Jazero Tekapo na Novom Zélande mení farby podľa ročného obdobia

Michaela Brunovská, Pravda.sk | 04.11.2014 15:00
Nový Zéland, Tekapo, jazero, hory, pleso Foto:
Na brehu v lete kvitnúci krík lupiny necháva na hladine novozélandského Jazera Tekapo odlesk fialovej, oranžovej a bielej .
Nový Zéland je snom mnohých cestovateľov, práve kvôli prekrásnej prírode, ktorá sa rozprestiera na veľkých plochách krajiny. Na Južnom ostrove Nového Zélandu, na polceste medzi mestom Christchurch a Queenstown, natrafíte na obzvlášť malebné miesto, Jazero Tekapo.

Svojou rozlohou približne 83 kilometrov štvorcových, je najväčším jazerom v regióne Canterbury. Impozantná panoráma jazera ukrytého v horách a obklopeného ľadovcami, vám určite vezme dych.

Leto a zima maľujú hladinu jazera na rôzne farby

Jazero Tekapo sa nachádza v okrese Mackenzie, ktorý je takmer vyľudnený. Tekapo nájdete približne 710 metrov od mora. V závislosti od obdobia, v ktorom miesto navštívite, sa pred vami zjaví vždy iný obraz.

V zime slnko hladinu Jazera Tekapo sfarbí do... Foto: SHUTTERSTOCK
Novy Zeland, Tekapo, zima, V zime slnko hladinu Jazera Tekapo sfarbí do tmavých odtieňov modrej.

Keď sa na horách začne topiť sneh, jazero sa prítlakom ľadovca a jemného prachu zo skál, sfarbí na prenikavú tyrkysovú. V lete, keď na brehu jazera začína kvitnúť krík lupiny, sa v jasnej tyrkysovej hladine zalesknú odtiene fialovej, bielej a oranžovej. V zime slnko vodu „maľuje“ na kobaltovo alebo námornícku modrú.

Raj pre fotografov

Vďaka úchvatnej horskej scenérii a premenlivej farbe hladiny jazera, si toto miesto obľúbili najmä fotografi. Milovníkom krajinnej fotografie určite do očí udrie romantický malý kamenný kostolík na brehu. Ide o Kostol Dobrého Pastiera, ktorý patrí medzi najviac fotografované objekty v okolí. Mnohí radi zachytávajú nádherný výhľad na hory práve z kostolného okna.

Romantický malý kamenný kostolík, Kostol... Foto: SHUTTERSTOCK
Novy Zeland, Tekapo, jazero, kostol Romantický malý kamenný kostolík, Kostol Dobrého Pastiera, na brehu tyrkysového Jazera Tekapo.

Zdroj: webový portál Bunte.de

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ