Na čo pred odchodom na dovolenku určite nezabudnúť?

Ľudia sa na dovolenku vždy tešia. Svet je dnes otvorený a mnohí chcú navštíviť aj vzdialenejšie a exotickejšie krajiny. Ale aj pred dovolenkou do zahraničia si treba preveriť mnohé veci, aby nenastalo nemilé prekvapenie. Čo by ste mali pred cestou a po nej urobiť?

04.02.2014 06:00
shutterstock 95670406
debata

Doklady

Je dôležité vedieť, či do cieľovej krajiny potrebujete cestovný pas, alebo stačí občiansky preukaz/identi­fikačná karta. Pri použití cestovného pasu treba dodržať aj nevyhnutnú dobu jeho platnosti po vstupe do krajiny (spravidla sa vyžaduje šesťmesačná platnosť).

Pri ceste do zahraničia sa odporúča zobrať so sebou aj kópiu údajovej stránky cestovného pasu (tej s fotografiou) a uložiť ju mimo dokladov. V prípade straty či krádeže pasu vám uľahčí vybavovanie náhradného cestovného dokladu. Doklady, to nie je iba pas alebo občiansky preukaz – ak cestujete vlastným autom, musíte vedieť, či v krajine platí slovenský vodičský preukaz, alebo sa vyžaduje medzinárodný.

Peniaze

Pri prekračovaní štátnej hranice môže kontrolujúci úradník požiadať o preukázanie finančnej sumy zodpovedajúcej finančnému zabezpečeniu uvádzanej dĺžky pobytu v zahraničí. Potrebnú sumu na jeden deň pre dospelých a deti si určuje každý štát samostatne a taktiež určuje, či na preukázanie sumy stačí platobná karta, cestovné šeky alebo hotovosť. Ak cestujete do zahraničia individuálne, nepodceňujte túto povinnosť! Pri nedostatku peňazí sa ľahko môže stať, že vás do krajiny v lepšom prípade nevpustia, v horšom prípade (ak vás budú kontrolovať už na území príslušného štátu) vás môžu zadržať a vypovedať z krajiny.

Poistenie

Pri cestách do členských krajín EÚ je potrebné mať preukaz zdravotného poistenca. Vo všetkých ostatných prípadoch sa odporúča uzavrieť pred cestou doplnkové pripoistenie na cestu do zahraničia.

Ak sa chystáte vycestovať do zahraničia vlastným vozidlom, nespoliehajte sa iba na zákonné poistenie uzavreté v SR. Aj malá dopravná nehoda v zahraničí vás môže prísť poriadne draho, najmä ak sa zraní posádka v druhom aute. Aj tu je dobré poistiť auto a spolucestujúcich v ňom osobitným pripoistením.

Informácie

Vždy je dobré mať informácie o krajine, do ktorej cestujete – o to viac, ak sa chystáte do exotických krajín alebo na iný kontinent. Základné informácie nájdete na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí SR, stránkach cestovných kancelárií alebo na stránkach jednotlivých veľvyslanectiev akreditovaných v SR.

Dôležité sú najmä údaje o aktuálnej bezpečnostnej situácii, povinnom očkovaní, ale aj o miestnych pomeroch (náboženských zvykoch, vyžadovanej forme správania, oblečenia, zákaze požívania alkoholických nápojov či už na verejnosti, alebo vôbec a podobne).

Bezpečnosť Pred vycestovaním sa oplatí stráviť niekoľko minút pri počítači a zistiť si na internete údaje o bezpečnostnej situácii v cieľovej krajine, eventuálne aj v krajinách tranzitu. Aj počas pobytu treba sledovať miestne informačné zdroje a v prípade zmeny situácie bezpodmienečne dodržiavať pokyny miestnych bezpečnostných zložiek. Ministerstvo odporúča pred cestou vyplniť registračný formulár určený pre občanov SR cestujúcich do zahraničia. Registrácia je dobrovoľná. Službu si môžete aktivovať jednoducho, a to vyplnením registračného formulára. V registračnom formulári je potrebné uviesť kontakty, na ktorých sú občania zastihnuteľní v krajinách, ktoré plánujú navštíviť.

Na vznik krízových situácií ministerstvo upozorňuje občanov, ktorí sa nachádzajú v takýchto oblastiach, formou SMS, prípadne občanov kontaktuje telefonicky. Podľa údajov z registračného formulára môžu tak zastupiteľské úrady SR v zahraničí v takýchto prípadoch poskytnúť rýchlu pomoc občanom v núdzi.

Kontakty

Ak sa chystáte do vzdialenej cudziny či do krajín s nestabilnou bezpečnostnou situáciou, dohodnite si pravidelný telefonický alebo e-mailový styk s príbuznými, známymi, kolegami. Po príchode im oznámite svoju presnú adresu (hotel, číslo izby, telefón). Nezaškodí, ak pri dlhšom pobyte v zahraničí oznámite svoje kontaktné údaje aj konzulárnemu úseku nášho veľvyslanectva.

Suveníry

Na pohľad taká maličkosť, ale ako vie skomplikovať návrat z dovolenky a pokaziť zážitok z pobytu v zahraničí! Pred nákupom exotických suvenírov (rôzne poľovnícke trofeje, zvieracie kože a mnohé iné) sa informujte v hoteli, v cestovnej kancelárii, u príslušníkov miestnych zložiek o tom, čo možno vyviezť a čo nie. Predídete tým strate času, nervov a často aj vysokým výdavkom za pokuty – či už na letisku pri odlete, alebo po prílete.

Buďte opatrní, ak vás niekto neznámy požiada o doručenie balíčka, fľaše s vínom či alkoholom alebo iných predmetov. Veľmi často sa priekupníci drog snažia takýmto spôsobom zneužívať cudzincov na nelegálny transport drog. Daňou za ochotu býva v takýchto prípadoch trestné stíhanie.

Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #peniaze #zahraničie #bezpečnosť #poistenie #doklady #kontakty #suveníry