Dovolenka? Pribaľte si platobnú kartu

Jedna kamarátka mi raz povedala vetu, na ktorú si vždy na dovolenke spomeniem. Dovolenka je od slova dovoliť si. Mala pravdu, je to pár dní oddychu v roku, keď by sme si mali dopriať naozaj všetko, čo nám hrdlo ráči. No a najmä by sme si počas tých pár dní voľna mali čo najmenej komplikovať život. Jednoduchšie prežitie dovolenky nám určite zabezpečí aj platobná karta

21.05.2009 14:11 , aktualizované: 23.05.2009 02:07
kreditná karta
Kreditkou si v zahraničí peniaze z bankomatu nevyberajte.
debata

Na výber máme v zásade dva typy: debetnú kartu alebo kreditnú. Pri debetnej karte odborníci odporúčajú tzv. embosované karty, teda karty, kde sú údaje napísane reliéfnym písmom – ide o karty MasterCard, VISA či American Express. Väčšina bánk vám debetní kartu vystaví bez poplatku k vášmu účtu. Ich použitie je naozaj široké. Okrem klasického platenia v obchode či v reštaurácii a výberu z bankomatu ich možno využiť na online rezerváciu hotela, online platbu letenky či dovolenky. Stačí, ak do kolónky platobná karta napíšeme číslo karty a je to.

Zatiaľ čo používanie debetnej karty odčerpáva prostriedky priamo z nášho účtu, ak máme kreditnú kartu, čerpáme prostriedky z účtu banky. Teda si ich požičiavame. Pri platbe kreditnou kartou peniaze na našom účte zostávajú nedotknuté. Každá kreditná karta má určité bezúročné obdobie, počas ktorého máme požičané peniaze bez úroku. Potom máme dve možnosti: peniaze splatiť jednorazovo alebo postupne formou splátok, ale s úrokom. Kreditná karta je tak najjednoduchšou cestou, ako si zobrať rýchlu, bezúročnú pôžičku (ak využijeme bezúročné platobné obdobie). Pozor! Kreditka nie je vhodná na výber hotovosti z bankomatu. Je totiž prioritne určená na platenie a za výber z bankomatu kreditkou zaplatíte zbytočne vysoký poplatok.

V princípe ide o to, že kreditka je určená primárne na nakupovanie, čiže tam neplatíme pri nakupovaní žiadny poplatok ani účtovnú položku (0,15 eura). Kreditkou si však nevyberajte peniaze z bankomatu! Inak to bude poriadne mastné (tie poplatky sa rôznia, ale je to od 5 eura vyššie, podľa vyberanej sumy). Debetná karta je zase vhodnejšia na výber z bankomatu (dnes už aj v zahraničí, v krajinách, kde sa platí eurom, si vyberiete hotovosť za cenu ako doma z cudzieho bankomatu – teda okolo jedného eura plus účtovná položka). Aj tú môžete použiť na nakupovanie, no pri nákupoch máte poplatok za každú platbu 0,15 eura.

Banky majú väčšinou platobné karty rovnocenné. Napríklad ČSOB platobné karty – VISA alebo MasterCard – sú rovnocennými kartami z hľadiska ich akceptácie a zúčtovania platieb či už v Európe alebo v zámorí. Pre cesty do zahraničia banka odporúča klientom embosované kreditné karty, ktoré zahŕňajú službu cestovného poistenia Standard v cene karty. Rôzne varianty cestovného poistenia sú voliteľnými službami všetkých druhov platobných kariet , pričom intendovaná platobná karta VISA Electron Proton a embosované karty VISA Classic a MasterCard kreditná karta ponúka ako voliteľnú službu aj poistenie právnej ochrany a službu IAPA – služba umožňujúca zľavy a výhody v hoteloch, požičovniach áut, biznis centrách.

debata chyba