Tip na víkend: Fujarový festival na Zvolenskom zámku

Katarína Sedláková, Pravda | 23.05.2014 06:00
fujara Foto:
Fujara prežíva svoju renesanciu.
Fujara je úzko spätá s krajom pod Poľanou a patrí k tamojšiemu koloritu. Majestátny hudobný nástroj si však získal aj duše moderných mestských ľudí z Čiech, Nemecka, Belgicka a USA. Zástupcovia tejto unikátnej a rôznorodej fujarovej družiny sa stretnú 24. a 25. mája na Zvolenskom zámku. Po druhýkrát a zase po dva dni vyjadria poklonu slovenskému národnému hudobnému nástroju.

Fujara prežíva svoju renesanciu. Nielen na strednom Slovensku. Majestátny hudobný nástroj si získal duše moderných mestských ľudí z Čiech, Nemecka, Belgicka a USA. Aj tí prídu na 2. ročník medzinárodného fujarového festivalu, na ktorý pozýva mesto Zvolen a spoločenstvo Duša fujary.

Vlani sa na prvom ročníku festivalu, ktorý sa tiež konal na zámku v Zvolene, predstavili Česi, Nemci či fujaristi zo susedných štátov ako je Poľsko, ale návštevníci videli a počuli fujaristov zo skutočne neočakávanej krajiny ako je Belgicko. Všetci sa zhodli v jednom – fujara ich očarila ako nesmierne spanilý nástroj, ktorý pochádza z lona najčistejšej prírody. Človek si ju z nej pokorne vyprosil a vdýchol jej dušu, teda tóny, ktoré zaujmú každého, čo ju len raz započuje. Preto ich upútala a stala sa ich spoločníkom v uponáhľanom a vystresovanom svete okolo nich. Súčasťou festivalu bude Podpoliansky jarmok, ale aj vystúpenia mnohých hudobných skupín a sólistov rôznych hudobných žánrov. Aj tí majú ako fujaristi jedno spoločné – lásku k hudbe nemerajú cez peniaze.

Spoločenstvo Duša fujary založil známy výrobca ľudových hudobných nástrojov, spevák a srdcom folklorista Dušan Holík z Očovej. Spolu s ďalšími nadšencami, ktorí pochopili, že odkaz predkov nemusí byť moderným ľuďom na smiech, organizujú unikátny zvolenský fujarový festival.

Hrad má svoj neopakovateľný génius loci, čiže dušu miesta. Ako sa presvedčili návštevníci prvého ročníka, tóny fujary sa s ním vôbec nepreli. Dodali mu nový rozmer, na ktorý sa nezabúda. Odvaha spojiť historické sídlo Thurzovcov s fujarášmi sa ukázala správnou. To ocenili vlaňajší hostia festivalu exelentný hudobník Jiří Stivín a kultový pesničkár Vladimír Merta.

Ľudí doslova zdvihlo zo sedadiel ich spoločné vystúpenie s fujaristom Dušanom Holíkm a gitaristom Radimom Zenklom. Po skončení „fujara jam session“ vyburcovala taký potlesk aký ešte hradné múry nepočuli.

Organizátori tohtoročného druhého ročníka fujarového festivalu sľubujú podobné prekvapujúce zážitky. Spolu s fujarami budete môcť počas dvoch dní počuť zase hudbu iných žánrov. A opäť pôjde o takých sólistov alebo hudobné skupiny, ktoré sú na hony vzdialení od povrchnej komercie. Samozrejme opäť sa zvíta mnoho skúsených fujaristov s tými, čo len začínajú vnikať do tajov fujarky, ktorá je nie náhodou zapísaná do zoznamu hudobných nástrojov UNESCO.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ