Do Turecka sa nechodí iba k moru

ČTK | 26.03.2012 09:55
Turecko, lyžovanie Foto:
Turecké lyžiarske stredisko Ejeder.
Vôňu Orientu otupuje silný mráz, každú chvíľu sneží. Nad špičkami minaretov sa vypínajú lyžiarske skokanské mostíky, až do mrakov nad majestátnym vrchom Ejder vedie kabínová lanovka. Toto je Erzurum - mesto zimných športov na východe Turecka. Metropola rovnomennej provincie, ktorá pred rokom hostila zimnú univerziádu, stále čaká na príliv lyžiarov zo zahraničia.

Západní turisti si Turecko spájajú hlavne s prímorskými letoviskami, niektorí si zo školy pamätajú, že najvyššou horou krajiny je Ararat. Najväčším turistickým lákadlom je dlhodobo Istanbul, kam mieria mnohí cestovatelia aj v zimných mesiacoch. Málokto z nich však tuší, že už za dve až tri hodiny sa dá z tejto brány do Ázie dôjsť na najbližšie zjazdovky. A k ďalším, ako je aj Erzurum, sa dá pohodlne prepraviť vnútroštátnymi leteckými linkami.

V západnej časti Turecka je najobľúbenejším lyžiarskym strediskom Uludag neďaleko od Bursy, na juhu potom Davraz, ktorý sa nachádza len hodinu a pol jazdy z Antalye. Z tohto letoviska sa dá rýchlo dostať aj do horského centra Saklikent, na jar je tak možné spojiť lyžovanie s kúpaním v mori.

Centrálne Turecko ponúka napríklad stredisko Erciyes na rovnomennom kopci, ktorý leží neďaleko Kayseri; o niečo ďalej od tohto mesta je lyžiarske centrum Kartalkaya. Vo východnom Turecku si možno zalyžovať v Sarikamişe, ktorá sa nachádza v borovicovom lese. Najnáročnejší lyžiari však v Turecku volia pohorie Palandöken vypínajúce sa nad Erzurumom.

Z centra tohto mesta s 370 000 oby­vateľmi je možné dôjsť za desať minút autobusom k zjazdovkám, ktoré znesú porovnanie s alpskými strediskami. Najvyšší vrchol Ejder dosahuje 3188 metrov, a ak je dobré počasie, vyvezie lanovka lyžiarov až do 3100 metrov. Najvyššie polohy sú rajom hlavne pre vyznávačov jazdy vo voľnom teréne, veľkú časť strediska bežne upravujú rolby. Zjazdovka z vrcholu Ejderu je najdlhšia v Turecku a je považovaná za najlepšiu trať v krajine určenú pre pokročilých lyžiarov a snowboardistov.

Kvôli vlaňajšej univerziáde Turci zmodernizovali športoviská v okolí Erzurumu a mnohé ďalšie vybudovali. V stredisku Palandöken bezprostredne nad mestom je k dispozícii deväť lanoviek a 17 zjazdoviek rôznych obtiažností, snowboardisti môžu využiť aj súťažné U-rampy. Na úpätí svahov je päť hotelov vyššej cenovej kategórie. Ubytovanie je možné nájsť aj v centre mesta.

Zhruba 17 kilometrov od Erzurumu vyrástlo nové lyžiarske stredisko Konakli. Na prelome februára a marca, kedy sú európske lyžiarske centrá väčšinou preplnené, bolo prekvapivo ľudoprázdne. V Konakli je k dispozícii šesť lanoviek a desať tratí – väčšinou súťažných parametrov. Stredisko však nemá žiadne ubytovacie kapacity – zázemie tvoria len budovy s reštauráciou, šatňami a priestormi pre servismanov. Podobne tomu je aj na nedávno vybudovaných bežeckých tratiach v Kandilli – tie sa dokonca skrývajú v oplotenom areáli pripomínajúcom vojenský výcvikový priestor.

Na svahoch v okolí Erzurumu sa často preháňa ruská klientela, západných lyžiarov tu možno zatiaľ stretnúť len málo. Jednou z výnimiek bol prelom tohtoročného februára a marca, kedy sa tu konalo svetové stretnutie Medzinárodného ski-klubu novinárov (SCIJ). Išlo o jednu z akcií, ktorých cieľom bolo upozorniť svetové médiá na to, že v Turecku si možno aj dobre zalyžovať – ??hoci tento šport zatiaľ stále patrí v krajine k menšinovým.

„Keď som bola malá, bolo lyžovanie zábavou pre deti z bohatých rodín počas zimných prázdnin, v lete zasa hrali tenis,“ spomína novinárka Barçin Yinançová, kapitánka tureckého novinárskeho tímu. Sama začala lyžovať až krátko pred 40. narodeninami a nápad vytvoriť turecký novinársky ski-klub, ktorý vznikol len pred tromi rokmi, jej prišiel spočiatku takmer na smiech. Vlani sa už zúčastnila na medzinárodnom stretnutí SCIJ v Kanade a tento rok bola jednou z najvýraznejších tvárí organizačného štábu novinárskeho stretnutia v Erzurume.

Podľa nej toto mesto, v ktorom bola letecká základňa NATO počas studenej vojny, zatiaľ zápasí s rovnakými problémami, ako mnohé usporiadateľské mestá olympiád. V centre aj okolí je niekoľko špičkových športovísk, ktorá sa po vrcholných športových podujatiach príliš nevyužívajú. Erzurum je pritom študentskou metropolou; na tamojšej Atatürkovej univerzite študuje 40 000 ľudí.

Samotný lyžiarsky areál Palandöken trpí tým, že je zložený iba z niekoľkých hotelov pri horskej ceste, a chýba tu tak atmosféra napríklad z stredísk bližšie k Istanbulu. „Personál je tu pritom oveľa ústretovejší ako v populárnych strediskách, kde sú mnohokrát neochotní,“ povedala Yinançová.