Letisko upozorňuje dovolenkárov: Pozor na chyby pred odletom na dovolenku

Zabudnuté či neplatné pasy, nevhodné predmety, pomýlené linky či neskoré príchody. To sú všetko veci, ktoré dovolenkárom môžu skomplikovať cestu. Letisko M. R. Štefánika v Bratislave by preto chcelo dovolenkárov upozorniť, aby sa týchto chýb vyvarovali.

29.06.2018 17:53
dovolenka, lietanie, letisko Foto:
Zabudnuté či neplatné pasy, nevhodné predmety, pomýlené linky či neskoré príchody. To sú všetko veci, ktoré môžu pokaziť dovolenku.
debata

Bratislavské letisko očakáva tento rok najvyťaženejšiu dovolenkovú sezónu v celej svojej histórii. Naplánovaných je vyše 2 500 odletov a príletov charterových liniek s dovolenkármi. "Každoročne sa však dovolenka pre viacerých z nich skončí ešte pred samotným odletom a to z dôvodu, že cestujúcemu nie je umožnený odlet pre viaceré dôvody,“ upozorňuje hovorkyňa Veronika Ševčíková.

1. Neplatný cestovný pas Neraz sa stane, že cestujúci zistí až pri vybavení na check-in pulte, že jeho pas už stratil platnosť. V tom prípade cestujúcemu nie je umožnený odlet. Prichádza tak o zaplatenú dovolenku aj letenku.

2. Nedostatočná dĺžka platnosti cestovného pasu Pre vstup do niektorých dovolenkových krajín nestačí mať len platný pas, ale dĺžka platnosti musí byť ešte i niekoľko mesiacov po prílete z krajiny. Ak cestujúci nemá dostatočne dlhú platnosť pasu, nie je mu umožnený odlet.

3. Neplatný alebo nedostatočne dlho platný pas dieťaťa Zatiaľ čo dospelý môže cestovať v rámci EÚ aj na občiansky preukaz, každé dieťa pri ceste do zahraničia musí byť držiteľom platného cestovného pasu. Deťom mladším ako 6 rokov sa cestovný pas vydáva s platnosťou na 2 roky. Aj pre ne pri ceste do vybraných krajín platí, že pas musí byť platný ešte aspoň 6 mesiacov po návrate.

,,Odporúčame cestujúcim, aby sa na odlet... Foto: SHUTTERSTOCK
cestovanie, let, lietadlo ,,Odporúčame cestujúcim, aby sa na odlet dostavili 2 hodiny pred odletom," pripomína hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková.

4. Zabudnutý pas v kopírke "V lani sa zamestnanci letiska často stretávali s tým, že si dovolenkári zabúdali svoje cestovné doklady (pas, občiansky preukaz) v kopírovacom stroji, keď si boli dať pred odletom robiť fotokópie týchto dokladov,“ pripomína Ševčíková. Na letisko tak prišli bez nich, alebo len so samotnou fotokópiou. "Upozorňujeme dovolenkárov, aby si dali na to veľký pozor, keďže bez platného originálu cestovného dokladu neodletia. Fotokópia dokladu nie je pri odlete akceptovaná,“ poznamenala.

5. Rôzne priezviská ženy pred svadbou a po svadbe Letné mesiace sú obdobím svadieb a svadobných ciest. Ženy si však musia dať pozor na to, že ich priezvisko musí byť rovnaké na letenke ako na cestovnom doklade – občianskom preukaze či pase. Rovnako priezvisko cestujúcej nahlásené v cestovnej kancelárii musí byť zhodné s priezviskom na cestovnom doklade. Ak sa priezviská jednej osoby rôznia, stráca nárok na odlet. "Ak teda žena odchádza na dovolenku ihneď po svadbe a nemá ešte vybavený občiansky preukaz či pas na nové priezvisko, treba v cestovnej kancelárii či pri kúpe letenky nahlásiť svoje dievčenské priezvisko,“ hovorí Ševčíková.

Podmienky pre vstup do dovolenkových krajín:

Egypt – platnosť pasu aspoň 6 mesiacov po návrate, víza sa získavajú po prílete do krajiny

Turecko – platnosť pasu aspoň 150 dní po návrate (5 mesiacov), netreba víza

Omán – platnosť pasu aspoň 6 mesiacov po návrate, víza sa získavajú po prílete do krajiny

Spojené arabské emiráty – platnosť pasu aspoň 6 mesiacov po návrate, netreba víza

Tunisko – platnosť pasu počas pobytu, netreba víza

6. Pomýlenie si linky a času letu Počas dňa sa na bratislavskom letisku uskutoční neraz niekoľko odletov do tureckej Antalye, egyptskej Hurghady či bulharského Burgasu. Cestujúci tak musí sledovať nie len destináciu, do ktorej letí, ale aj číslo linky, číslo nástupnej brány a presný čas odletu. "Aj tento rok sme zaznamenali prípady, keď cestujúci svoj let zmeškali z dôvodu, že stáli v nesprávnom rade na nástup do lietadla,“ upozorňuje hovorkyňa letiska.

7. Neskorý príchod ku nástupnej bráne Nástup na odlet, tzv. boarding, sa začína približne 45 až 50 minút pred odletom lietadla. Na nástup do lietadla sú cestujúci vyzvaní letiskovým rozhlasom. Nástupná brána sa však uzatvára spravidla 30 či 20 minút pred odletom a nie až v čase samotného odletu lietadla. Ak sa cestujúci dostaví na nástup neskoro, stráca nárok na odlet a nemá nárok na vrátenie ceny letenky.

8. Neskorý príchod na letisko
Vybavenie na check-in pulte, prechod bezpečnostnou kontrolou a pri odletoch do krajín Neschengenu aj hraničnou/pasovou kontrolou si vyžaduje určitý čas. Ak príde cestujúci na letisko neskôr, nemusí mať dostatok času na absolvovanie všetkých nevyhnutných úkonov.

9. Posilnenie sa alkoholom pred odletom Radosť z odletu na dovolenku s kamarátmi neraz cestujúci oslavujú už na letisku alkoholom. Ak zamestnanci letiska spozorujú pasažiera pod vplyvom alkoholu či inej návykovej látky, takémuto cestujúcemu nie je umožnený odlet. Nemá nárok ani na vrátenie ceny letenky.

V letectve sú zároveň bežné, hoci nie je veľmi... Foto: SHUTTERSTOCK
lietadlo, letisko, lietanie, pristávacia dráha, V letectve sú zároveň bežné, hoci nie je veľmi časté, i dlhšie meškania letov z dôvodu neskorého príchodu lietadla z predchádzajúcej destinácie.

10. Zakázané predmety v príručnej batožine a tekutiny nad limit Medzi predmety, ktoré cestujúci nemôže mať v príručnej batožine, patria rôzne napodobeniny zbraní, granátov, nábojov, a to či už v tvare prívesku na krk, alebo príveskov na opasok. Patria sem i detské hračkárske zbrane – vodné pištole, ale aj tenisové rakety. Práve tieto predmety sú tými, ktorých sa musia cestujúci na bezpečnostnej kontrole najčastejšie vzdať a ktoré si už následne nemožno vyzdvihnúť.

Na dovolenku sa do príručnej batožiny neoplatí pribaliť si ani fľaša alkoholu či vína I naďalej totiž platí, že tekutiny, pasty, gély, spreje možno mať v príručnej batožine umiestnené len v objeme do 100 ml alebo 100 gramov, uzatvorené v plastovom ZIPP vrecku s max. kapacitou jeden liter. Sem sa radia aj potraviny, akými sú bryndza, treska, nátierky, paštéty, maslo a iné. Ak si želá cestujúci takéto predmety a potraviny prepraviť, musí ich umiestniť do podanej, nie príručnej batožiny.

11. Netrpezlivosť pri vybavení či meškaní letu Vybavenie cestujúcich na odlet – check-in – je pred odletom nevyhnutný proces, ktorý si vyžaduje časový priestor a zároveň i trpezlivosť cestujúcich. Zbytočne si tak kaziť dovolenku nervozitou. V letectve sú zároveň bežné, hoci nie je veľmi časté, i dlhšie meškania letov z dôvodu neskorého príchodu lietadla z predchádzajúcej destinácie či z technického dôvodu. Počiatočná nepríjemnosť pre pasažierov však pre nich prináša neraz pozitívne dôsledky, a to finančné kompenzácie od leteckej spoločnosti, na ktoré má cestujúci podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady.

Letisko v Bratislave vybaví ročne približne 27-tisíc letov a k meškaniam prichádza len v ojedinelom množstve prípadov. "Medializácia a sťažnosti cestujúcich odlet neurýchlia, letecká spoločnosť však robí všetko pre to, aby bol i omeškaný let bezpečný a doviedol dovolenkárov za vytúženým oddychom,“ dodala Ševčíková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #letenky #letná dovolenka #zabudnutý pas #platnosť pasu