Zvážte cestu do Egypta

Ministerstvo zahraničných vecí SR odporúčalo slovenským občanom zvážiť cesty na Sinajský polostrov.MZV SR tiež dôrazne odsudilo teroristické útoky, ktoré sa odohrali v egyptskom letovisku Šarm el-Šejch.

25.07.2005 16:17
debata

Zároveň MZV SR vyjadrilo úprimnú a hlbokú sústrasť pozostalým obetí vrátane obetí z Českej republiky.  Bombové atentáty v červenomorskom letovisku v egyptskom Šarm el-Šejchu si  vyžiadali takmer 90 mŕtvych a dve stovky zranených. O život prišiel aj jeden český občan.
 
Pokiaľ ide (odtiaľto už podľa názoru autora príspevku) o os­tatné dovolenkové destinácie v Egypte, aj keď je tam poteciálne vyššia bezpečnosť ako na Sinaji, nemusí to znamenať, že tam teroristické útoky nehrozia. Turisti by mali byť opatrní najmä v strednom Egypte, ktorý býva považovaný za baštu odbojných fundametalistov. Týka sa to najmä fakultatívnych výletov, keď prechádzate týmto územím. Je však otázne, či za poslednými  útokmi stoja miestni teroristi alebo príšelci zo zahraničia. Svetové agentúry prinášajú správy, že z útokov sú podozriví Pakistánci (Egypt to oficiálne a jednoznačne spochybňuje).

V súčasnosti môžeme Šarm el Šejch – južný cíp Sinaja, vďaka mnohonásobne zvýšenej ochrane, považovať za jeden z najbezpečnejších kútov na Zemi. Pre ostatné sinajské dovolenkové destinácie však môže platiť pravý opak. Teroristické útoky postihli ani nie v priebehu roka dve navýznamnejšie sinajské letoviská -  Taba (október 2004) a Šarm el Šejch (júl 2005).

Zatiaľ relatívne pokojná zostáva africká Hurgada. Ale ani ona v minulosti neunikla pozornosti teroristov. Pred necelými 11. rokmi,  27. septembra 1994,  ozbrojenci zastrelili nemeckého turistu a ďalšieho zranili pri útoku práve v letovisku Hurgháda na africkom  pobreží Červeného mora. Zomreli aj dvaja Egypťania a ďalší Nemec podľahol svojim zraneniam po návrate do Nemecka.

V poslednom období sme zaznamenali viacero teroristických pokusov. Potenciálne ich môžeme dať do súvislosti s blí­žiacimi sa prezidentskými voľbami. Prezidentské voľby v Egypte, v rámci ktorých sa po prvýkrát bude o post hlavy štátu uchádzať viacero kandidátov, by sa mali konať 7. septembra. Možno práve preto sa situácia v tejto krajne viac vyhrocuje ako obyčajne. Podľa všetkého, by bolo pre  vhodné, počkať na návštevu Egypta po skonsolidovaní situácie po  úspešne zvládnutých prezidentských voľbá­ch. Ale ani to nemusí platiť.

Prípadne ak ste v Egypte alebo sa tam chystáte, vyhýbajte sa priestorom (kaviarne, promenády aťd.), kde je prílišne množstvo nahromadených tu­ristov zo západných krajín. Vyhľadávajte skôr menšie, útulne – trojhviezdičkové hotely, ktoré nebudia až tak pozornosť útočníkov. Zároveň by malo ísť o ubytovacie zariadenia mimo centier letovísk, ale ktoré sú v rámci nich čiastočne v úzadí. Ak máte radi pamiatky, vyhýbajte sa hromadným sprievodom a obdivujte ich v menších nenápadnejších skupinkách, ktoré až tak nelákajú teroristov. Tým skôr ide o čo najväčší počet obetí. Tieto naše pokyny dodržiavajte v rámci osvedčených turistických trás a vyhýbajte odľahlým miestam najmä stredného Egypta, Sinaja a pohraničia so Sudánom. Samozrejme, že ani tieto naše odporúčania vám nezabezpečia úplnú bezpečnosť, preto všetko záleží na vašom rozhodnutí, ísť alebo neísť do Egypta.

Napriek teroristickým útokom môžeme stále konštatovať, že Egypt je nádherná a tolerantná krajina plná tajomnej minulosti a príjemných ľudí, ktorá vám má vždy čo ponúknuť. Preto môžeme predpokladať, že turisti z celého sveta sa návštevy Egypta, len tak ľahko nevzdajú a nezabrania im v tom ani samovražedné útoky.

debata chyba