Cestujte k moru, ale do bezpečných destinácií

Využívanie smartfónov, online nakupovanie pobytov, spoznávanie lokálnej gastronómie a aktívny oddych sú top trendy v správaní dovolenkárov v tomto roku. Vyplýva to zo zistenia Global Trends Report.

27.06.2015 07:00
voda, leto, dovolenka, kúpanie, koleso, deti,... Foto:
Tradične najžiadanejšie zahraničné lokality sú Chorvátsko, Taliansko, záujem rastie aj o Bulharsko.
debata (2)

„O dovolenky za výhodné ceny má záujem čoraz viac Slovákov, ktorí tak ušetria na pobyte desiatky eur. Aj Zľavomatu prudko pribúdajú nadšenci so smartfónmi – tento rok si našu ponuku prezerá zo svojho mobilu až pätina ľudí. Preto sme tento rok investovali aj do aktualizácie aplikácie, ktorá im zjednoduší nákup a pomôže im rýchlejšie sa zorientovať v zľavách,“ vysvetlil Aleš Mlátilík, riaditeľ najväčšieho zľavového portálu Zľavomat.sk.

Tradične najžiadanejšie zahraničné lokality sú Chorvátsko, Taliansko, záujem rastie aj o Bulharsko. Rodičia v tomto období myslia aj na svoje ratolesti a kupujú im detské tábory – najžiadanejšie sú vzdelávacie niekoľkodňové tábory ako napríklad herecký či agroturisticko-jazykový tábor. Podľa aktuálneho vývoja a minuloročných výsledkov dovolenku na Slovensku si ľudia doprajú za približne 300 eur a na zahraničnú letnú dovolenku minú až 600 eur.

Okrem Chorvátska je už niekoľko rokov obľúbenou dovolenkovou destináciou aj Turecko. Turecká riviéra je populárna predovšetkým vďaka prepracovanej infraštruktúre cestovného ruchu, kvalitným hotelovým službám a dlhým úsekom piesočnatých a okruhliakových pláží tiahnucich sa medzi jednotlivými letoviskami. K najnavštevo­vanejším letoviskám patria Alanya, Antalya, Side, Belek a Kemer. Pokojnú rodinnú dovolenku si môžete užiť v oblastiach Kemer a Belek. Rodinnú dovolenku obohatenú o rušný nočný život, nákupy a diskotéky si užijete v oblastiach Alanya, Antalya a Side.

O novú dimenziu rodinnej dovolenky sa v Turecku postarajú hotely označené logom Mango Club, v ktorých vaše ratolesti prežijú dovolenku plnú zábavy a hier. Kým si vy budete užívať sladké nič nerobenie na pláži, vaše deti sa môžu vyblázniť pri detskom aerobiku, vodnom póle, výrobe hračiek, plážovom futbale, šípkach, tanci či iných aktivitách, ktoré im pripravia školení slovenskí animátori. Môžete využiť aj širokú ponuku hotelov s vlastným akvaparkom. Výhodou tureckých hotelov je, že šmykľavky a tobogany nie sú spoplatnené, a tak si vodné radovánky môžete užívať bez obmedzenia.

Tento rok viac ako inokedy rezonuje otázka, ísť či nejsť do arabských krajín. Pri marcových teroristických útokoch v Tunisku zahynulo 25 ľudí. O život prišli najmä zahraniční turisti. Tuniský premiér potom vyhlásil vojnu terorizmu. Začiatkom júna zmarila útok aj egyptská polícia. Cieľom samovražedných atentátnikov bol chrámový komplex v Karnaku. Do akej miery je teda v arabských krajinách bezpečne?

Kým Európu zaplavujú utečenci, bojaci sa o svoj život pre rastúci vplyv Islamského štátu, väčšina cestovných kancelárií naďalej predáva letné dovolenky v arabských krajinách. Možno tamojším bezpečnostným zložkám dôverovať? „Určite sú bezpečnostné zložky spoľahlivé, ale tak ako naposledy ani v budúcnosti nedokážu zaručiť bezpečnosť slovenských klientov na sto percent, a preto sme rizikové krajiny ako Tunisko a Egypt z ponuky vypustili,“ objasňuje situáciu Marcel Siekel, majiteľ cestovnej kancelárie FIRO tour.

Podľa rezortu zahraničia by mali Slováci zvážiť cestu do Konžskej demokratickej republiky, Sudánu, Ugandy či Rwandy. Egyptské rezorty obľúbené medzi turistami sú po júnovom útoku podľa ministerstva bezpečné. Ostražitosti nikdy nie je dosť, najmä za bránami luxusných rezortov. Tie by ste v súčasnosti opúšťať nemali a každý fakultatívny výlet je dôležité podrobne zvážiť. „V prípade Tuniska či Egypta je možnosť nebezpečenstva vyššia ako v iných, bezpečnejších krajinách,“ pripomína Siekel.

Otázka znie, do akej miery je v tomto prípade pre slovenskú klientelu dôležitá cena. Často hrá prím, a to aj na úkor vlastnej bezpečnosti. Paradoxne, nízke ceny súvisia s nezáujmom turistov o rizikové destinácie. „Nízka cena zájazdov do arabských krajín je výsledkom spomínaného nezáujmu o danú destináciu,“ vysvetľuje Marcel Siekel.

Rozdielne náboženstvo a zvyky s ním súvisiace môžu ovplyvniť situáciu a priebeh vašej cesty, zovšeobecniť sa to však nedá. Podľa Siekela sú napríklad Spojené arabské emiráty pokojnou a bezpečnou destináciou. Rovnakým metrom nemožno merať ani možné zdravotné komplikácie v daných krajinách. Výnimka potvrdzuje pravidlo, nejeden dovolenkár mal osobnú skúsenosť s egyptskou faraónovou pomstou.

Riziko zdravotných problémov je v prípade arabských krajín predsa len vyššie. „V Európe sa napríklad so zažívacími ťažkosťami stretávame skutočne ojedinele. Netreba všetky letoviská hádzať do jedného vreca. Turecko, ktoré nie je priamo arabskou destináciou, má zdravotníctvo na úrovni Nemecka,“ objasňuje Siekel. Ale najlepšie sa zorientujete na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #more #letná dovolenka