V Novej Bani prejdete bicyklom ponad päťmetrový vodopád

SITA | 12.11.2014 15:00
starohutsky vodopad, zarnovica, Foto:
Takmer 19-kilometrový okruh v Novej Bani sľubuje výhľad na päť metrov vysoký Starohutský vodopád.
Milovníkom horskej cykloturistiky sa rozšírili možnosti venovať sa tejto záľube na východných svahoch pohoria Vtáčnik. Občianske združenie Bike Team NB pre nich vyznačilo a aktuálne otvorilo takmer 90 kilometrov nových cyklotrás medzi mestom Nová Baňa a obcami Malá a Veľká Lehota.

Vedú po miestnych cestách a lesníckych zvážniciach a vytvárajú tri okruhy – takmer 40-kilometrový „červený“ s názvom Bajkom okolo Novej Bane, vyše 27-kilometrový „modrý“ s názvom Bajkom okolo Hrošovho vrchu a takmer 19-kilometrový „zelený“ nazvaný Bajkom ponad vodopád.

Ako pre agentúru SITA uviedol predseda OZ Bike Team NB Ľuboš Brieška, príprava a vyznačenie nových cyklotrás trvalo aktivistom zo združenia zhruba dva roky. Na trasách je 12 základných orientačných bodov, na ktorých osadili stĺpiky so smerovníkmi, pričom pri niektorých z nich sa trasy križujú.

„Všetko sme to robili dobrovoľnícky a platili sme to zo svojho a z príspevku od mesta Nová Baňa,“ povedal Brieška. Na nových cyklotrasách podľa neho turisti nájdu najmä krásne výhľady, prírodné krásy, ale aj historické pamiatky.

Čarovný je výhľad z Vojšína pri Malej Lehote,... Foto: flog.pravda.sk/michalsimonek
Sitno Čarovný je výhľad z Vojšína pri Malej Lehote, odkiaľ vidno Sitno (1 009 m n. m.), najvyšší vrch Štiavnických vrchov.

„Veľmi zaujímavý je Starohutský vodopád, čo je, myslím, štvrtý najvyšší vodopád na Slovensku, ďalej pútnické miesto Kohútovo či rekreačný areál okolo nádrže Tajch. Čarovný je výhľad z Vojšína pri Malej Lehote, odkiaľ vidno napríklad Sitno, Vtáčnik, Tríbeč i Zobor,“ dodal Brieška.

Na niektorých miestach s peknými výhľadmi, ako na Vojšíne či na vyhliadke Sedlová skala, plánuje združenie vybudovať pre cykloturistov aj odpočívadlá s prístreškami. Nové cyklotrasy bude OZ Bike Team NB pravidelne udržiavať.