Viete, ako si dovolenku užiť, nie ju len prežiť?

Ako si dovolenku pripraviť, aby si ju bolo možné aj v zdraví užiť?Rady, čo robiť, aby ste sa vyhli spálenej pokožke, úpalu, dehydratácii, alergii a infekciám.

29.07.2014 06:00
dovolenka, dievča, leto, klobúk Foto:
Na dovolenke treba ustavične myslieť na ochranu pokožky pred slnkom.
debata

Zásadou číslo jeden je: nezabúdajte, že slnko si vás nájde všade. Všade znamená, hneď ako vyjdete na terasu či sa načiahnete za svojím nápojom spopod slnečníka. Rovnako ako dotieravý hmyz, ktorý zväčša nevydáva tie najvábnejšie zvuky a rád nám zanecháva svoje odkazy na koži, slnko sa podpíše na pokožke tým najčitateľnejším podpisom. Preto nech sa už leto rozhodnete stráviť akokoľvek, a bez ohľadu na to, či túžite po bronzovom lesku, či aristokratických bielych nôžkach v kvetovaných šatách, či pod veľkým slameným klobúkom ukrývate pôvabný pehavý nos, myslite na ochranu svojej pokožky ustavične.

Vyhnite sa alergickým reakciám, ako sú nepríjemné vyrážky a pľuzgieriky, nedovoľte pokožke, aby sa zvliekala a násilne regenerovala, neprivolajte si svojou nedôslednosťou tie najzávažnejšie ochorenia, akým je zhubný melanóm.

Leto môže byť extrémne horúce nielen na pláži, ale aj v mestách. Ani pri poznávaní zahraničných metropol preto nezabúdajte na pokrývku hlavy, pravidelné prestávky v tieni a najmä dopĺňanie tekutín nezávisle od pocitu smädu. Inak si koledujete o úpal, teda preťaženie organizmu pôsobením tepla, ktoré už telo vlastnou termoreguláciou nedokáže odvádzať.

„Úpal sa prejavuje zrýchleným dýchaním, bolesťami hlavy, závratmi a môže vyústiť až do kolapsového stavu, pričom komplikácie sa môžu prejaviť aj s niekoľkohodinovým omeškaním. Vyššie riziko vzniku úpalu je u detí, seniorov, ľudí trpiacich nadváhou či ochoreniami srdca. Často je aj dôsledkom dlhej jazdy v rozpálenom aute práve cestou na dovolenku,“ hovorí o skúsenostiach zo svojej praxe MUDr. Eva Beňová.

Spôsoby, ako úpalu predísť, sú pritom veľmi jednoduché. Dôležité je najmä chrániť sa pred priamym slnkom a svedomite dodržiavať pitný režim. Telo v lete potením a dýchaním o vodu prichádza oveľa rýchlejšie, potreba tekutín sa preto môže vyšplhať aj na jeden liter na 2–3 hodiny záťaže teplom.

„Piť je dobré v menších množstvách, no častejšie, a ideálne nízkomineralizovanú pramenitú vodu s obsahom rozpustených látok do 500 mg/l. Tomuto kritériu spravidla vyhovujú napríklad dojčenské vody,“ radí MUDr. Beňová. Dojčenské vody pritom nie je problém dostať aj v inom ako bábätkovsky ružovom balení, najznámejšia slovenská značka Lucka napríklad garantuje rovnakú kvalitu a pomer dôležitých minerálov aj pri svojich „dospeláckych“ vodách.

Sladené nápoje, sýtené vody, čaje či dokonca káva sa, naopak, na dodržiavanie pitného režimu v lete nehodia. Obsahujú totiž nadbytok minerálov, bublinky kysličníka uhličitého a iné látky, ktoré telo musí opäť za pomoci vody odbúravať. Nezabúdajte preto – fľaša čistej pramenitej vody je na dovolenke váš najlepší priateľ a ochranca pred nepríjemnosťami!

Hoci na trhu je dnes nespočetné množstvo voňavých prípravkov na opaľovanie, skúste ich prekabátiť a siahnite, naopak, po tých nevoňavých a začnite ich používať nielen vtedy, keď sa chystáte aktívne opaľovať. Vyberajte také, ktoré neobsahujú tuky a emulgátory, konzervanty a parfumované zložky. Samozrejmosťou pritom musia byť ochranné faktory pred UV-A a UV-B žiarením. Zvoľte si ľahké nanášanie vo forme peny či gélu a ani si počas dňa neuvedomíte, že ste chránení. Pred alergiami, spálením a aj pred tým najhorším.

Iste ste si všimli, že cez leto nám prirodzene klesá chuť na jedlo. Jeme menšie porcie a rozmaznávame sa dobrotami, ktoré nám servíruje príroda. Cítime sa tak ľahšie a sviežejšie, a to je dobre. Dopujeme sa vitamínmi bez kapsúl. Ľahko a sviežo sa však nemusíme cítiť vždy, a to najmä nie vtedy, keď obehneme lesné chodníky ako ranný rituál a vrátime sa nabité endorfínmi, no nepríjemne upotené.

Leto a s ním spojená vlhkosť, pot a výdaj energie, spoločné prostredie bazénov a sáun doprajú svoj priestor baktériám a infekciám. Množia sa všade a za každých okolností. Vieme to, a preto do spoločných priestorov vstupujeme vo vlastnej obuvi, aby sme si chránili chodidlá. Vieme to, a preto sa častejšie sprchujeme a prezliekame.

A ak to vieme stopercentne, dodržiavame správne zásady starostlivosti aj o naše intímne partie. V lete je viac ako inokedy vhodné používať prípravky určené na svieže udržiavanie našej intimity. Aby sme predišli nepríjemným pocitom, ako sú svrbenie či pálenie, je dobré siahať po prípravkoch, ktoré rešpektujú prirodzené prostredie našich najcitlivejších miest. Vyberať by sme si mali také, ktoré obsahujú antibakteriálne zložky, kyselinu mliečnu a dlhodobo nás ochránia pred rastom a rozširovaním baktérií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #slnko #rady #zdravie #pokožka