Etihad cestujúcim umožní vydražiť si voľné vedľajšie sedadlo

Letecká spoločnosť cestujúcim ponúka zaujímavú možnosť, ako sa poistiť, že vedľajšie sedadlo zostane počas letu prázdne. Ponúkne ho v online aukcii.

28.06.2017 13:30
lietadlo, lietanie, cestovanie, runway,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Ľudia, ktorí veľa cestujú lietadlom, už poznajú rôzne finty, ako pre seba získať lepšie sedadlo bez toho, aby museli platiť niečo navyše. Zatiaľ čo prémiové miesta letecké spoločnosti spoplatňujú (označujú ich ako Premium Economy, Economy + ale aj Exit Row Seats), aj medzi klasickými sedadlami je možné nájsť také, ktoré sú o čosi lepšie než ostatné.

Ak už máte kúpenú letenku, môžete sa o tom presvedčiť sami. Na stránke SeatGuru zadáte číslo letu a získate prehľad o všetkých miestach v lietadle, vrátane rôznych odporúčaní a recenzií od pasažierov, ktorí podobný let už v rovnakom lietadle absolvovali.

Ďalším trikom, ako pre seba získať lepšie miesto, je odložiť si online alebo klasický check-in na letisku na poslednú chvíľu. Ak let nie je úplne vypredaný je možné, že sa vám podarí pre seba získať celý rad a nie len jedno vedľajšie sedadlo.

Aukcia na vedľajšie voľné sedadlá má svoje úskalia

Letecké spoločnosti sa, na druhej strane, tiež snažia držať krok s dobou. Emirátsky Etihad sa napríklad rozhodol, že si skúsi privyrobiť aj na voľných sedadlách. Cestujúcim umožní, aby si ich vysúťažili pre seba. Pri check-ine môžu navrhnúť cenu, ktorú sú ochotní zaplatiť za to, že jedno či dve vedľajšie sedadlá zostanú v nevypredanom lete voľné.

Krok Etihadu, ktorý má istú logiku, má ale svoje úskalia, na ktoré môže doplatiť cestujúci. Magazín The Economist ako príklad uvádza, že letušky budú musieť niektorým cestujúcim vysvetliť, že sa nemôžu svojvoľne presadiť na voľné miesta vo vedľajšom rade.

Tí, ktorí za voľné sedadlá zaplatia, tiež môžu pociťovať určitú krivdu, ak bude lietadlo poloprázdne. Ak však bude zaplnená väčšina a sedadiel zostane voľných len zopár, boj o ne sa môže vyostriť a dražba nabrať nový rozmer. Práve to je dôvod, prečo sa Etihad rozhodol aukcie voľných miest vyskúšať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Etihad #letecká spoločnosť #check-in #rezervácie #Premium Economy