Španielsko: Rušný nočný život a romantika

Krajina na Pyrenejskom polostrove patrí medzi dovolenkármi už dlhé roky k najžiadanejším krajinám. Ročne ju navštívi viac ako 62 miliónov turistov z celého sveta, pričom si vyberajú destinácie nielen na pobreží Španielska, ale veľmi obľúbené sú aj Baleárske ostrovy, ktoré patria ku krajine. VIDEÁ Z LETOVÍSK V ČLÁNKU

01.07.2007 15:05
Tossa de Mar, dovolenka, Španielsko, more
Stredoveké mestečko Tossa de Mar na Costa Brave je známe vďaka čistej vode a dobrým podmienkam na potápanie.
debata

Najznámejšie letoviská:
– patrí k najvyhľadáva­nejším dovolenkovým miestam. Medzi najznámejšie strediská pobrežia sa zaraďuje  Lloret de Mar – leží asi na kilometrovej pláži, toto malebné mestečko s historickým centrom Španieli považujú za pilier cestovného ruchu v krajine, ponúka teda veľa možností na športové vyžitie, vodný park a rušný nočný život;

Tossa de Mar – stredoveké mestečko na Costa Brave je známe vďaka čistej vode a dobrým podmienkam na potápanie, oproti Lloret de Mar je pokojnejšie, s menej búrlivým nočným životom;

Blanes – letovisko sa rozprestiera okolo pekného zálivu, nájdete tu hrubý piesok, promenádu končiacu hradom a zábavný park Marineland.
Pobrežie Costa del Maresme – vyznačuje sa dlhými a širokými piesočnatými plážami, atraktívne je, že letoviská na tomto pobreží sú pospájané modernými vlakmi, čo podporuje individuálne túlanie sa turistov, ktorí tu dovolenkujú bez auta; najväčším letoviskom na tomto pobreží je Callela – mestečko postavené v typickom španielskom štýle, symbol mesta predstavuje romantický maják na kopci; Pineda de Mar – ďalšie obľúbené stredisko na tomto pobreží, ideálne miesto pre tých, ktorí vyhľadávajú pokojnejšiu dovolenku. Vyhľadávané sú aj letoviská Malgrat de Mar a Santa Susana na Costa del Maresme.

Pamiatky: aj Španielsko je atraktívne nielen svojimi plážami a morom, ale aj pre úžasnými historickými pamiatkami. Ak budete mať možnosť, určite neobíďte v Madride Museo del Prado – jednu z najznámejších galérií na svete, v Barcelone sa pozrite na chrám Sagrada Familia a Casa Milá, čo je obytný blok svetoznámeho architekta Gaudího. Neďaleko Madridu stojí krásny palác Escorial. Jedinečné historické pamiatky však nájdete v každom španielskom meste.

Rady a informácie: V Španielsku je výhodné požičať si auto. Podmienkou je vek vodiča nad 21 rokov a  vodičský preukaz vystavený aspoň 12 mesiacov vopred. V Španielsku nie je problém s pitnou vodou, ale  aj tak sa radšej odporúča nákup balenej vody. Medzi obľúbené suveníry, ktoré si turisti radi prinášajú  zo Španielska, sú predmety pripomínajúce coridu  a flamenco. Inak sa podobne ako z Talianska nosí víno, olivy a olivový olej.

Španielska kuchyňa: tvoria ju predovšetkým plody mora. Medzi typické jedlá sa zaraďujú Fabada (hustá polievka z veľkej fazule), Gazpacho (studená zeleninová polievka), Cocido (bohatý zeleninovo-mäsový tanier), Ensamadas (ľahké pečivo z lístkového cesta), Pealla (jedlo z ryže z rôznymi prísadami a mäsom) a ďalšie špeciality podľa oblasti, kde sa práve nachádzate.

                 10 miest, ktoré stoja za návštevu

1. Malaga  – rodné mesto Pabla Picassa, neprehliadnite arabskú pevnosť Gibralfa.
2. El Trocal – neďaleko Malagy sa v nadmorskej výške 1 300 metrov nachádza unikátna prírodná sieť ciest a tunelov medzi skalami tvarovanými vetrom a vodou.
3. Granada – nájdete tu opevnené palácové mesto Alhambra s množstvom známych siení.
4. Sevilla – okrem iného sa zastavte na hrobe Krištofa Kolumba. Stojí tu však aj najväčšia gotická katedrála na svete.
5. Toledo – turisti vo veľkom počte navštevujú synagógu Tránsito zo 14. storočia.
6. Amfiteáter Italica – stojí pri Seville a pochádza  z čias rímskej kolónie.
7. Montserrat – benediktínsky kláštor v Katalánsku pripomína slovenské Súľovské vrchy.
8. Port Aventura – zábavný park, kde možno vidieť viac ako tridsaťtisíc druhov vegetácie.
9. El Barrio Gótico – gotická štvrť v Barcelone s gotickou katedrálou a troma palácmi.
10. Alatamira – jaskyňa, kde sa našli jedinečné skalné kresby z doby kamennej.

debata chyba