Kuchyňa na wellness pobyte - čo od nej očakávať?

Mnohí Slováci sa nedajú zlákať na wellness, pretože sa obávajú stravovania a myslia si čím profesionálnejšie služby, tým prísnejšia diéta. Nie, gastronómia v duchu wellness sa skôr dá charakterizovať ako starostlivo zostavené menu s ohľadom na racionálnu výživu.

03.03.2014 06:00
kuchár, kuchyňa, šalát Foto:
Kuchyňa vo wellness by mala dbať na zásady správnej životosprávy.
debata

Kvalitné suroviny, viac regionálne než exotické a predovšetkým čo najšetrnejšie spracované. Čerstvá zelenina a ovocie, netučné mäso, ryby, čerstvé bylinky, netradičné prílohy (kuskus, bulgur či batáty), za studena lisované oleje a iba minimálne prehrievané.

Skúsení šéfkuchári volia technologické postupy, ktoré zachovajú v potravinách čo najviac výživových hodnôt – varenie v pare, pošírovanie, blanšírovanie, pečenie v alobale, restovanie, prípravu jedla vo woku. Rozdiel oproti klasike spočíta aj vo výraznejšom dôraze na servírovanie, dekoráciu a čas podávania jedla.

Pokiaľ ide o pohárik pred alebo po jedle, žiadne obavy z vynúteného abstinovania. Po príklad zájdime do kúpeľov… Nápoje z bylinných výťažkov pripravil katalánsky doktor Amoldus Villanovanus už v 13. storočí; ich pitie sa však rozšírilo až o päť storočí neskôr rozmachom kúpeľníctva. Kúpeľné likéry mali upravovať trávenie hostí ako liek v noblesnejšej forme štamperlíka. Preto aj Becherovka doktora Frobriga, ktorý svoju receptúru daroval miestnemu lekárnikovi, dostala prezývku „trinásty prameň“.

Na karlovarskej promenáde si hostia popíjali minerálnu vodu, ale pred i po obede si zvykli naliať pohárik mierne vychladeného liečivého likéru. Upravuje trávenie aj ako aperitív, aj ako digestív a dokonca ju odborníci zaraďujú nielen k likérom ale aj medzi tzv. medicinálne bitters.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #wellness #kuchyňa #relax