Cestujete na dovolenku autom? Dobre sa pripravte

Ako cestovať so psom, aby sa nezranil on ani cestujúci, ako sa postarať o klimatizáciu, aký je vhodný pitný režim a ďalšie dobré rady, ako sa pripraviť na cestu autom.

05.08.2014 06:00
auto, dovolenka Foto:
Tešíte sa na dovolenku? Aj na cestu autom sa treba pripraviť.
debata (1)

Nezaistený pes môže v aute zabíjať…

  • Štvornohého kamaráta má veľké množstvo ľudí a tiež motoristov. Ale skoro nikto nevie, ako so psom správne v aute cestovať. Určite ste už niekoľkokrát videli malého psíka balansujúceho v zadnom okne, psa s vystrčenou hlavou či dokonca psa na prednom sedadle, kde by v prípade nehody airbag psa smrteľne zranil. Ani policajti sa príliš touto problematikou nezaoberajú. Mali by ste však vedieť, že akékoľvek bremeno, teda aj živé zviera, s hmotnosťou 20 kg pri náraze v rýchlosti 50 km/h zasiahne prekážku pred sebou silou 600 kg, čo môže človeka smrteľne poraniť.

Pásy, boxy a lôžka…

  • Možností, ako zabrániť vážnym zraneniam zvieraťa a posádky, je niekoľko. V prvom rade môžete siahnuť po špeciálnych bezpečnostných pásoch pre psy. Ide o špeciálne remence, ktoré sa upevňujú na bezpečnostný pás zadného sedadla. Pes tak nielen sedí tam, kde má, ale aj v prípade nehody nehrozí jeho vymrštenie vpred. Kupujte však iba pásy s bezpečnostnými certifikátmi a osvedčeniami. Medzi najčastejšie patrí nemecká skúšobňa Tüv a označenie GS. Pásy sa neodporúčajú pre psov s váhou väčšou než 45 kg. Títo miláčikovia na zadné sedadlo nepatria a je nutné zvoliť iný spôsob prepravy. Ceny sa pohybujú od 10 €.
  • Ďalšia možnosť prepravy psov sú špeciálne boxy. Existujú skladacie alebo pevné. Vyrába sa niekoľko vyhotovení, či už sú to klietky, alebo špeciálne plastové domčeky, kde má zviera dostatočné súkromie a bezpečie. Boxy by sa mali prepravovať v batožinovom priestore, kde nehrozí v prípade nehody ich vymrštenie a zranenie posádky. Cena boxov sa začína okolo 40 € a závisí od veľkosti a výrobcu.
  • Ďalej môžete siahnuť po špeciálnom lôžku, ktoré sa inštaluje na zadné sedadlo auta, kde uzaviera medzeru medzi predným a zadným sedadlom. Výstuha lôžka drží ideálny tvar výrobku. Lôžko je zhotovené z odolného materiálu a jeho výhodou je tiež, že vám pes auto neznečistí. Cena sa pohybuje zhruba od 10 € vyššie.
  • Pokiaľ sa rozhodnete prepravovať psa voľne v batožinovom priestore, čo tiež nie je úplne ideálne riešenie, určite by ste mali mať medzi priestormi pre náklad pre posádku špeciálnu priehradku, ktorá v prípade nehody ochráni nielen vás, ale aj samotné zviera. (od 60 € vyššie)
  • Praktickými detailmi sú tiež výplne medzi zadné a predné sedadlo, ktoré z miesta vzadu spravia pre psa pohodlnú a rozmernú plochu.

Voda nikdy nesmie chýbať

  • Z výsledkov aktuálneho výskumu spoločnosti Median vyplýva, že bežný obyvateľ našich krajín vypije denne jeden až dva litre tekutín. Čistú vodu, ktorá je pre správny pitný režim najvhodnejšia, uprednostňuje asi 40 % oslovených. Určite nikoho neprekvapí, že aj v aute je dôležité dodržovať pitný režim. V letných mesiacoch, keď jazdíme na dlhé cesty do Chorvátska či do iných dovolenkových destinácií, by mal dospelý človek denne vypiť až 3,5 – 5 litrov vhodnej tekutiny. Veru, nie je to jednoduchá úloha.
  • V lete by sme si mali dávať pozor pred celkovou dehydratáciou organizmu a snažiť sa naše telo zavlažiť tak, ako len to je možné. Nejde totiž len o to prijímať vo väčšom množstve vhodné tekutiny, ako je čistá voda, bylinkové čaje, ovocné šťavy, minerálky a napríklad aj nealkoholické pivo, ale aj chrániť našu pokožku pred vysušením slnkom či, naopak, klimatizáciou.
  • Obzvlášť tí z nás, ktorí často sedia za volantom, majú problémy s dodržovaním pitného režimu a s celkovou hydratáciou. Dôvodov je viac, niektorí nemajú čas si nakúpiť pred jazdou dostatočné množstvo vhodných tekutín, iní zasa nemajú v aute takú potrebu ani chuť piť.
  • Veľa z nás tiež zabúda, že k celkovej hydratácii organizmu samotný pitný režim nestačí. Vďaka klimatizácii či slnečnému žiareniu a vysokým teplotám sa vysúša a dehydruje pokožka, a preto je nutné venovať jej zvýšenú starostlivosť. Prílišnému vysúšaniu kože a pleti môžeme zabrániť použitím hydratačného krému. Samotný krém nám však na tento účel nestačí.
  • Celý organizmus vrátane kože a vlasov je dôležité hydratovať priebežne a je optimálne v priebehu celého dňa ovlažovať pleť a vlasy nechlórovanou vodou, veľmi vhodné sú tzv. minerálne spreje napríklad značky EVIAN, ktoré sú ľahko prenosné, a tým aj v aute vždy poruke. Určite občas neuškodí aspoň len tak nedopatrením pokropiť aj naše drahé polovičky! Ani mužská pokožka sa totiž dehydratácii neubráni.
  • Nebezpečenstvo nedostatku tekutín v tele nie je len o kozmetických problémoch. Jedným z častých prejavov dehydratácie je totiž celková únava organizmu. Zvlášť pri dlhých cestách autom môže nedodržanie pitného režimu spôsobiť veľa kritických situácií. Nápoje s kofeínom však v tomto prípade nie sú práve vhodné, musíme si totiž uvedomiť, že naše telo odvodňujú. Preto sa šálka kávy na benzínovej pumpe do pitného režimu nedá započítať. Fľaša minerálnej vody však tento účel splní dokonale.

Znečistená klimatizácia môže poškodiť zdravie!

  • Klimatizácia je v súčasnosti v podstate štandardnou výbavou takmer 75 % predávaných áut. V parných dňoch je totiž jej prínos ku komfortu, ale aj bezpečnosti cestovania, veľmi významný. Viete však, že aj o klimatizáciu je nutné sa starať?
  • Áno, aj ten „vetrák“, ktorý vás v lete chladí a v zime hreje, potrebuje určitú starostlivosť. Konkrétne hovoríme o čistení alebo dezinfekcii, ktorá zbaví vzduchotechniku nežiaducich baktérií a plesní. Tie môžu v horšom prípade spôsobiť zdravotné problémy v podobe alergických reakcií, slzenia či pálenia očí. V druhom rade môžu plesne poškodiť samotné prvky klimatizačného systému.
  • Klimatizácia, respektíve celá vzduchotechnika auta, sa znečisťuje drobnými nečistotami, ktoré obsahuje vzduch nasávaný do kabíny auta. Drobné častice sa usádzajú v útrobách vzduchotechniky, kde vďaka rozdielu teplôt vzniká vlhkosť a kondenzácia vodných pár. Výsledkom je ideálne prostredie pre vznik baktérií a plesní.
  • Existujú dve možnosti, buď navštívite odborný servis, alebo si zakúpite čistiaci sprej a dezinfekciu si urobíte doma svojpomocne.
  • Určite však odporúčame návštevu servisu, ktorý sa čistením klimatizácií zaoberá a je na to aj patrične vybavený špeciálnym prístrojom, ktorý zaručí dokonalú aplikáciu média do vzduchotechniky auta a tým aj, v porovnaní so svojpomocným použitím dezinfekčného spreja, účinnejšie vyčistí celý systém.
  • Intervaly čistenia klimatizácie sa nedajú presne určiť. Ideálne je dezinfikovať pred a po sezóne, alebo po najazdení 15 000 km. Pokiaľ čistenie zanedbávate, určite vyskúšajte zapnúť klimatizáciu naplno a po pár minútach ju vypnúť a nechať do interiéru prúdiť vzduch zvonku. Keď sa objaví zápach, začnite čistotu klimatizácie riešiť, pretože už sa vystavujete zdravotným rizikám.
  • Dezinfekcia klimatizačného systému v odbornom servise stojí okolo 25 eur, za ktoré vám technici skontrolujú klimatizáciu, vyčistia ju a prípadne doplnia chladiace médium. Samozrejme, výška tejto sumy závisí aj od značky vozidla. Pri čistení je totiž potrebná výmena peľového filtra.
  • Určite sa však pýtajte, či je servis vybavený špeciálnym prístrojom na čistenie klimatizácie. Existujú totiž autoservisy, ktoré vám klímu vyčistia iba sprejom, ktorý je voľne v predaji a pri ktorom hrozí, že sa dezinfekcia nedostane do všetkých častí vzduchotechniky.
  • Aj keď klimatizáciu nepoužívate často, je potrebné zapnúť ju aspoň raz mesačne na desať minút. Predchádzate tým paradoxne predčasnému opotrebovaniu jednotlivých súčastí.

Pomaly ďalej zájdeš…

  • Aj keď sa zdá, že rýchlou jazdou naženiete stratený čas, nie je to tak. Najväčší podiel na spotrebe paliva má na svedomí štýl jazdy. Kto jazdí spôsobom brzda-plyn, ten neušetrí. Na ceste, dokonca aj na diaľnici, je často zbytočná rýchla jazda, keď na križovatkách či pri obchádzaní, musíte prudko brzdiť. Tiež je zbytočné dupať na plyn, keď o pár sto metrov pred sebou vidíte kolónu áut. Mnohí by boli prekvapení, ako ďaleko dôjde auto zotrvačnosťou. Rovnako je to so semaformi a inými prekážkami v ceste, ktoré vidíte pred sebou.
  • V prípade, že ste nútení stáť dlhšie ako minútu, pokojne vypnite motor. Motor spaľuje benzín aj na voľnobeh. Aj samotné automobilky sa vydávajú cestou šetrenia týmto smerom. Výsledkom je systém stop/štart uvádzaný v nových, ekonomickejších vozidlách.
  • Vyššia hmotnosť sa rovná vyššej spotrebe. Nevozte so sebou zbytočné veci. Tiež si skontrolujte tlak v pneumatikách. Zle nahustené pneumatiky sú skutočne viditeľné na spotrebe auta. Rovnako aj nosič na streche či spoiler sú pre odpor vzduchu záťažou. V prípade, že strešný nosič používate raz za mesiac, je skutočne zbytočné mať stále zvýšenú spotrebu.
  • Vytvorte si na cestu dostatočnú časovú rezervu, nebudete sa tak musieť nezmyselne ponáhľať. Jednak budete plynulejšie jazdiť a ušetríte, a jednak bude jazda bezpečnejšia pre vás, spolujazdcov a tiež ostatných účastníkov dopravy.
  • Priznajte sa, pamätáte sa ešte, čo to znamená „vychutnávať si jazdu“? V dnešnej uponáhľanej dobe plnej stresu a klaksónov sa pokúste o vytvorenie oázy pokoja v aute. Totiž výskumy dokazujú, že agresívna hudba podnecuje vodičov k agresívnemu správaniu. Nemusíte preto hneď vymeniť metal za Beethovena, ale pomalšia hudba vám poskytne väčší relax a pohodu tak prenesiete aj na cestu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #klimatizácia #pitný režim #pes #jazda #leto 2014 #cestovanie autom