Izraelskí turisti začínajú objavovať Slovensko

Valentín Humeňanský | 28.12.2014 06:00
Nízke Tatry Foto:
Tatry sú nádherné v lete aj v zime. Očarili aj izraelských turistov, ktorí sem chodia za prírodou a dobrodružstvom.
Ľuboš Grajcar je turistický delegát. Už tretí rok sa venuje izraelskej klientele. Jeho víziou bolo od začiatku prezentovať Slovensko ako atraktívnu turistickú destináciu.

„Vždy som túžil po tom, aby cudzinci, ale i našinci zistili, že na Slovensku sa dá veľa vidieť,“ hovorí. V cestovnej kancelárii, kde pracuje, počet izraelských turistov stúpol oproti minulému roku o 40 %.

Heslo tejto izraelskej spoločnosti je „Príroda a dobrodružstvo“. Podľa toho zostavujú aj program na Slovensku. „V lete organizujeme offroadové túry. Niekoľko áut jazdí v kolóne, komunikujeme medzi sebou vysielačkami a objavujeme známe i menej známe lokality na Východnom a Strednom Slovensku.“ Zimný program sa odvíja závisí najmä od snehových podmienok. Prvá štvorčlenná skupina prišla do Tatier tento týždeň. Na programe mali snowrafting a snowtubing, čo sú obdoby letného raftingu. Momentálne v Tatrách chýba sneh, preto sa tomu musel prispôsobovať program. Namiesto na snežných skútrov si vyskúšali jazdu na štvorkolkách a lyžovačku v Poľsku.

Zloženie klientely je pestré. „Židia k nám prichádzajú nielen ako jednotlivci, ale aj ako skupiny. Niektorí hľadajú dobrodružstvo, iní chcú vidieť niečo nové a ďalší sem prichádzajú hľadať svoje korene. Sprevádzal som raz v Bardejove trojgeneračnú skupinku. Keď som počúval životný príbeh starého otca, mal som slzy v očiach. Napriek hrôzam vojny, ktoré prežil, radostne spomínal na život v meste.“ Židov na Slovensko láka exotika. Máme to, čo oni nemajú. V zime zasnežené hory, na jar dych vyrážajúce zlaté lány repky olejnej, v lete je všetko zelené a všade je veľa vody.

Ľuboš Grajcar robí to, čo ho napĺňa, aj keď to nie je jednoduchá práca. „Izraeliti sú nároční, častokrát sú nespokojní, lebo chcú mať všetko v špičkovej kvalite a rýchlejšie ako Američania. Zvyknem hovorievať, že kto v turistickom ruchu zvládne prácu s nimi, už zvládne všetko.“ Napriek tomu, ale dodáva: „Vedia byť veľmi veľkorysí a kvalitnú prácu ohodnotia dobrým prepitným. Z niektorých klientov sa stali moji priatelia a keď som bol v Tel Avive, ochotne ma pozvali k sebe domov. “

Slovensko zápasí o izraelských turistov najmä s krajinami ako Gruzínsko alebo Rumunsko. „Či budeme úspešnejší, závisí v prvom rade od nás, ako budeme ústretoví, úslužní a orientovaní na zákazníka. Poliaci sú v tomto ďaleko pred nami.“

Budúcnosť však vidí optimisticky a portfólio produktov by v novom roku chcel rozšíriť o vysokohorské a cyklistické zájazdy a postupom času expandovať na nové trhy.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ