Ak idete na lyžovačku, nezabudnite na poistenie

Rozbieha sa zimná turistická sezóna, ktorá potrvá do februára. Štatistiky sa však napríklad v počte úmrtí od tej letnej veľmi nelíšia, za minulú zimu zaznamenalo ministerstvo zahraničných vecí 141 úmrtí, v uplynulej letnej sezóne zase 147.

25.11.2010 12:09
cestovanie, lyžovačka, lyže, svah, Makov Foto:
Zóna Snow Makov-Kasárne, nástupná stanica vlekov je v nadmorskej výške 900 metrov nad morom.
debata

Rezort preto upozornil na riziká, ktoré zo zimnej sezóny vyplývajú. Ako povedala riaditeľka konzulárneho odboru ministerstva Anna Juriková, evidujú totiž viac individuálnych turistov, v lete sa zase chodí viac na zájazdy. Menia sa krajiny aj dôvody ciest – chodí sa na lyžovačky, za teplom do exotických krajín a trávením sviatkov v zahraničí. Treba si uvedomiť riziko pri lyžovačke aj cestách do exotických krajín a zároveň si treba preštudovať zákony.

Juriková prízvukovala dôležitosť kvalitného poistenia najmä v prípade lyžovačky, kde hrozí zvýšené riziko úrazu. Horská služba je navyše veľmi drahá a poistenie ju nepokrýva. Rovnako je nákladný aj prevoz na Slovensko. Juriková upozornila, že v Taliansku sa po nehode na svahu stáva, že Slovákom príde predvolanie na súd pre ujmu na zdraví. Preto dodala, že je dôležité zahrnúť do poistenia aj právne služby v prípadnom súdnom konaní, ako aj ujmu na zdraví či majetku. Zároveň v súvislosti s podobnými prípadmi upozornila na užitočnosť spísania záznamu pri nehode na najbližšej policajnej stanici s výpoveďami oboch strán.

„Zákony každej krajiny treba rešpektovať,“ dodala Juriková s tým, že napríklad v Taliansku je pri lyžovačke povinná prilba pre deti do 14 rokov, povinnosť poskytnúť prvú pomoc aj upozorniť na jej potrebu. V prípade ciest autom si tiež treba preveriť podmienky v zákonoch. Slovenské veľvyslanectvá upozorňujú aj na to, že po novoročných oslavách by nemali Slováci tak skoro sadať za volant, v Taliansku im za alkohol v krvi hrozí až dvetisíceurová pokuta a dva roky bez vodičáku.

V prípade ciest do vzdialených krajín treba sledovať počasie aj byť informovaný o podmienkach vstupu. Napríklad v Thajsku hrozí za prekročenie doby pobytu aj väzenie. Zároveň si treba uvedomiť, že niektoré krajiny majú prísne podmienky dovozu a vývozu niektorých artiklov. Počas sviatkov vo väčších mestách môžu občania ľahko prísť o svoje osobné veci, v Egypte zase neodporúčajú najmä ženám prijať pozvanie na strávenie sviatkov mimo hotelových komplexov a kupovať si zájazdy od pouličných predavačov.

V Malajzii hrozí za pašovanie drog aj trest smrti, turisti by si mali dať pozor na zločincov, ktorí s obľubou vkladajú turistom do batožiny na letisku v Kuala Lumpur práve drogy. Tie sú problémom aj v Južnej a Strednej Amerike, kde je v súčasnosti za drogovú trestnú činnosť za mrežami dvadsať Slovákov.

„Treba sledovať bezpečnostnú situáciu vo svete,“ prízvukovala Juriková. Napríklad v Indonézii treba sledovať aktivitu sopiek. V mexickom Cancúne bude zase na prelome novembra a decembra celosvetový klimatický summit, celá oblasť bude strážená, časti budú pre turistov neprístupné a treba sa pripraviť na dôsledné kontroly. V Argentíne, Bolívii a Paraguaji je zase riziko horúčky dengue, proti ktorej neexistuje prevencia. V Argentíne sa napríklad pravidelne konajú aj rozličné protesty, ktorým by sa Slováci mali radšej vyhnúť. V Latinskej Amerike pri prepadoch netreba klásť odpor a radšej sa vzdať istého obnosu peňazí. Nedávno totiž práve v Hondurase dvoch Slovákov pri podobnom prepade postrelili, pretože sa bránili. Od decembra do apríla je v Peru obdobie dažďov, napriek tomu tam však Slováci cestujú a aj tento rok uviazlo pri známych pamiatkach v horách niekoľko slovenských turistov.

Ak Slováci zostanú v zahraničí bez peňazí, majú tri možnosti. Prevod peňazí cez súkromné inštitúcie, zloženie čiastky na účet ministerstva príbuznými tohto človeka a uzavretie zmluvy s ministerstvom o pôžičke peňazí. V prípade druhej možnosti konzul v danej krajine kúpi lístok pre občana na cestu domov, ak nemôže odcestovať ihneď, uhradí aj náklady na obdobie, kým bude schopný odísť. Tretia možnosť je podľa Jurikovej „krajná“ a nechce ju propagovať. Návratnú finančnú pomoc je občan po návrate do vlasti povinný vrátiť. Túto zmluvu uzatvárajú len v istých špecifických prípadoch. Minulý rok ich uzavreli osem a ešte ani jednu pôžičku nevrátili, konštatovala Juriková.

Juriková na záver odporúčala registrovať sa pri cestách do zahraničia cez formulár na ich stránke. Ministerstvo je tak schopné občanom v núdzi operatívnejšie pomôcť.

debata chyba