Oddych pri mori stojí teraz menej. Pozrite si orientačné ceny pobytov

First minute predaj zájazdov na leto sa rozbehol ešte pred vianočnými sviatkami. "Predávajú sa lepšie ako vlani," informuje Jana Schwarzová, konateľka cestovnej kancelárie Topas.

19.01.2011 11:10 , aktualizované: 20.01.2011 06:00
pláž, more, dovolenka, slnko Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Ľudia momentálne využívajú najvyššie zľavy, ktoré vznikajú rôznou kombináciou. To znamená, že napríklad zostávajú verní cestovke, s ktorou už cestovali, pretože veľa z nich väčšími zľavami zvýhodňuje verných klientov. A ak ešte zaplatia plnú cenu, zľava potom môže dosiahnuť až 32 percent z ceny zájazdu, čo naozaj stojí za to.“

Výška zliav rozhoduje

„Podľa informácií z viacerých cestovných kancelárií sú ceny na letnú sezónu v podstate na úrovni vlaňajšej,“ potvrdzuje Stanislav Macko, viceprezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií. „Výkyv smerom nadol alebo nahor je, samozrejme, možný.“

Že sú zľavy teraz vyššie a výhodnejšie ako zakúpenie dovolenky z last minute ponuky, potvrdzuje aj Ivana Štefancová z nákupného spoločenstva Lyoness. Tohtoročné first minute zľavy sa podľa nej pohybujú okolo 20 až 25 percent. Výnimočne v konkrétnych termínoch alebo hoteloch môžu byť ešte vyššie. „Veľmi obľúbenou alternatívou k percentuálnym zľavám sa stala v posledných rokoch ponuka dovolenky pre jedno alebo dve deti, ktoré môžu cestovať s rodičmi zadarmo,“ hovorí Štefancová. „Vo first minute akciách si dovolenku kupujú predovšetkým rodiny s deťmi, aj preto využívajú cestovné kancelárie takúto formu ich zvýhodnenia. Naopak, mladší ľudia a bezdetné páry veľakrát vyčkávajú na last minute ponuky, pretože si vedia pružnejšie upravovať svoj voľný čas aj termín dovolenky.“

Akú prognózu vidia cestovné kancelárie na túto sezónu? Stále bude pretrvávať záujem o lacnejšie pobyty s vlastnou alebo autobusovou dopravou. Obdobie first minute zliav je pre cestovné kancelárie veľmi dôležité. Niektoré v tom čase predajú aj polovicu svojich zájazdov. First minute akcie budú trvať približne do konca marca, so stále sa znižujúcimi percentuálnymi zľavami. Potom sa už zájazdy predávajú za katalógové ceny.

Opatrnosť treba aj pri výbere

First minute zľavy sa počítajú zo základnej katalógovej ceny. Zľava sa odvíja aj zo zaplatenej zálohy, preto je veľký rozdiel, akú vysokú zálohu záujemca zaplatí. Rozdiel medzi 10-percentnou a 100-percentnou zálohou môže byť aj stovky eur. Ako príklad môže poslúžiť letecký zájazd na grécky ostrov Kos pred dvoch dospelých a dve deti. Idú do päťhviezdičkového hotela na jedenásť dní a katalógová cena so všetkými poplatkami je 3 300 eur. First minute zľava je 23 eur. Pri stopercentnej zálohe rodinu vyjde dovolenka na 2 541 eur, pri polovičnej na 2 920 eur a pri 10-percentnej na 3 224 eur.

Pri výbere si treba však dávať veľký pozor. „Každý takýto zájazd, teda aj kupovaný v rámci first minute ponuky, má spĺňať požiadavky stanovené zákonom č. 281/2001,“ zdôrazňuje Stanislav Macko. "V praxi to znamená, že všetky podmienky musia byť napísané v katalógu. Preto si ho treba preštudovať a na všetko sa opýtať. Obchodná politika pri predaji zájazdov je výlučne v právomoci cestovných kancelárií, preto sa ceny zájazdov v rámci first minute aj last minute môžu od seba líšiť. Pre záujemcu o dovolenku je rozhodujúce, akú cenu akceptuje pri podpise zmluvy o obstaraní zájazdu.

A kam by mohli Slováci v lete najviac cestovať? „Medzi destináciami pre vlastnú a autobusovú dopravu bude ešte stále dominovať Chorvátsko. Za ním nasleduje Taliansko, Bulharsko. Leteckým destináciám v posledných rokoch kraľuje Turecko nasledované Gréckom a stále obľúbeným Egyptom,“ vyratúva Ivana Štefancová.

Ceny
debata chyba