Cestovné poistenie môže ušetriť stovky eur

Cestovné poistenie môže ušetriť stovky, niekedy až tisíce eur. Ak napríklad Slovák šliapne v mori na ježka, zaplatí za ošetrenie v nemocnici 70 eur. Bezplatné je to, ak je poistený. Poistka na týždňovú dovolenku štvorčlennej rodiny v Chorvátsku vyjde zhruba na 25 eur. Ide o náklad asi na úrovni štyroch percent celkovej ceny zájazdu, ktorá v tomto prípade môže predstavovať 600 eur.

23.06.2011 11:37

Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo... Foto: ,
Ilustračné foto
debata (1)

Poisťovne počítajú s tým, že ich služby využije tento rok viac ľudí. Očakáva sa, že zahraničné slnko si vychutná o 15 percent viac Slovákov ako minule, predpokladaný predaj zájazdov by mal byť na úrovni 280-tisíc. ,,Ak má klient uzatvorené cestovné poistenie, uhrádza tieto náklady poisťovňa. Limit liečebných nákladov je 200-tisíc eur,“ vysvetľuje hovorkyňa poisťovne Generali Zuzana Hliváková. Poisťovne tiež odporúčajú pripoistiť sa aj ľuďom vlastniacim Európsky preukaz zdravotného poistenia, keďže v takomto prípade pri úraze nemusí dovolenkár dostať od poisťovne naspäť celé náklady na liečbu.

,,Navyše tento preukaz neplatí v najobľúbenejšej destinácii, v Chorvátsku, nakoľko nepatrí do Európskej únie,“ dodáva Martin Fučík z ČSOB Poisťovne. Aj keď sa ľudia dajú poistiť, odporúčajú poisťovne mať pri sebe určitú hotovosť pre prípad úrazu. Dôvodom je podľa Gabriela Tótha z poisťovne Allianz fakt, že pri ambulantnom ošetrení nemôžu čakať lekári na úhradu poisťovne. Preto za ošetrenie zaplatí pacient a poisťovňa mu to potom vráti. Odporučená výška peňažnej zásoby je okolo 200 eur.

Ceny poistného sa líšia nielen v závislosti od krajiny, kde sa bude konať letná dovolenka, ale v niektorých prípadoch aj od veku poistenca. ,,Ak má klient nad 70 rokov, musí si dojednať rozšírené poistné krytie vyššieho veku, za ktoré sa pripláca,“ odpovedá Šimon Kollár z Wüstenrot poisťovne. Pre deti do 15 rokov je poistné nižšie. Rozdielne poistné je pre krajiny Európy, iné pre svetové destinácie či krajiny, kde sú politické nepokoje.

1 debata chyba