Ako udržíte svoje peniaze počas ciest v bezpečí pred dlhoprstými?

Cestovanie väčšinou prináša vzrušujúce zážitky, nezabudnuteľné stretnutia a príjemný relax mimo reality všedných dní. Najmä, ak sa vyhnete pohodlným turistickým rezortom a službám cestoviek a vyberiete sa do sveta na vlastnú päsť. Prísť však uprostred dovolenky o peniaze rozhodne nepatrí medzi túžby turistov. Ako teda predísť krádežiam?

22.04.2015 07:00
krádež, zlodej, okradnutie, dievča, telefón,... Foto:
Stačí tlačenica na zastávke, či chvíľka nepozornosti a peniaze môžu byť preč.
debata

Rozložte si hotovosť

Okrem bankomatových kariet má väčšina cestovateľov so sebou aj nejakú hotovosť, či už eurá, alebo menu krajiny, do ktorej sa vybrali. A nemusíte mať ani namierené do Burundi, stačí tlačenica na zastávke, či chvíľka nepozornosti pri obdivovaní pamiatok a finančné zásoby môžu byť preč. Osvedčeným trikom turistov je preto rozložiť si peňazí na viacero miest.

Väčšie bankovky si pred cestou rozmeňte na viacero menších a každú z nich si ukryte inde – do peňaženky, na dno batoha, do vrecka. V nebezpečnejších krajinách sa odporúča využiť aj netradičné skrýše ako ponožka či spodné prádlo.

Ak sa aj dlhoprstým podarí odcudziť vám jednu bankovku, stále budete mať dosť na zaplatenie večere, ubytovania v hoteli či na telefonát domov alebo – v tom horšom prípade – na slovenskú ambasádu.

Zvážte oblečenie so skrytými vreckami

Pri hľadaní vhodných skrýš na peniaze nemusíte však vždy len improvizovať. Dnes majú niektoré obchody v ponuke oblečenie, ktoré má sofistikovane v sebe všité rôzne tajné vrecká na peniaze či doklady, napríklad zboku podprsenky alebo na spodnej strane topu či vesty.

Takýto odev sa vám zíde počas dlhých ciest vlakom či autobusom, najmä v noci; krádeže sa už nebudete musieť obávať – šmátranie zlodeja vás hneď zobudí. Navyše, ak si peniaza a karty budete vkladať a vyberať tak, aby to nikto nevidel, zlodeja pravdepodobne ani nenapadne pátrať po tajných vreckách.

Kúpte si falošnú peňaženku

Ak sa chystáte do krajiny, kde sa žiadny alebo primalý tringelt považuje za neslušnosť, alebo máte chuť vyraziť na miestny exotický trh a trocha sa zdokonaliť vo vyjednávaní, zaobstarajte si okrem skutočnej peňaženky ešte jednu, kde budete mať len pár malých bankoviek.

Akonáhle by totiž obchodníci zbadali vašu peňaženku z hadej kože plnú peňazí a bankomatových kariet, nič ich už neodradí, aby z vás vyžmýkali čo najviac. Čo je však horšie, niekedy sa v okolí môžu potulovať zlodejíčkovia striehnuci na bohatých turistov, ktorí nerozlišujú Švajčiara od Slováka, jediným signálom pre nich je len hrúbka peňaženky.

Niekedy sa v okolí môžu potulovať zlodejíčkovia... Foto: SHUTTERSTOCK
zlodej, krádež, lúpež, prenasledovanie, prenasledovateľ, zlodej, okradnutie, okradnutá Niekedy sa v okolí môžu potulovať zlodejíčkovia striehnuci na bohatých turistov, lákadlom pre nich je hrubá peňaženka.

Vyberajte si z bankomatov viackrát menšie obnosy

Je pravda, že viac výberov z bankomatov a platieb kartami v zahraničí znamená spravidla viac poplatkov, ale je to stále lepšie, ako prísť o väčšiu hotovosť. Zistite si teda ešte pred cestou, aké ceny za služby si účtuje vaša banka v zahraničí, a či sa oplatí uskutočniť počas dovolenky viacero bezhotovostných transakcií.

Priamo na mieste si potom naplánujte nadchádzajúci deň či dva, odhadnite, koľko peňazí budete potrebovať (chystáte sa relaxovať na pláži so zmrzlinou v ruke alebo plánujete celodenný výlet za pamiatkami?) a pridajte pre každý prípad menšiu sumu navyše. Tak po prípadnom nájazde zlodeja prídete o 25 eur namiesto 200.

Ak vás už okradli…

Najrýchlejší spôsob získania prostriedkov pri okradnutí v zahraničí je, ak vám príbuzní či známi pošlú peniaze, radí Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky.

V prípade, že nemôžete túto formu z rôznych dôvodov využiť, obráťte sa na príslušné veľvyslanectvo Slovenskej republiky, ktoré vás bude informovať, ako postupovať pri poskytnutí doplnkového predaja devíz alebo pri uzavretí zmluvy o poskytnutí finančnej pomoci v núdzi.

Ak sa nachádzate v krajine, kde Slovensko nemá diplomatické zastúpenie, môžete sa pri strate, krádeži cestovného dokladu alebo peňazí, obrátiť na ktorúkoľvek misiu členskej krajiny Európskej únie pôsobiacu v danom štáte a požiadať o nevyhnutnú pomoc.

Misia členskej krajiny EÚ v týchto prípadoch kontaktuje a spolupracuje vždy v úzkej súčinnosti s teritoriálne, resp. konzulárne príslušným veľvyslanectvom Slovenskej republiky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #peniaze #krádež #cestovanie #zlodeji