí na niekoľko mesiacov rodinný rozpočet. Cestovateľom sa však v posledných rokoch ponúka zaujímavá alternatíva – ubytovanie v súkromných apartmánoch či domoch.

16.09.2013 06:00
letný dom Foto:
Ubytovať sa možno napríklad v takomto dome neďaleko od pláže.
debata

Či už idete na oddychovú dovolenku k moru, alebo na poznávaciu do veľkomiest či mestečiek, ubytovanie v hoteloch už dávno nie je jediná možnosť. Najmä vďaka zvýšenému používaniu internetu totiž v posledných rokoch vzniklo veľké množstvo webových služieb združujúcich majiteľov apartmánov, domov alebo chát, ktorí majú záujem svoje nehnuteľnosti práve dovolenkárom na kratšie či dlhšie obdobia prenajať. A často veľmi výhodne. Nájsť môžete plážové vily a apartmány často aj pre 10 a viac osôb, zastrčené chatky v krásnych prírodných scéneriách či menšie alebo väčšie byty v uliciach veľkomiest.

Medzi výhody patrí dobrá cena a pocit domova

Ubytovanie tohto druhu má svoje výhody aj nevýhody a nie je vhodné pre každého. Ocenia ho určite ľudia, ktorí si radi pripravia niečo na jedenie sami, ako aj tí, ktorí chcú mať na dovolenke väčší pokoj. Pre mnohých je pozitívom aj fakt, že sa cítia takmer ako doma – zväčša nechýba kuchyňa so základným vybavením, práčka, žehlička, internetové pripojenie či televízor. Medzi výhody určite patrí aj niekoľkonásobne väčšia ponuka čo sa týka výberu miesta, kde dovolenku strávite. A v neposlednom rade väčšinou aj priaznivejšia cena. Báť sa nemusíte ani nedostatku pohodlia – neraz ide o apartmány priamo v centre mesta alebo o komplexy s vlastným bazénom. Tieto bonusy sa zväčša prejavia na cene, ešte vždy však býva priaznivejšia ako porovnateľné ubytovanie v hoteli.

Vybavovanie je komplikovanejšie

Ako nevýhody môže niekto vnímať komplikovanejšie vybavenie ubytovania, keďže treba neraz zapojiť aj cudzí jazyk a zaplatiť zálohu zahraničným prevodom. Taktiež niekto nemusí byť nadšený z faktu, že sa musí o zabezpečenie jedla postarať na dovolenke sám a nezísť len výťahom do hotelovej reštaurácie.

Kto hľadá, nájde

A kde si nájsť takéto ubytovanie? Webových služieb je skutočne veľa a každý týždeň vznikne hneď niekoľko nových. Vyskúšať môžete už zaužívané www.vrbo.com, ktoré má napríklad v takom Španielsku viac než 42 tisíc ubytovaní. Konkurent zo stránky www.homeaway.co.uk ich má dokonca v Španielsku až vyše 55 tisíc. Prezrieť môžete aj iné ako www.ownersdirect.com, cs.airbnb.com, www.booking.com alebo www.flipkey.com. A samozrejme môžete použiť niektorý z vyhľadávačov a nájsť ďalšie a ďalšie. "S rodinou sme sa chystali do Los Angeles a plánovali sme bývať v časti Venice, kde nie sú takmer žiadne hotely a keď aj áno, sú veľmi drahé. Nakoniec sme si cez internet prenajali dom, ktorý bol asi tri minúty od pláže a nocľah na osobu vyšiel o polovicu lacnejšie ako v hoteli. Majiteľ bol veľmi fajn a bola to dobrá skúsenosť. Teraz by som nad hotelom v podobnej situácii asi vôbec nerozmýšľal,“ hovorí Karol.

Referencie veľa napovedia

Mnoho ľudí uvažuje, či je na internete uvádzaný majiteľ naozaj majiteľom, alebo či bude apartmán, vyzerať tak, ako sa uvádza. Odpoveďou sú referencie. Nájdete v nich často nejednu dôležitú informáciu. Každý dovolenkár si všíma a záleží mu na niečom inom. Preto čím viac recenzií (samozrejme ideálne pozitívnych), tým lepšie – a tým viac povinného čítania pre vás. V prípade, že ponúkané ubytovanie zatiaľ žiadne recenzie nemá, nemusíte byť prvým dobrodruhom a zariskovať – v ponuke je väčšinou niekoľko desiatok ďalších ubytovaní, ktoré už stihol pred vami niekto ohodnotiť. Aj tu však platí, kto prv príde, ten prv melie – čím skôr sa po ubytovaní začnete obzerať, tým viac ubytovaní s pozitívnymi recenziami a prijateľnými cenami nájdete ešte voľných.

Na čo by ste nemali zabudnúť

  • ubytovanie, ktoré sa chystáte objednať si dobre na internete poprezerajte, aby vám v ňom následne niečo nechýbalo – prečítajte si popis a recenzie aj niekoľkokrát a nebojte sa pri emailovej alebo telefonickej konverzácii spýtať majiteľa na všetko, čo vás zaujíma
  • preverte si dostupnosť potravín, reštaurácií, zástavok mestskej hromadnej dopravy, pláže a všetkého, čo by ste chceli mať na dovolenke blízko
  • s majiteľom si nezabudnite dohodnúť čas, kedy sa ubytujete, aj kedy odídete z apartmánu alebo domu preč
  • ak si plánujete požičať na dovolenke auto, zistite si, či je k ubytovaniu k dispozícii parkovanie alebo je možné priamo v okolitých uliciach – niekedy sa za možnosť parkovania platí extra príplatok
  • uvádzané vzdialenosti napríklad od pláže alebo centra môžu byť v popisoch ubytovaní uvedené nie práve najpresnejšie. Pre istotu si v niektorej z mapových internetových služieb overte vzdialenosť, za ktorú sa tam či inam dostanete pešo, autom alebo hromadnou dopravou
  • dajte pozor, či je uvádzaná cena cenou za osobu na noc alebo celé ubytovanie, prípadne, či je uvádzaná na týždeň
  • keďže idete na vlastnú päsť, nezabudnite, že vám nikto poistenie nebude pripomínať tak ako zväčša robí cestovná agentúra a ak chcete, poistite sa sami. Nechajte tiež príbuzným presné adresy a mená ľudí, s ktorými ste dohodnutí na ubytovaní.
debata chyba
Viac na túto tému: #dom #hotel #ubytovanie #privát #súkromné #apartmán