Pozor na kupovanie v bazároch

Najmä v tomto období je Egypt obľúbenou turistickou destináciou.

28.12.2005 15:29
debata

Mnohí Slováci tam budú sláviť i tohtoročného Silvestra a Nový rok 2006. Ešte pod dojmom Vianoc si odtiaľ mnohí budú chcieť doniesť darčeky pre svojich najbližších.  Iní chcú zase využiť nejaké miestne, špeciálne služby pre turistov.

Asi každý návštevník Egypta sa stretne už od počiatočných minút  svojho príchodu s množstvom domordcov, ktorí vám ponúkajú svoje služby alebo vám navrhujú  výhodný obchod. V krátkosti povedané, každý si chce zarobiť nejaký ten bakšiš. Niekedy sa naozaj dostanete k lacnému a pre kúpu k výhodnému tovaru – najmä pokiaľ ide o suveníry, alebo miestne tradičné výrobky ako sú rôzne látky, koberce, voňavky, oleje, vodné fajky (šiše) a iné. Inokedy očividne vidíte, že ide o nevinný podvod, ktorý vás až tak veľa nestojí (pokiaľ ide o financie), ale zážitok  jednania s predávajúcim v orientálnej krajine stojí zato.

No počas návštevy exotického Egypta môžete objaviť tovar, ktorý sa vám zdá veľmi vzácny a za ponúkanú cenu na kúpu výhodný. Ide najmä o predmety, ktoré vyzerajú ako cenné starožitnosti, ale pri nich pozor.

Veď len nedávno egyptské úrady zatkli majiteľa obchodíku so suvenírmi v blízkosti pyramíd v Gíze, ktorý sa pokúšal predať falošnú múmiu za 10 miliónov dolárov.

Ahmad al-Džabárí chcel predať pamiatky pochádzajúce z éry mocných faraónov – vládcov starovekého Egypta. Keď však policajti po jeho zatknutí prehľadali sarkofág, v ktorom sa múmia mala nachádzať, nenašli po nej ani stopy, informovali o tom dokonca aj egyptské úrady pre turizmus a pamiatky.

Polícia zaistila u al-Džabárího 126 predmetov, pochádzajúcich z éry faraónov. Medzi nimi bolo aj 27 náhrdelníkov a 18 amuletov.

Čiže na egyptských trhoviskách pozor, rovnako aj v malebných, plnými dúškami orientu lákajúcich bazároch. Hovorí sa, že ak niekoho v Egypte počas dlhého jednania nejakým spôsobom predajcovia aspoň raz neprekabátili, ani v krajine v povodí Nílu nebol. Nezabúdajte však, že z krajiny sa nemôžu vyvážať starožitnosti (veci staršie viac ako 100 rokov) a zlato. Rovnako je to so suvenírmi prírodného charakteru, najmä pokiaľ ide o faunu a flóru (koraly) z Červeného mora. Zákaz vývozu sa týka aj nerastov.

debata chyba