Top tipy ako sa zbaliť na výlet

Leto je čas potuliek po Slovensku aj zahraničí. Výlety sú super, no príprava batožiny nepatrí u väčšiny ľudí práve k obľúbeným činnostiam. Pritom to vôbec nemusí byť taká otrava, ako sa zdá. Poradíme vám, ako sa zbaliť na výlet jednoducho a rýchlo, a pritom na nič dôležité nezabudnúť.

27.05.2022 00:00
Mastercard, pr, nepouzivat

Pri balení vychádzame z toho, kam ideme, koľkí cestujeme a na ako dlho. Je logické, že inak bude vyzerať batožina single horského cykloturistu a inak zasa dovolenková výbava štvorčlennej rodiny, ktorá sa chystá k moru. No keď si odmyslíme rôzne špeciálne výbavy, v princípe je balenie o tom, aby sme mali so sebou nevyhnutné a potrebné veci. A tých zasa až tak veľa nie je. Skúsení cestovatelia sa dokážu zbaliť na niekoľko dní či dokonca týždňov aj do príručnej batožiny. Ako na to? Čo si na výlet určite zobrať?

Doklady a peniaze

Mať poruke nejakú hotovosť sa vždy môže hodiť, všetko ostatné dokážeme vyriešiť platobnou kartou. A pokiaľ naviac vlastníte kartu Mastercard®, vaše letné dobrodružstvá môžu byť ľahšie a hlavne lacnejšie. Karta, ktorá vie viac ako len platiť, vám totiž dáva možnosť využívať nákupné zľavy a akcie. Platiť v zahraničí kartou je výhodnejšie, než vyberať tam hotovosť z bankomatu. Doklady a peniaze majte na cestách vždy pri sebe. Nikdy ich nenechávajte v batožine, ktorú budete dávať do batožinového priestoru a radšej si pre tieto dôležité veci vyhraďte miesto, ktoré vreckári len tak ľahko neobjavia, napríklad obal, ktorý si zavesíte na krk pod tričko.

MasterCard, pr, nepouzivat

Oblečenie a obuv

To sú položky, pri ktorých robia ľudia najviac chýb. Zvyčajne si totiž zabalíme príliš veľa vecí len tak „pre istotu“. Na mieste potom zistíme, že väčšinu z nich aj tak nepotrebujeme. Preto treba ísť na vec inak. Základné pravidlo kapsulového šatníku hovorí, že stačí niekoľko kombinovateľných kusov oblečenia, aby ste boli vhodne a dobre oblečení kdekoľvek a kedykoľvek. Tohto pravidla sa držte aj pri balení. Na týždeň i dva si vystačíte s dvomi – tromi topmi a spodnými časťami v neutrálnych farbách. K tomu vrchná časť odevu a spodné prádlo, elegantnejšie i športové topánky, oblečenie na spanie – hotovo. Nezabudneme na pokrývku hlavy. Úžasný kúsok oblečenia je veľká šatka. Poslúži aj ako šaty, pokrývka hlavy, bunda, prípadne deka.

Lieky a balíček prvej pomoci

Vo výletnej batožine nesmú chýbať lieky, ktoré pravidelne užívate. Okrem toho si treba zobrať aj základnú lekárničku pre prípad, že by vás postihla nejaké zdravotná nepríjemnosť. V cestovnom balíčku prvej pomoci by nemali chýbať lieky na bolesť a horúčku, dezinfekcia, obväz a náplaste, prípravky na poštípanie hmyzom, nožničky, lieky na žalúdočnú nevoľnosť, hnačku a zápchu, liek na ťažkosti so žilami (najmä pri dlhých letoch) a masážny gél, ak sa chystáme športovať.

Foto: SHUTTERSTOCK
cestovanie, pr, nepouzivat

Hygienické potreby

Ak budete na výlete alebo dovolenke bývať v hoteli, touto položkou sa pri balení trápiť nemusíte. Pre istotu však treba mať so sebou mydlo, šampón, pleťový a telový krém, uterák. Samozrejmosťou je zubná kefka a pasta, holiace potreby, hrebeň, cestovná manikúra, papierové vreckovky, deodorant a parfum, dámska hygiena, prípadne iné hygienické potreby, ktoré bežne používate, opaľovací krém.

Jedlo a pitie

Ľudia často nemyslia na to, že pri cestovaní ich môže prepadnúť smäd a hlad aj v momente, keď ešte nemajú možnosť najesť sa v reštaurácii alebo bufete. Pre takéto prípady je vždy dobré mať pri sebe aspoň malú fľašu vody a k tomu drobné občerstvenie na zahryznutie, napríklad sendvič, sladké pečivo alebo sušienky.

chyba